Aminari la infinit?

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea de stramutare a dosarului "Santaj in presa“. Acesta va ajunge pe rolul Tribunalului Braila in perioada imediat urmatoare. In aceste conditii, fiecare parte implicata in dosar va fi nevoita sa se deplaseze la instanta braileana, costurile fiind suportate de fiecare in parte.

Deplasarea va fi greoaie pentru cele 52 de parti vatamate, pentru cei peste 100 de martori, dar si pentru avocatii inculpatilor.

De altfel, avocata partilor vatamate a explicat, marti, in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca ar fi foarte greu sa se practice o judecata eficienta tinind cont de faptul ca toate aceste persoane ar trebui sa se deplaseze in alta localitate, ceea ce ar putea duce la aminarea multor termene de judecata.

Mircea Cataniciu, directorul Regiei Autonome a Domeniului Public si Privat (RADP) Cluj, constituit ca parte vatamata in dosar, a declarat pentru Monitorul de Cluj ca se va mai gindi daca va merge sau nu la infatisari: "Inca nu stiu, o sa vedem. Oricum, va trebui sa merg cu sotia, deoarece si ea este parte vatamata in dosar“.

Comisarul Ioan Pacurar, seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj, citat ca martor in dosar, sustine, transant, ca nu se va prezenta la nici un termen de judecata. „Nu am motive sa fiu citat ca martor doar pentru o convorbire telefonica pe care am purtat-o cu Liviu Man“, ne-a declarat acesta.

Nici aparatorii lui Man nu sint multumiti de locatie

Chiar daca au avut cistig de cauza in privinta stramutarii, nici avocatii inculpatului Liviu Man nu sint multumiti de locatia aleasa, deoarece este la o distanta foarte mare de Cluj. "Nu sint multumit de destinatie. Trebuia sa se stramute intr-o zona mai apropiata de Cluj-Napoca“, a declarat Mihai Neamtu, unul dintre avocatii lui Man, presedintele Trustului „Gazeta“.

Gheorghita Mateut, celalalt avocat al lui Man, a prezentat instantei trei motive pentru care cauza trebuia stramutata la o instanta egala in grad cu cea din Cluj. Principalul motiv invocat a fost mediatizarea excesiva a cazului in presa clujeana. Mateut a prezentat, in acest sens, o mapa de presa continind peste 100 de articole mass-media de aici, in ultimele 3 luni.

Acestea au fost depuse la dosarul stramutarii. Potrivit aparatorului, printre aceste materiale de presa exista un numar mare de articole in care li se "recomanda“ magistratilor solutii judiciare.

Termenul din 12 martie ar putea fi schimbat

Dosarul "Gazeta“, in care sint trimise in judecata noua persoane pentru santaj si constituire sau aderare la un grup infractional, va fi distribuit, aleatoriu, unuia dintre cei noua judecatori pe domeniul penal de la Tribunalul Braila.

Urmatorul termen de judecata a fost programat pentru 12 martie, dar este posibil ca dosarul sa nu ajunga pina la acea data la instanta braileana, astfel ca se va fixa o alta data pentru proces.

"E nevoie ca Tribunalul Cluj sa primeasca hotarirea de stramutare de la Inalta Curte si abia apoi cauza va ajunge la noi“, a declarat pentru Monitorul de Cluj Lenuta Mocanu, purtatoare de cuvint a Tribunalului Braila.