Persoanele suspecte ca au savirsit diferite infractiuni pot sa-i determine pe politisti sa se razgindeasca. Trebuie doar sa solicite sau sa accepte testarea cu aparatul poligraf. Daca, pina anul trecut, operatiunea era ceva mai anevoioasa, intrucit cel mai apropiat „detector de minciuni" se afla la Brasov, acum e mult mai simplu.

IPJ Sibiu are in dotare un asemenea aparat. Functioneaza de citeva luni, iar testarile sint efectuate de un ofiter psiholog din cadrul IPJ Sibiu, care in curind isi va sustine si examenele de atestare.

Poligraf la Sibiu

Politistii sibieni pot depista mult mai usor declaratiile mincinoase. De anul trecut, Inspectoratul are in dotare un „detector de minciuni". Deocamdata, ofiterul psiholog care lucreaza cu aparatul este in perioada de proba, astfel incit toate testele se fac in prezenta unui specialist din cadrul Laboratorului Central Poligraf din Bucuresti.

"Testarile cu aparatul poligraf sint efectuate de catre un ofiter psiholog, care e supervizat de un specialist din cadrul Laboratorului Central din Bucuresti. Deocamdata, ofiterul din cadrul IPJ Sibiu nu poate efectua singur aceste testari, deoarece este inca in perioada de proba. La finalul acestei perioade, va sustine examenele pentru a se specializa", arata declarat sbinsp. Luciana Baltes, purtatoare de cuvint din cadrul IPJ Sibiu.

Cine este testat

Nu toti infractorii sau suspectii pot fi testati insa cu acest aparat. "Cu aparatul poligraf sint testati suspectii sau autorii unei game variate de infractiuni, cum ar fi cele de viol, furt, tilharie, omor sau marturie mincinoasa. Testarea cu aparatul se face numai la solicitarea organului de urmarire penala, Parchet sau Instanta de Judecata, iar testarea se face doar cu acordul persoanei care urmeaza a fi testata. Intreaga procedura, inclusiv pregatirea celui care urmeaza a fi testat, dureaza aproximativ 90 de minute.", continua sbinsp. Luciana Baltes.

Cum functioneaza

Aparatul poligraf inregistreaza parametrii fiziologici, precum tensiune arteriala, puls distal, reactie galvanica a pielii, inervare neuromusculara toracica si inervare neuromusculara abdominala. In timpul testului poligraf, subiectului i se vor pune o serie de intrebari, care trebuie sa fie neaparat scurte, simple si directe, sa nu presupuna cunostinte juridice sau termeni necunoscuti subiectului, sa fie formulate intr-un limbaj accesibil subiectului si intrebarile trebuie formulate in asa fel incit subiectul sa poata raspunde doar cu "da" sau "nu".

Exceptii

Legea nu permite sa fie testati cu poligraful femeile insarcinate, minorii sub 18 ani, alcoolicii cronici, persoane cu afectiuni psihice, indiferent de diagnosticul formulat in documente medicale, persoane aflate sub tratament medical, care nu poate fi intrerupt sau orice alte persoane despre care expertul apreciaza motivat ca nu sint apte pentru efectuarea examinarii.

Avantajele poligrafului

In Romania testarea poligraf este benevola, se efectueaza numai cu acordul scris al persoanei, iar refuzul examinarii nu incumba efecte juridice. Datele obtinute in urma examinarilor poligraf permit, printre altele, excluderea suspectilor care sint neimplicati in cauzele cercetate, prevenindu-se erorile judiciare, pierderile de timp prin verificari inutile si evitarea implicarii cadrelor de politie in activitati ineficiente.