Autoritatile prahovene au cerut primarilor de localitati sa nu mai dea autorizatii de construire in zone inundabile, acolo unde exista un risc permanent ca viiturile sa faca ravagii.

Cum anul acesta nu se anunta a fi unul linistit din punct de vedere al precipitatiilor, guvernul a interzis eliberarea avizelor pentru constructii in zone inundabile, iar premierul Tariceanu a cerut autoritaatilor locale sa combata taierile ilegale de paduri si sa convinga cetatenii sa se implice in actiunile de interventie impotriva calamitatilor.

La randul sau, conducerea Prefecturii Prahova, a atentionat toate primariile din judet sa refuse acordarea autorizatiilor de construire acolo unde exista pericol imminent de inundare.

Somati sa refuze

“Am cerut primarilor sa nu mai dea autorizatii in zonele de risc si sa faca in asa fel incat sa-si decolmateze santurile din localitati, sa elibereze zonele de sub poduri si podete si sa faca tot ce este posibil pentru a asigura scurgerea apelor catre rauri si parauri, pentru ca apa sa nu balteasca prin curti si pe terenuri.

Pompierii nu vin decat pentru a scoate apa din case si nu pentru a o inlatura pe cea acumulata in curti”, a declarat prefectul Corneliu Popescu.

In Prahova, conform evidentelor autoritatilor judetene, aproape 4000 de constructii au fost deja ridicate in zone cu risc sporit de inundatii, cele mai multe dintre acestea fiind in localitatile care au avut probleme anul trecut cu inundatiile, respective in Campina , Rafov, Baicoi, Dumbrava, Teisani, Sotrile, Varbilau, Albesti Paleologu, Boldesti Scaieni, Colceag, Poiana Campina, Drajna, Pacureti, Draganesti si Manesti.

Harta dezastrului

Apele Romane au facut o harta a zonelor de risc pe care au impartit-o primariilor din judet. Directorul SGA Prahova, Marian Mocanu spune ca pe harta in cauza au fost delimitate trei zone importante: cele predispose la inundatii produse de rauri prin depasirea cotelor de aparare, cu inundatii produse de scurgerile de pe versanti si terenuri cu baltiri.

“Este foarte bine daca oamenii vor fi mai prevazatori atunci cand se apuca de construirea unei case. Daca se va tine cont ca atunci cand se apuca de construire sa ridice cota zero peste nivelul terenului pe care va fi ridicata casa, pericolul inundarii va fi cu mult mai mic”, a declarat directorul Mocanu.