In cursul anului trecut, SGA Prahova a facut investitii de 7 miliarde de lei vechi din fonduri proprii, iar de la bugetul de stat s-au primit 25 de miliarde de lei vechi. Aceste sume au fost cheltuite pentru indiguiri si pentru reparatiile necesare in zonele calamitate, din care nu s-a putut face mare lucru.

In continuare, judetul Prahova ramane expus calamitatilor, pentru ca nu s-au mai facut investitii in sistem de peste 30 de ani, dupa cum spune directorul Mocanu.

Conducerea SGA Prahova a transmis, in ultimul an, catre Administratia Nationala nu mai putin de 11 proiecte de lucrari absolut necesare pentru ca anumite localitati prahovene sa poata sta linistite in ce priveste caderile masive de precipitatii.

Daca ritmul actual de alocare a fondurilor catre judetul nostru se mentine, ar trebui inca aproximativ 30 de ani pentru a rezolva toate problemele legate de inundatii. Directorul Marian Mocanu spune ca o suma acoperitoare pentru toate problemele pe care la ora actuala le are judetul ar fi in jur de 1000 de miliarde de lei vechi, suma la care autoritatile judetene nu pot momentan decat sa viseze.

Bilant negru

Pagubele produse de inundatiile din perioada 22-24 martie se ridica la cateva mii de lei, dar cea mai grava problema o reprezinta 14 case care, din cauza alunecarilor de teren, sunt in pericol de prabusire.

Bilantul inundatiilor produse la sfarsitul saptamanii trecute arata ca ploile abundente au lasat in urma 300 de persoane izolate, o casa distrusa, 14 case in pericol de prabusire, peste 30 de case afectate si alte 23 cu subsolurile inundate, cinci anexe gospodaresti distruse si alte 66 avariate, in 25 de localitati.

Inundatiile au afectat 180 de hectare de padure, peste 600 de hectare de izlaz si aproximativ 550 de hectare de teren arabil. Alunecarile de teren au fost reactivate, in urma inundatiilor, in aproximativ 60 de puncte din judet, cea mai grava situatie fiind in localitatea Soimari, unde 12 case sunt in pericol de prabusire.

Prefectul Corneliu Popescu a mai precizat ca cele 300 de persoane din localitatea Provita de Sus sunt doar partial izolate, drumul nefiind practicabil pentru masini, dar se lucreaza la improvizarea unui pod din tuburi.