Romania libera va prezinta o analiza a efectelor pe care le-ar avea in Transilvania si Banat iesirea de la guvernare a Partidului Democrat.

Scandalurile de la Bucuresti razbat greu in Transilvania, unde singurii care ar iesi in pierdere in urma unei posibile plecari a PD din Guvern sunt actualii secretari de stat. In rest, liderii democrati si cei liberali din judete par sa nu fie deranjati unii de altii, motiv pentru care nici nu-si prea vizeaza unii altora functiile.

La Cluj, liderii Emil Boc si Marius Nicoara au declarat ca Alianta va continua sa functioneze, chiar daca se va rupe la Bucuresti. Marius Nicoara a afirmat, ieri, ca presiunile de la Cluj dintre membrii celor doua partide sunt normale, dar ca acestea nu vor afecta colaborarea.

La Sibiu, democratii ar putea pierde posturile de director general la Transgaz SA Medias, functie ocupata de fostul deputat PD, Florin Muntean, dar si functia de director general adjunct in cadrul Romgaz SA Medias, ocupata de democratul Marcel Piteiu. De asemenea, va iesi din discutie postul liber de deputat, subiect de disputa intre liberali si democrati la Sibiu, aparut

imediat dupa numirea lui Florin Muntean la Transgaz, in 2005. La Sibiu, PD mai detine controlul in Directia Finantelor Publice, Directia Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale, Directia pentru Tineret, Sucursala Electrica si alte cateva servicii deconcentrate ale statului.

La Arad, continuarea activitatii vicepresedintelui CJ, democratul Iosif Matula, va fi analizata, pe plan local, de conducerea PNL. Presedintele PNL Arad, Cristian Stragea, a declarat, joi, ca va solicita o intalnire cu liderii democratilor aradeni. "O sa discutam in Biroul Politic al PNL Arad evolutia evenimentelor politice la nivel central.

De asemenea, voi solicita o intalnire cu presedintele PD Arad, Gheorghe Seculici, dar si cu colegul sau de partid, deputatul Constantin Igas, ca urmare a atacurilor publicate de acestia in presa", a declarat Stragea. Liderul liberal aradean a mai spus ca in prezent exista o presiune mediatica care nu este in concordanta cu situatia politica actuala.

Presedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a precizat ca plecarea democratilor de la guvernare nu va afecta politica locala. Prin urmare, cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean Bihor, democratii Gavrila Ghilea si stefan Seremi, isi vor pastra posturile. "Noi am incercat intotdeauna ca deciziile luate la nivel national sa nu afecteze relatiile la nivel local.

Tot circul acesta nu ne face bine, iar relatiile sunt altele la nivel local", a declarat Odon.

BANAT

Timis, fara grija

Filialele partidelor din Timis nu au facut, deocamdata, nici un plan de schimbare a liderului PD din fruntea Consiliului Judetean. La nivelul administratiei judetene, protocolul semnat de coalitia PNL-PD-PNtCD functioneaza in conditii optime, asa ca liderii de partid nu iau in considerare miscarile politice de la nivel national.

In plus, presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, este protejat si de legea administratiei publice locale. "Nu exista in legislatura aceasta posibilitatea de a schimba presedintele. Singura conditie ar fi sa fie declarat incompatibil. Numai dupa alegerile viitoare va putea fi schimbat cu majoritate simpla", a declarat Liviu Borha, presedintele PNL Timis si vicepresedinte al CJT.

BUCUREsTI

Ministri si secretari

Gheorghe Barbu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, este unul dintre ministrii transilvaneni care si-ar pierde functia in cazul iesirii PD din Guvern. Validat in 17 decembrie 2004, Gheorghe Barbu a ramas o perioada scurta de timp in Camera Deputatilor, fiind cooptat in Cabinetul Tariceanu, ca ministru al Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Un alt clujean care ar veni acasa este Mihail Hardau, actualul ministru al Educatiei, care si-ar relua cursurile de la Universitatea Tehnica Cluj. Miscarile politice de la nivel national i-ar afecta pe cei doi secretari de stat din Timis, Danut Apetrei si Petrisor Morar.

Primul a plecat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar al doilea secretar de stat este Petrisor Morar, care se ocupa de problemele revolutionarilor si care ar putea reveni la vechea sa pasiune, tranzactiile imobiliare.