Pe fondul disputelor de la Bucuresti, Clujul a pierdut ieri statutul de model de coabitare in interiorul Aliantei.

PNL Cluj acuza, in premiera de la infiintarea Aliantei DA, democratii ca dezinformeaza opinia publica.

Liderul PD, Emil Boc, a invocat o Ordonanta de Urgenta care, in opinia sa, ii interzice premeriului sa modifice data euroalegerilor. Democratii clujeni s-au lansat intr-un atac furibund la adresa premierului, decis astazi sa amane alegerile europene.

PNL Cluj acuza, in premiera de la infiintarea Aliantei DA, democratii ca dezinformeaza opinia publica. Liderul PD, Emil Boc, a invocat o Ordonanta de Urgenta (OU) care, in opinia sa, ii interzice premierului sa modifice data euroalegerilor.

“Se interzice suspendarea, incetarea, intreruperea sau impiedicarea, in orice mod, a organizarii si desfasurarii alegerilor ori a efectuarii oricaror operatiuni electorale”, se spune in art. 1 al OU a Guvernului nr. 9/2007, articol invocat de Emil Boc si interpretat de catre liderul PD drept o interzicere a amanarii datei alegerilor europene.

“O ordonanta de urgenta, trimisa de Guvernul Romaniei, sub semnatura prim-ministrului, prin care, practic, se precizeaza ferm si fara echivoc: odata inceput un proces electoral, operatiuni electorale in sens larg, anuntarea datei alegerilor, constituirea Birourilor Electorale, constituirea sectiilor de votare, aceste alegeri nu mai pot fi oprite, sunt interzise procedurile de suspendare a lor. (...)

Regula fundamentala, pe care Guvernul Romaniei a instituit-o, este interzicerea suspendarii oricaror operatiuni electorale”, a declarat Boc. “Nu pot sa-mi imaginez, din punct de vedere juridic, cum prim-ministrul ar putea veni maine (azi - n.red.), la sedinta de Guvern, avand in stanga aceasta ordonanta si in dreapta o alta prin care sa propuna amanarea alegerilor, ar insemna o contradictie in propriile decizii”, a adaugat liderul PD.

Buda sare la Razgandeanu

Vicepresedintele PNL, senatorul Norica Nicolai, considera ca ordonanta respectiva nu are aplicabilitate in acest moment. “Articolul din ordonanta se refera strict la procesul electoral declansat, or noi nu suntem in faza declansarii unui proces electoral. Ordonanta 9 se refera doar la procedura de vot din ziua alegerilor”, considera Nicolai.

In schimb, in opinia presedintelui PD Cluj, deputatul Daniel Buda, mai importanta este latura morala a deciziei prim-ministrului. “Nu am citit acea ordonanta, dar premierul si-a asumat niste responsabilitati prin ordonanta respectiva, ca si prin Hotararea de Guvern prin care a fixat data alegerilor 13 mai, responsabilitati pe care trebuie sa le duca la indeplinire.

Ar fi cazul sa nu avem, din nou, de-a face cu un «Razgandeanu», dansul are si obligatii de natura morala, nu numai legala”, a afirmat Buda. in opinia sa, procesul electoral este in plina desfasurare.

“S-a infiintat Biroul Electoral Central, prefectii deja lucreaza la constituirea comisiilor electorale, s-au stabilit sectiile de votare, s-au cheltuit deja o gramada de bani cu aceste alegeri. Bineinteles ca suntem in plin proces electoral”, a precizat Buda.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente considera ca ordonanta produce efecte in acest moment, intrucat, in opinia sa, procesul electoral a fost deja declansat prin strangerea, de catre partide, a semnaturilor de sustinere. “Dar nu e adevarat ca prim-ministrul nu mai poate amana data alegerilor, o ordonanta poate fi modificata tot printr-o ordonanta”, a spus Mate.

Ordonanta la ordonanta

In schimb, fostul ministru al Administratiei si Internelor, vicepresedintele PSD, presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, considera ca ordonanta nu se aplica in acest moment. “Procesul electoral nu e in derulare, acum e o perioada ce premerge procesul electoral. inca suntem in perioada dintre doua alegeri.

Procesul electoral efectiv incepe atunci cand s-au depus listele de semnaturi si incepe campania electorala”, este de parere Rus. in schimb, este si el de parere ca o ordonanta nu este o piedica in amanarea alegerilor. “Orice ordonanta poate fi modificata prin alta ordonanta, la fel cum orice lege poate fi modificata prin alta lege.

Nimic nu e batut in cuie, nici macar Constitutia, si asta poate fi modificata prin referendum. Numai legile obiective ale naturii nu se schimba, in rest, orice poate fi modificat”, a declarat Rus.

“Care e problema? Guvernul da o alta ordonanta, prin care modifica aceasta ordonanta, modifica termenul de prorogare a alegerilor”, a afirmat si vicepresedintele PC, presedintele PC Cluj, deputatul Petru Calian. “Nici macar nu a fost adoptata legea de aprobare a ordonantei, asa ca nu e nici o problema in a o modifica.

Daca era transformata in lege, era altceva, era mai greu de modificat”, a adaugat Calian.

PNL Cluj ataca

Noua disputa dintre PNL si PD privind amanarea alegerilor europene a generat, in premiera, un atac direct si public lansat de catre liberalii clujeni la adresa PD. intr-un comunicat de presa prin care este calificata decizia premierului de amanare a alegerilor europene drept “un act de responsabilitate si de curaj”, PNL Cluj, ii aseaza pe democrati alaturi de PSD.

“Credem ca partidele politice, in speta PD si PSD, trebuia sa dea dovada de maturitate si sa dea curs solicitarii premierului de a renunta la actiunile politicianiste si de a se concentra pe problematicile europene”, se spune in comunicat.

Dar, mai ales, liberalii clujeni ii acuza pe colegii lor de Alianta de incercare de manipulare a opiniei publice.

“Din respect pentru cetatenii Romaniei, dorim sa clarificam un aspect important, si anume o dezinformare la care romanii sunt supusi de catre PD: Tara noastra este obligata sa organizeze alegerile pentru PE in cursul anului 2007, iar amanarea acestora pana la toamna nu reprezinta o ramanere in urma fata de Bulgaria, dupa cum se incearca influentarea opiniei publice”, se spune in comunicatul PNL Cluj.

Mentionam ca, pana acum, in tentativa de a conserva imaginea publica de judet-model in privinta armoniei care domneste in Alianta, liberalii clujeni, in frunte cu Marius Nicoara, au evitat orice atac la adresa PD-ului.