Te internezi cu o boala si esti tratat pentru doua. Sau chiar parasesti spitalul, ca sa afli mai tirziu ca ai contractat vreo infectie. Asta se intimpla in unele spitalele sibiene, unde curatenia lasa de dorit, iar spatiul este insuficient pentru a separa bolnavii. Totusi, epidemiologul Spitalului Clinic Judetean sustine ca aceste imbolnaviri sint normale. Cele mai frecvente sint virozele respiratorii, infectiile urinare sau diareea. Cel mai mare spital din judet este si singura unitate medicala care raporteaza aceste infectii. Restul nu vor sa afecteze imaginea institutiei.

Boli "dosite"

De cele mai multe ori, infectiile intraspitalicesti sint trecute sub tacere de medici, care evita astfel masurile de igienizare, extrem de dure, ce ar trebui sa fie luate. Sectiile cu cel mai mare risc sint Neonatologia, Pediatria, Terapia Intesiva, Hemodializa, Oncologia, Obstetrica-Ginecologie si Urologia. „Noi facem zilnic dezinfectii prin sectii.

Aceasta se numeste dezinfectie curenta, dar mai facem si dezinfectii terminale, o data pe saptamina prin salile de operatie, saloane, la nou-nascuti. Mai facem dezinfectie si de cite ori este nevoie, pentru a preveni infectiile intraspitalicesti", se justifica medicul epidemiolog Dana Rusu, de la Spitalul Clinic Judetean.

Pudici cu doctorii

De rusine, sau la presiunea medicilor, nici bolnavii nu prea recunosc daca s-au ales cu o alta boala decit aceea pentru care au fost internati. „Sint persoane care, pe parcursul internarii fac, sa zicem, o boala diareica.

Noua ne-ar fi mult mai usor daca ar spune din timp, ca sa prevenim sau sa tratam boala in faza inciepienta", spune medicul Adrian Balan. Mai mult, el sustine ca sint persoane care nu spun ca se simt rau din cauza unei alte boli, doar pentru a nu mai sta in spital.

Probleme de mentalitate

De ceva timp, in toate spitalele a fost infiintat serviciul SPCIN, care se ocupa de dezinfectie, deratizare si de montitorizarea infectiilor aparute in spital. Cu toate acestea, singurul spital care raporteaza infectiile intraspitalicesti este Spitalul Clinic Judetean.

Inspectia Sanitara de Stat considera ca de vina este mentalitatea celor care conduc respectivele spitale. "Este imposibil ca intr-un spital sa nu existe infectii nosocomiale. Multi directori de spital sau sefi de sectie considera ca, daca raporteaza respectivele infectii, are de suferit imaginea spitalului.

Am observat ca le place sa se compare cu spitalele din alte tari, unde sint multe astfel de infectii, si ei sa se laude ca nu exista in spitalul pe care-l conduc. Insa aceste infectii trebuie cautate si declarate, ceea ce ei inca nu fac", explica Adrian Balan, seful Inspectiei Sanitare de Stat Sibiu.

Costuri mari

Daca se dovedeste o infectie intraspitaliceasca, bolnavul trebuie tratat si pentru a doua afectiune. Acest lucru inseamna costuri mai mari, pe care spitalele sint obligate sa le suporte, daca nu se ocupa de curatenie asa cum trebuie. Pentru medicatie si hrana. In plus, se poate ajunge la supraaglomerarea saloanelor.

"Infectiile nosocomiale trebuie depistate la timp. Este in interesul spitalului. Se cheltuie multi bani daca un bolnav sta mai mult decit era prevazut in spital. Incepind de la cheltuieli hoteliere si tratament, pina la costuri pentru dezinfectanti, toate reprezinta un cost in plus pentru respectivul spital", precizeaza seful Inspectiei Sanitare de Stat.