Grupul finlandez Nokia intentioneaza sa investeasca, in judetul Cluj, intr-un centru de productie si cercetare care va asigura 15.000 de locuri de munca. Si presedintele CJ, Marius Nicoara, a confirmat ieri ca se afla in negocieri avansate cu aceasta companie.

Terenul pe care ar urma sa fie derulata investitia masoara 160 de hectare, este situat in localitatea Jucu si va constitui Parcul industrial Tetarom III. “Grupul finlandez Nokia intentioneaza sa investeasca in judetul Cluj intr-un proiect care va asigura 15.000 de noi locuri de munca”, a afirmat ieri, la Constanta, si premierul Calin Popescu-Tariceanu, aflat intr-o vizita de lucru.

El a precizat ca a discutat deja despre acest subiect cu presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Marius Nicoara, tinand sa mentioneze importanta autoritatilor locale in sprijinirea investitorilor.

Conform unor surse din mediul economic, un reprezentant din conducerea grupului Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, va sosi in aceste zile la Cluj pentru inca o intalnire cu liderul CJ, Marius Nicoara. “S-ar putea sa mai am intalniri in aceasta perioada cu reprezentantii concernului. Dansii ne-au confirmat ca urmeaza sa ne viziteze”, ne-a declarat Nicoara.

Negociaza de un an

Presedintele CJ a mai precizat ca poarta cu Nokia negocieri de aproximativ un an. “Sunt negocieri avansate, dar care au avut si momente de impas, din cauza necesitatii investitiilor in infrastructura, pentru care, deocamdata, judetul nu are bani.

Am discutat cu premierul Tariceanu, care si-a manifestat disponibilitatea de a se intalni si dansul cu cei de la Nokia si, in masura posibilitatilor, de a ne ajuta si in problema utilitatilor si a infrastructurii pe terenul de care vom dispune”, a precizat Nicoara.

Conform estimarilor lui Nicoara, investitiile in infrastructura, daca se va finaliza un contract cu Nokia pentru constructia unui centru de productie si a unuia de cercetare, s-ar ridica la 30 de milioane de euro.

“Din cate stiu, cei de la Nokia mai au oferte tentante si din alte tari. Si Clujul poate fi tentant, deoarece aici exista un mediu de afaceri propice si foarte multi studenti si absolventi de studii superioare”, ne-a precizat Nicoara.

Liderul CJ nu a inaintat o suma a contractului, precizand ca “este prematur, deoarece negocierile, chiar daca sunt avansate, sunt inca in derulare”. in opinia presedintelui CJ, daca se va semna un contract cu Nokia, prima etapa a constructiei centrului ar putea fi finalizata intr-un an.

Printre locatiile unui posibil viitor centru Nokia s-ar numara, conform lui Nicoara, un teren din zona Floresti si unul inspre Gherla, care apartin statului si care ar trebui viabilizate. Surse din mediul economic ne-au precizat ca reprezentantii Nokia ori ai firmelor cu care acest concern are contracte, au fost vazuti mai des spre Gherla, adica in zona Jucu.

Aceleasi surse spun ca pentru aceasta locatie si-a manifestat interesul si grupul suedez de telefonie mobila Ericsson.

Demersuri pentru terenul din Jucu

In ultima sedinta, CJ a adoptat o hotarare privind preluarea unei suprafete de 160 de hectare din Jucu, aflata in proprietatea statului si in administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV). “Noi am reusit sa ne intelegem cu reprezentantii USAMV pentru acest teren. Investitia pe care o preconizam este prea mare si nu ne permitem s-o pierdem.

Rectorul USAMV a inteles acest lucru”, a spus Nicoara. De asemenea, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a precizat ca asteapta sa vada documentele investitiei care se leaga de acest teren si ca va face tot ce poate pentru a sustine interesele judetului.

“Nu putem obliga Universitatea sa cedeze acest teren, dar sunt sigur ca se poate ajunge la o intelegere”, a spus Hardau. in hotararea CJ se prevede ca pe cele 160 de hectare sa se constituie cel de-al treilea parc industrial: Tetarom III. Initial, acest proiect era vizat pe un teren din Floresti.

Studiul de fezabilitate prevede, insa, niste costuri impresionante pentru racordarea acestui teren la utilitati, a afirmat arhitectul judetului, Radu Spanu. Alte surse din CJ ne-au informat ca, de fapt, tot reprezentantii Nokia s-ar fi aratat nemultumiti de configuratia amplasamentului (terenul se afla pe un deal), motiv pentru care presedintele CJ ar fi ajuns la Jucu.

Mentionam ca cele 160 de hectare sunt parte dintr-o proprietate de 1000 de hectare administrata de USAMV.

Era Nokia

Era mobila a Nokia s-a nascut in 1981, prin lansarea primei retele de telefonie mobila, NMT.

In 1986 a trecut la productia de telefoane mobile.

In 1991 s-a realizat, din Finlanda, prima convorbire telefonica in sistem Global System for Mobile (GSM) Communications. Jorma Ollila a devenit presedinte in 1992, focalizand compania pe telecomunicatii.

In ’97 Nokia introduce jocul Snake pe telefonul 6110. Dupa un an, devine lider mondial in telefoane mobile, iar veniturile cresc, in 1996-2001 de la 6,5 la 31 de miliarde de euro.

In ’99 compania lanseaza Internetul mobil prin serviciul WAP, iar in 2002 fabrica primul telefon in sistem 3G, Nokia 6650. Olli-Pekka Kallasvuo il inlocuieste, in 2006, pe Ollila, ultimul devenind presedinte al Colegiului Director, iar Nokia si Siemens isi unifica serviciile.

Nokia este cel mai mare producator de terminale mobile din lume. in 2005 avea 58.900 de angajati. Este listata la bursele din Helsinki, Stockholm, Frankfurt si New York. Grupul contine patru divizii: Telefoane mobile, Multimedia, Solutii si Retele.

In 2005 vanzarile nete au fost de 34,2 miliarde de lei. Nokia dispune de 15 fabrici in noua tari si de centre de cercetare in 11 state.

Oferte si achizitii

In decembrie 2005, Paul Nagy, manager resurse umane, a facut la Universitatea Tehnica o prezentare a ofertei de angajare pentru Nokia Ungaria. Tinta erau 30 de oameni pentru postul de inginer de software. Concernul oferea un salariu motivant, bonus de 25% din venitul anual si un pachet de servicii care continea plata chiriei sau asistenta medicala.

In februarie 2006, Nokia a achizitionat, cu 430 de milioane de dolari, compania Intellisync, specializata in solutii informatice de Internet mobil si sincronizare software, servicii dezvoltate, la Cluj, de o echipa de 100 de informaticieni.