Cursurile de apa din Vrancea sint pline de deseuri menajere, gunoaie, PET-uri, rumegus sau resturi lemnoase si vegetale, dupa cum au descoperit specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) la ultimele verificari in teren.

Controlul tematic din perioada 1 - 27 martie, realizat impreuna cu Inspectia Apelor din cadrul Directiei Apelor "Siret" Bacau si reprezentantii autoritatilor locale, a vizat starea de salubrizare a cursurilor de apa de pe intreg judetul.

Astfel, din cele 2 municipii, 3 orase si 68 de comune verificate, in 14 localitati s-au descoperit depozite neorganizate de deseuri, chiar si in albiile riurilor. La Marasesti, Birsesti, Brosteni, Movilita, Nereju, Paltin, Ruginesti, Sihlea, Suraia, Tulnici, Vrincioaia, Virtescoiu, Vizantea-Livezi si Vulturu s-au gasit cele mai multe probleme, mai ales dupa ploile din ultima perioada.

Astfel, majoritatea primariilor au primit termene pentru salubrizarea cursurilor de apa. Situatia cea mai grava a fost insa la Tulnici, primariei fiindu-i acordata o amenda contraventionala de 75.000 RON. "La Tulnici s-au descoperit abateri grave, un depozit de deseuri menajere fiind gasit chiar pe Putna, la Gresu.

Primaria a primit ca termen de remediere a problemelor data de 30 martie, astfel ca in urmatoarea perioada vom verifica daca masurile dispuse la control au fost indeplinite. In toate cazurile unde am gasit abateri s-au stabilit masuri cu termene, in vederea salubrizarii cursurilor de apa si igienizarea zonelor", a precizat Sergiu Mihaila, purtatorul de cuvint al SGA.

In urma controlului, institutia a aplicat si cinci avertismente, primariilor Birsesti si Vulturu, firmei Florentina SRL Nereju, dar si persoanelor fizice Luca Catrinou (Nereju) si Cristian Stelian (Suraia). (C. STANILA)