Ieri, la Curtea de Apel Craiova, reportera noastra Maria Huculici a fost amenintata in cel mai pur stil mafiot de catre neamurile lui Stelica Dragavei in frunte cu avocata acestuia. Ziarista de la Expresul de Sud a fost urmarita prin tot orasul de mai multi indivizi, intr-o masina cu numar de Franta. Maria Huculici a depus vineri doua plangeri: la Politie si la Baroul de Avocati.

Stelian Ionescu si Adrian Posulescu, arestati recent pentru comiterea mai multor infractiuni pe teritoriul altor state, au contestat mandatele de arestare europene, cerand sa fie judecati in Romania, nu in Franta. Cei doi au considerat “ca insuficiente motivele pentru care s-a cerut predarea lor autoritatilor franceze“.

Desi procesul fusese anuntat pentru joi, ora 13.00, completul de judecata a intrat abia peste o jumatate de ora, din cauza unui proces penal, apartinand unui alt complet. Judecatorii au avut o surpriza care le-a dat palpitatii: timp de o ora, Posulescu si Dragavei nu au fost de gasit.

Alertati, magistratii intrebau in dreapta si in stanga “Unde sunt detinutii?“, dar nimeni nu parea ca ar sti ceva de soarta lor. Curios este faptul ca, in fata Curtii de Apel, era parcata o duba a Politiei, fara detinuti, iar un alt proces penal nu mai figura pe liste.

In timp ce masina respectiva statea pe trotuar, politistii din interior se dadeau de ceasul mortii ca nu sunt masini, dar nu stiau nici de ce Dragavei si Posulescu nu ajunsesera acolo. Intr-un final, cei doi detinuti si-au facut aparitia si completul a intrat, pentru a doua oara in sala, urmand sa se deruleze procesul.

Intre timp, unul dintre avocatii lui Stelica Dragavei, Daiana Militaru, iritata de prezenta, pe culoarul institutiei, a unui ziarist, a inceput sa vocifereze si sa profereze injurii la adresa presei, ca mai apoi sa incerce sa il intimideze, pe singurul jurnalist prezent, Maria Huculici.

Curiozitatea este aceea ca, desi acesta nu avea asupra sa nici aparat de fotografiat si nici nu prezentase vreo legitimatie de presa, avocata stia identitatea sa.

Intrebat despre intarzierea detinutilor la Curtea de Apel Craiova, comisar Georgel Enescu spune ca “acest caz nu era asa de important, iar masinile erau ocupate de alti detinuti care trebuiau prezentati la Tribunalul Dolj“.

In ceea ce priveste agresarea jurnalistului, comandantul Politiei Judetene considera ca sunt atributiile Jandarmeriei: “Ce vreti sa faca politia, sa se duca peste jandarmi?“

Mai mult decat atat, Daiana a instigat rudele si prietenii lui Dragavei, aflate in numar mare in sala Curtii de Apel, sa o ameninte pe Maria. “A, sunteti tari, ziaristii astia? Ma p...s pe voi, ziceti ca nu reprezinta interes cazul asta? Va punem noi la punct!“ sunt cateva franturi din repertoriul “legislativ“ al unui reprezentant al Baroului Dolj.

Militaru a lasat cu gura cascata si completul de judecata, atunci cand, intrand val-vartej in sala, unde se dezbatea cererea celor doi detinuti, a cerut presedintelui de instanta, nici mai mult, nici mai putin, decat interzicerea accesului presei acolo: “Ca urmare a ceea ce s-a scris in ziare, sa dati ziaristii afara!“.

Reactia magistratilor a fost prompta: “Este o sedinta publica, va rugam sa nu faceti dvs. ordine in sala, limitati-va la a va sustine pledoaria!“. Peripetiile ziaristei nu s-au terminat insa in Curtea de Apel. La insistentele avocatei Daiana a inceput chiar o urmarire ca-n filme pe strazile Craiovei.

Intre timp, in sala de judecata, plina pana la refuz de apropiati ai celor doi detinuti, aceeasi avocata pleda energic pentru clientul sau Dragavei, invocand articolele de lege care nu aveau nicio legatura cu cazul. Lucru semnalat chiar de procurorul de caz: “Situatiile invocate nu se afla in niciunul dintre punctele articolelor invocate de dumneavoastra!“

Stelian Ionescu si Adrian Posulescu au asteptat, apoi, ore in sir, decizia magistratilor Curtii de Apel Craiova. Cei doi, retinuti recent pentru comiterea mai multor infractiuni pe teritoriul altor state si care au de executat un mandat european, au cerut ieri instantei ca judecarea lor sa se faca in Romania, nu in Franta.

Motivul fiind, conform avocatilor, ca “probele pentru predarea lor ar fi insuficiente“.

Dupa mai bine de trei ore de deliberari, instanta nu a luat nicio hotarare, amanand pronuntarea pentru luni, la ora 12, si asta datorita faptului ca aparatorii celor doi au cerut, in plus, “sa li se dezvaluie comisia rogatorie si sa li se puna la dispozitie documentele intocmite la perchezitii“.

Totodata, aparatorii lui Dragavei si Posulescu au acuzat anchetatorii romani ca ar fi “intocmit si alte acte, care sa-i ajute pe cei francezi“, declarand ca tocmai din acest motiv nu li s-ar fi permis cunoasterea comisiei rogatorii.

Nici instanta nu a scapat de suspiciunile avocatilor celor doi: “Faptele din mandat nu se refera la infractiuni savarsite pe teritoriul Romaniei, ceea ce ne face sa credem ca ati fost obligati sa dati mandate fara probe! Iar statul francez a emis doua mandate diferite“.

Arestati de 17 zile

La data de 5 februarie 2007, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Dolj, au efectuat opt perchezitii domiciliare simultane, in executarea unei cereri de comisii rogatorii formulata de Tribunalul de Mare Instanta din Lyon - Franta, in cauza privind pe Ionescu Stelica, Stefan Orlando Iordache, Negrila Gabriel si

Negrila Rodica, ultimii trei arestati de autoritatile franceze pentru comiterea infractiunilor de “contrafacere de cartele de plata“, “retragere de bani cu cartele contrafacute“ si “escrocherii savarsite in banda organizata“. In urma actiunilor derulate de procurori, au fost retinuti invinuitii Ionescu Stelica si Posulescu Adrian.

Mandatul de arestare european este o hotarare judecatoreasca emisa de un Stat Membru, in vederea arestarii si predarii, de catre un alt Stat Membru, al persoanei solicitate, in scopul efectuarii urmaririi penale sau executarii unei sentinte privative de libertate, sau a unei dispozitii de detentie.

Un mandat de arestare european poate fi emis pentru acte sanctionabile de catre legea Statului Membru emitent cu o sentinta privativa de libertate sau o dispozitie de detinere pe o perioada maxima de cel putin 12 luni sau, daca a fost pronuntata o sentinta sau s-a emis o dispozitie de detinere, pentru sentinte de cel putin patru luni.