Localul Art Club, patronat de familia actorului Dorel Visan, functioneaza de mai multi ani in centrul Clujului fara nici un contract de inchiriere sau acord din partea Primariei. Executivul municipalitatii a incercat in mai multe randuri sa reglementeze aceasta situatie, insa consilierii au refuzat de fiecare data sa se pronunte.

Ultima hotarare de Consiliu Local, emisa in 1996, arata ca spatiul in care functioneaza Art Club, din Piata stefan cel Mare, numarul 14, a fost atribuit, gratuit, Teatrului National si Operei Romane, dar fara ca cele doua institutii sa se si poata folosi de el. “Nu stim exact in baza carui act functioneaza Art Club in acest spatiu.

Se pare ca patronatul acestui local ar fi facut o intelegere cu sindicatele Teatrului si Operei”, a raspuns purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Raimonda Boian. Directorul Teatrului National, Ion Vartic, si directorul Operei Romane, Rares Trifan, infirma acest lucru.

“Noi nici nu avem sindicate, doar Departamentul tehnic are si nu vad ce legatura ar putea avea un astfel de sindicat cu arta, asa cum se doreste sa se insinueze”, a declarat Vartic.

La randul sau, Rares Trifan a sustinut ca in cazul in care a existat vreo intelegere cu unul dintre sindicatele Operei, se intampla cu mult timp in urma si numai la nivel verbal, pentru ca nu exista nimic scris care sa ateste valabilitatea ei.

Afacere sub umbrela artei

Reprezentantii Teatrului si Operei au trimis un nou proiect Primariei pentru a-si motiva intentia legata de spatiul in care functioneaza Art Club, si de care, pana in prezent, spun ca nu s-au putut folosi.

“Noi vrem sa amenajam un salon pe care sa-l punem si la dispozitia altor organizatii si asociatii culturale, fie pentru conferinte de presa, colocvii de specialitate, recitaluri, lansari de carte sau expozitii”, a spus profesorul Vartic. in opinia sa, Clujul are nevoie de un asemenea loc pe care sa-l administreze si sa-l gestioneze Teatrul National si Opera Romana.

Iar in cazul in care Primaria va accepta acest proiect, spatiul ar putea fi introdus in procesul de renovare in care se afla cladirea celor doua institutii.

“Noi am avut intotdeauna nevoie de spatii, motiv pentru care am si cerut Primariei sa reinnoiasca contractul (Hotararea) de dare in folosinta cu institutia noastra. Domnul Visan vine si spune ca foloseste Art Club ca loc de intalnire pentru artisti. Nu cred ca ar trebui sa-l preocupe acest lucru.

Pe acelasi trotuar mai sunt vreo cateva baruri si cafenele pe care angajatii Teatrului sa le poata folosi in acest sens. Mi se pare ca un actor de talia lui Visan nu ar trebui sa-si lege numele de un astfel de local, cred ca este sub demnitatea lui”, a mai spus Trifan.

Istoria Art Club

Afacerea intemeiata de familia Visan in spatiul public din Piata stefan cel Mare a fost posibila pe vremea in care acesta era atat director al Nationalului clujean, cat si lider de sindicat, ne-a informat actualul sef al sindicatului Orchestrei de la Opera, Darius Iacob.

El a adaugat ca inainte de infiintarea “Art-Club” fiii actorului aveau un magazin alimentar in acel spatiu, nu se stie in baza caror acte. Nici reprezentantii Teatrului nu stiu asta, si cu atat mai putin cei ai Primariei. Singurul act emis de Primaria care atesta preluarea gratuita a acestui spatiu de catre Teatru, si nu de catre o persoana fizica sau privata, este Hotararea din 1993.

“Hotararea privea cedarea acestui spatiu, in suprafata de peste 300 de metri patrati, Teatrului National, pentru o perioada de doi ani, in vederea amenajarii unei Biblioteci”, a informat Raimonda Boian.

Reprezentantii Operei si ai Teatrului spun insa ca Biblioteca nu a functionat foarte mult si mai grav este ca nu stiu nici ce s-a intamplat cu cartile.

In 1996, cand Consiliul Local a reimpartit spatiul si a inchiriat mai bine de jumatate din el unei agentii de ticketing (Air Translation) si unei bijuterii (Gold Trix), pe cei peste 110 metri patrati care au ramas, fiul lui Visan si-a intemeiat societatea Art Club, a spus Boian.

Seful sindicatului, Darius Iacob a confirmat ca, in prezent, colegii sai nu beneficieaza de avantaje din partea societatii familiei Visan. “Poate ca inainte se mai organizau mici petreceri, dar nici vorba de sponsorizari serioase. Iar daca cei de la Primarie care tot spun ca Visan ar sponsoriza activitatea noastra nu au decat sa o demonstreze cu acte”, a declarat Iacob.

Visan, eroul Revolutiei

Actorul Dorel Visan considera ca i se cuvine spatiul cafenelei Art Club. “Am dreptul la recunostinta, iar spre deosebire de reprezentantii Teatrului care nu s-au prezentat cu nimic la Primarie, eu l-am cerut in baza Legii 341, privind drepturile revolutionarilor”, a spus Visan.

El a recunoscut ca a desfiintat Biblioteca sindicatelor, dar pretinde ca nimeni nu o frecventa si ca institutia Teatrului, pe vremea in care o conducea, nu avea bani sa plateasca un bibliotecar.

“Dar cum pot spune ca nu stiu unde sunt cartile. Tot la institutiile de cultura care aveau sindicate le-am impartit. Iar in cea mai mare parte, printr-o organizatie de binefacere, aceste carti au ajuns in Chisinau”, a spus Visan. El nu a spus din ce motiv a fost inchis magazinul alimentar pe care il detineau fiii sai. “Nu mai functiona”, a raspuns Visan.

Cert este ca in 1996, a obtinut acordul, prin intelegere cu sindicalistii, de a infiinta societatea Art Club. “Totul era distrus acolo. Imobilul este vechi, canalizarea proasta, am bagat bani multi”, s-a plans Visan.

Ce spune Primaria

Din ‘96 si pana in 2004, cand reprezentantii Teatrului s-au prezentat din nou, pentru a solicita spatiul Art Club, Primaria nu a miscat un deget, cu toate ca expirase contractul de atribuire gratuita inca din 2001.

“in 2004, Comisia de Spatii a Primariei a dat aviz favorabil pentru proiectul Teatrului insa consilierii locali nu au vrut sa adopte acest proiect”, a declarat Boian.

Si la ultima sedinta publica, membrii Consiliului Local au amanat luarea unei decizii in ce priveste localul Art Club, desi viceprimarul Adrian Popa i-a avertizat ca cei care ocupa acel spatiu se afla in ilegalitate si ca socoteala in fata Curtii de Conturi va trebui sa dea tot Primaria.