Oamenii legii din Sibiu au vrut sa demonstreze ca Ziua Politiei nu inseamna doar activitati sportive si ceremoniale festive. Astfel, spre sfirsitul saptaminii trecute, peste 350 de politisti din toate structurile IPJ au desfasurat ample actiuni, care au vizat produsele contrafacute, munca la negru si braconajul piscicol.

Au fost confiscate sute de CD-uri contrafacute si mii de pachete de tigari si sticle de bauturi alcoolice de contrabanda. Simbata, in shimb, dupa ce munca s-a incheiat, oameii legii si-au serbat ziua de arma, printr-un ceremonial festiv si demonstratii de interventie.

Bilant impresionant

Activitatile desfasurate la sfirsitul saptaminii s-au derulat in doua etape, pe parcursul a doua zile, si au solicitat implicarea a aproximativ 350 politisti de la toate serviciile operative judetene si subunitatile teritoriale de politie.

"Razia s-a desfasurat in doua etape, fiind executate activitati pe principalele linii de munca operative: investigare fraude, investigatii criminale, ordine publica, politie rutiera si arme, explozivi si substante toxice. Cu ocazia activitatilor desfasurate, politistii sibieni au constatat 17 infractiuni si au retinut 27 infractori. Au fost aplicate 218 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 25.825 lei. Politistii responsabili de circulatia rutiera au retinut 21 permise de conducere si 6 certificate de inmatriculare.

De asemenea, au fost legitimate 731 persoane, 93 dintre ele fiind conduse la sediul politiei pentru verificari, iar 47 de persoane au fost amprentate si fotografiate. Au fost verificate 99 societati comerciale si au fost controlate 224 autoturisme", a explicat subinspector Luciana Baltes, purtator de cuvint in cadrul IPJ Sibiu.

Produse confiscate

Pentru prevenirea si combaterea infractiunilor in domeniul drepturilor de autor si al proprietatii intelectuale, politistii au luat "la puricat" discotecile, internet cafe-urile, centrele comerciale, dar si oboarele si tirgurile. Au gasit peste 500 de CD-uri si DVD-uri care nu prezentau caracteristicile produselor originale, softuri nelicentiate, utilizarea de jocuri video piratate.

In total, un prejudiciu de peste 650.000 lei adus titularilor de drepturi. De asemenea, au fost identificate aproximativ 1.300 de pachete de tigari care aveau aplicate timbre de marcaj contrafacute sau care nu prezentau nici un element de identificare al Ministerului de Finante, in valoare totala de peste 2.000 lei si peste 10.500 sticle si bidoane de bauturi alcoolice, cu etichete si banderole falsificate si contrafacute, in valoare de peste 120.000 lei, fiind inregistrate si dosare penale pentru savirsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Braconieri prinsi

Politisti din Avrig au prins in flagrant un braconier localnic, de 46 de ani, care se afla alaturi de fiul sau, in virsta de 18 ani, pe marginea lacurilor de acumulare din jurul orasului. Pe bancheta din spate a masinii braconierilor, oamenii legii au descoperit o arma cu aer comprimat de calibru 4,5mm, uzata, iar in portabagaj, o barca pneumatica dezumflata, doua visle, un minciog de plasa din material textil si un sac de rafie in care se aflau 24 kg peste.

Cei doi sint acum cercetati pentru braconaj piscicol. In cadrul acelorasi activitati, a fost depistat in orasul Talmaciu un grup de 14 muncitori in constructii, care lucrau la negru. Angajatorul lor a fost sanctionat cu 28.000 de lei.

Festivitati

Dupa razii, politistii au imbracat tinutele de gala, pentru a participa la manifestarile prilejite de Ziua Politiei Romane. Astfel, incepind cu ora 12, pe platoul din fata Cercului Militar Sibiu, in prezenta oficialitatilor locale, a avut loc festivitatea de intonare a imnului national, urmata de o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti.

Punctul culminant al menifestarii a fost reprezentat de exercitiile demonstrative ale lucratorilor din cadrul IPJ Sibiu, care au eliberat „ostaticii" luati prizonieri intr-un autobuz de catre un grup de „teroristi". In incheiere,sibienii au fost invitati sa viziteze centrul de Consiliere si Prevenire a Criminalitatii, si au putut vizita expozitia de tehnica si mijloace auto.