Rudi Varga, celebrul aurar din Gilau, si fiica sa, Dana, povestesc, in exclusivitate pentru Monitorul de Cluj, peripetiile vizitei efectuate in India la inceputul lunii martie.

Indienii numara ca romii

Batrinul Rudi e emotionat. Si multumit sufleteste ca si-a vazut visul cu ochii. A plecat din Gilau si a ajuns la New Delhi, apoi mai departe, in orasul Guwahati, capitala statului indian Assam. A vrut sa verifice cu ochii sai daca romii se trag din India, daca seamana cu indienii, daca au ceva in comun. Si a constatat ca da, spre marea sa satisfactie.

Fiica sa, Dana, i-a fost ghid, cei doi fiind invitati la o conferinta internationala organizata de Miscarea Bahkti.

"Multe cuvinte din limba romani vorbita la noi seamana cu unele cuvinte din limba indiana. De exemplu, ei numara ca noi, romii: iek, dui, trin, star, panci, sou, efta, ania, ges, adica de la unu la zece.

Alte expresii comune sint: «me hkau» - «eu maninc», «me ci hkau» - «eu nu maninc», «misto» - «bine», «so karas» - «ce faci», etc.", explica Dana Varga. „In India nu cred ca exista discriminare etnica, pentru ca toti sint bruneti", intervine, hitru, si Rudi.

Intilniri la nivel inalt

Gazdele au fost foarte primitoare cu cei doi Varga si stiau cite ceva despre Romania, anume ca in tara noastra sint cei mai multi romi din Europa, peste 3 milioane de suflete! Au mai auzit si de sociologul rom Nicolae Gheorghe.

Rudi si Dana Varga l-au cunoscut la conferinta pe primul-ministru al statului Assam, Tarun Gogoi, apoi o multime de personalitati din conducerea Colegiului Pragjyotish din Guwahati, precum si pe poetul, omul de cultura si istoricul Dev Bhardwaj.

In cadrul conferintei s-a vorbit foarte mult despre romii din Romania, iar organizatorii au fost foarte deschisi privitor la o viitoare colaborare in orice domeniu, nu numai pe linie de istorie, ci si pe traditii, cultura, limba si obiceiuri.

Mincare fara slanina cea de toate zilele

Cel mai greu s-au acomodat in India cu mincarea, cam prea iute si condimentata pentru gusturile lor. „Am mincat foarte mult orez cu pui, iar la micul dejun ma saturam de piine cu ceai si cereale", spune Dana Varga.

Rudi a gustat din toate felurile de mincare, preparate din peste, pui, porc, oaie, dar a dus dorul piinii din tara, ca sa poata minca cu slana pe care si-a dus-o cu el in bagaje!

Rudi si Dana Varga au vizitat doua temple - unul se numea Maha Tirtha Kamrup Kamakhya, unde au fost miruiti cu rosu in frunte, conform traditiei indiene, si s-au rugat. „Am respectat tot ce au spus ei ca trebuie sa facem, adica sa ne descaltam la intrare, sa ne inchinam la icoanele lor.

Am dus ghirlande si candele, betisoare parfumate si le-am depus la icoanele lor, am primit ghirlande si niste prosoape mici ca batistele si apa sfintita de la ei", povesteste fiica lui Rudi Varga, la care acesta adauga un alt amanunt picant, si anume ca au trebuit sa se spele pe picioare inainte de a intra in templu!

Pe linga temple, au mai vizitat universitati, colegii, muzee si parcuri, s-au plimbat cu ricsa, iar in cinstea lor au fost organizate trei spectacole.

Pamint din India, intr-o punga

Rudi Varga si-a adus ca amintire din calatorie pamint indian, ca sa-l aiba aproape si sa-l atinga toate rudele. „L-am pus si intr-o vaza, sa vedem daca a inflori oarece floare din el", spune gilauanul.

Dupa cele constatate, dupa discutiile purtate, dupa graiul asemanator si faptul ca si indienii sint bruneti, concluzia familiei Varga este una singura: „Intr-adevar, istoria romilor nu minte, am aflat ca ne tragem din sudul Indiei, din Pangiab, ca in secolul XII de acolo au inceput sa se formeze grupuri de nomazi romi si sa emigreze in toata lumea".

"O fost foarte fain tat ce am vazut si am fost impresionat ca am vazut tara de unde ne tragem. Parca am intinerit. Dupa portul pe care il au si femeile, si barbatii, dupa cum arata, mai ales mustatile barbatilor, dupa cum stau muzicantii lor pe scena, is tigani-tigani ca noi", concluzioneaza Rudi Varga.

Tinute sari super-colorate

Dana Varga a primit un sari, haina traditionala purtata de femeile indiene, plus ca si-a si cumparat altele dintr-un bazar, dar problema este ca nu le va putea purta in Romania, deoarece au culori foarte vii. Preturile sint mici fata de Romania, iar in bazar totul se negociaza, inclusiv aurul.

La ei, 100 de dolari erau 4.200 de rupi si un sari era intre 500 si 3.000 de rupi, iar aurul de 22 de karate era 22 de dolari gramul.