Scolile degradate, copiii cu caciuli si manusi In clase In sezonul rece, grupuri sanitare neadecvate sunt In continuare o pata neagra deasupra sistemului educational din Romania. In comuna Birsanesti a fost construita o scoala dupa norme europene si cu bani europeni numai ca nu functioneaza instalatia electrica, caloriferele sunt mereu reci, iar apa nu curge la robinet.

Scoala din Birsanesti a fost finalizata anul trecut ca urmare a unui program european de modernizare si constructie a spatiilor In care scolile Isi desfasoara activitatea. Instalatiile folosite sunt de ultima ora dar functionarea acestora este imposibila tocmai pentru motivul ca aceasta scoala nu este, de un an de zile, racordata la sistemul de energie electrica.

Imaginea din clasele acestei scoli este una sumbra. Parintii sunt nemultumiti de faptul ca isi trimit copiii la scoala iar acolo stau In frig, nu au apa la robinet iar curentul electric este dat „cu portia”. Administratorul acestei unitati de Invatamint a facut o improvizatie si a tras dintr-o cladire veche un cablu de curent cu tensiunea de 220 V.

Acest lucru Insa nu este de prea mare ajutor pentru ca instalatia electrica de la scoala, hidroforul si caloriferele au fost proiectate pentru o tensiune de 380 V. Aceasta improvizatie nu permite decit alimentarea cu energie electrica a becurilor si a unui singur calorifer. Orice Incercare de a folosi prizele sau a porni un al calorifer are mereu acelasi efect: sar sigurantele.

„Proiectul privind scoala noua de la Birsanesti s-a facut fara cap, avind In vedere ca a fost calculata pentru o tensiune de 380 V, iar alimentarea noastra este de 220 V. Din aceasta cauza, nu pot functiona la capacitate nici un calorifer, bec ca sa nu mai vorbim de calculatoare. Din proiect scoala ar trebui sa fie Incalzita electric, lucru imposibil din motivul enuntat mai sus.

Am Incercat sa -i contactam nu odata pe cei de la Eon, Insa fara rezultate favorabile. Noi avem In plan Incepind de la anul, cind scoala va trece In administrarea consiliului local (n.r In prezent ea apartine Inspectoratului Scolar Judetean Bacau), dotarea acesteia cu o centrala pe lemne.

Doar o astfel de centrala poate rezolva problema Incalzirii la scoala din Birsanesti, care necesita un transfer separat de energie electrica. In acest mod se va rezolva si problema iluminatului la cota maxima, precum si utilizarea echipamentelor I.T. Inteleg faptul ca nici un cadru didactic nu poate folosi calculatoare sau casetofoane”, s-a scuzat primarul din Birsanesti.

Scoala veche sta sa cada

Imobilul care a adapostit pina acu un an scoala din Birsanesti este In acest moment Int-un stadiu foarte avansat de uzura. Practic sta sa cada. Cu toate acestea, Intr-una dintre Incaperile acesteia s-a improvizat o sala de sport. Cladirea a ajuns In acest stadiu din cauza lipsei fondurilor si respectiv lipsei investitiilor In consolidare.

Referitor la scoala veche aflata In vecinatatea celei noi, care s-ar putea prabusi In orice moment datorita degradarii sale si In care se afla improvizata o sala de sport, primarul a declarat: „ eu stiu ca aceasta scoala este utilizata pe post de depozit, nu de sala de educatie fizica.

Este drept ca am solicitat prefectului nu odata sa ne aprobe fonduri pentru construirea unei sali de sport, dar la adresele aproape trimise In fiecare luna, ni s- raspuns ca Inaintea noastra mai sunt peste 1900 de asemenea sali de renovat. Cert este ca aceasta cladire ar putea sa se prabuseasca In orice moment”.

Cit priveste faptul ca In acea sala s-ar afla depozitat si echipament sportiv, noi am constatat altceva, tinind cont de cele vazute. Nu acelasi punct de vedere cu al nostru l-a avut primarul vis a vis de rezistenta pilonilor la asa zisul teren de sport din curtea solii din Birsanesti. La finalul dialogului nostru, primarul a promis ca In urmatoarele zile Ii va consolida si dota cu o plasa noua.

Daca va fi asa, vom vedea, dar pina la proba contrarie sa-i acordam acestuia circumstante atenunate. De subliniat ar mai fi faptul ca, vizita noastra la scoala din Birsanesti a cam deranjat In prima faza, lucru cu care noi suntem obisnuiti. Important este Insa ca am reusit sa acceleram putin ritmul lucrarilor In comuna cu pricina si ca din dialogul nostru vor beneficia doar copiii.