Anul acesta este primul in care fermierii romani vor primi subventii substantiale pentru terenul agricol pe care il detin. De la 1 martie Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a inceput sa primeasca cererile pentru acordarea sprijinului financiar din fonduri comunitare.

"Primesc subventii fermierii care lucreaza cel putin un hectar de teren agricol format din parcele agricole de cel putin 0,3 hectare. Forma de proprietate nu conteaza, sprijinul va fi acordat celui care lucreaza efectiv terenul.”, a declarat Roxana Dinu Balcinoiu, directorul APIA Prahova. Termenul pana la care fermierii pot solicita subventia este 15 mai.

Oamenii au luat din prima zi cu asalt sediul APIA din Ploiesti, iar functionarii APIA abia fac fata. „Lucram inclusiv sambata. Sunt 23.000 de prahoveni, inscrisi in Registrul Fermelor, care indeplinesc conditiile pentru a primi subventia.” a precizat oficialul APIA. Cei mai multi solicitanti sunt batrani, iar procedurile de completare a cererilor sunt greoaie.

De asemenea, taranii trebuie acum sa invete cum se foloseste un card bancar, pentru ca banii vor intra in conturile lor si nu direct cum au fost obisnuiti pana acum. Shimbarile acestea le dau mari batai de cap, iar unii dintre ei se intreaba daca se mai merita sa lucreze pamantul. „Am fost chemata aici sa depun o cerere. Cica UE ne da bani pentru pamant, dar nu-i simplu deloc.

M-au trimis la banca sa-mi fac cont, apoi sa completez cererea asta. Nici nu stiu de unde sa incep. Apoi, am auzit ca subventia vine abia la tomna.

Pai ce facem ca noua ne trebuie acum banii? De cativa ani pamantul imi mananca toata pensia si nu ma aleg toamna cu mare lucru”, ne-a spus Gherghina Ion, o batrana din comuna prahoveana Baba Ana, pe care am intalnit-o pe holurile Agentiei de Plati.

In total, proprietarii de teren agricol vor primi minimum 80 de euro pentru fiecare hectar, in functie de cultura, dar banii vor veni abia la sfarsitul anului. Mai trebuie spus ca reprezentantii APIA vor verifica in teren daca datele declarate de fermieri privind suprafetele si culturile sunt reale.

Iar cine incaseaza subventii pe nedrept nu numai ca va trebui sa dea banii inapoi, dar se poate alege si cu dosar penal.