Un imobil din Piata Unirii din Timisoara va fi reabilitat pentru suma de 85.000 de euro. In Timisoara exista 14.000 de imobile considerate monumente istorice

Un imobil din Piata Unirii va fi prima cladire care va intra in programul de reabilitare initiat de Primaria Timisoara si GTZ (Societatea de Consultanta Tehnica a Guvernului Germaniei).

Casa a fost construita la finele secolului XVIII. Data fiind starea de degradare in care se afla imobilul, specialistii germani si cei romani au hotarat ca suma minima pentru reabilitare se ridica la aproximativ 85.000 de euro.

Cladirea, care are cinci apartamente de locuit si doua spatii comerciale la parter, are nevoie de interventie urgenta la acoperis si fatada.

Lucrarile vor incepe in momentul in care se va gasi o modalitate de finantare si vor fi realizate cu sprijinul meseriasilor timisoreni care au urmat cursuri de specialitate prin programele finantate de Casa de Meserii din orasul Karlsruhe (Germania), localitate infratita cu Timisoara.

Casa din Piata Unirii este prima dintr-un sir de cladiri istorice ce vor fi reabilitate in cartierele Cetate, Iosefin si Fabric din Timisoara. Pe lista cladirilor istorice din orasul de pe Bega figureaza 14.000 de imobile, insa, deocamdata, la biroul GTZ de la Timisoara s-au inregistrat doar aproximativ 200 de cereri din partea proprietarilor sau a asociatiilor de proprietari.

GTZ asigura, pentru toti solicitantii, intocmirea proiectelor de reabilitare si a devizelor de cheltuieli, gratie unei sume de doua milioane de euro, acordate de Guvernul Germaniei.

Investitii: 5 milioanede euro pentru restaurarea cladirilor

"In Timisoara, accentul se va pune cu predilectie pe cladirile din cartierul Cetate", a declarat primarul orasului, Gheorghe Ciuhandu, care spera ca, in curand, casele mai vechi de 150 de ani sa fie aduse la standardele de confort si siguranta cerute de viata din secolul XXI.

Partea a doua a actiunii girate de Guvernul Germaniei va consta in refacerea efectiva a caselor, pentru aceasta fiind, se pare, pregatita deja suma de cinci milioane de euro. Banii vor fi alocati doar acelor proprietari care vor fi introdusi in baza de date a Societatii de Consultanta Tehnica a Guvernului Germaniei (GTZ).

"Sa nu se creada ca banii se vor da personal proprietarilor de case. Ei se vor regasi in forta de munca si in materialele necesare renovarii si restaurarii acestor cladiri", a avertizat primarul Gheorghe Ciuhandu.