Peste 100 de bolnavi au venit cu noaptea in cap pentru a sta la coada la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti de pe linga Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, pentru a-si primi certificatele care le recunosc handicapul de care sufera.

In baza acestor acte, luna de luna bolnavii primesc un ajutor financiar din partea statului, pentru cei mai multi vital. La fiecare examinare sau reexaminare cozile sint interminabile, oamenii programindu-se cu bonuri de ordine, iar suferinta le-o citesti pe chipuri.

Unii sint bolnavi cu inima, altii au diabet, o parte au diferite dizabilitati fizice si psihice care nu le permit sa stea prea mult in picioare, pe linga usi, asteptind ca medicii sa vina la timp la program. Cum mai sint citeva zile pina la Paste, ieri, aglomeratia a fost si mai mare.

Ieri dimineata, la usa medicului Eugenia Pavelescu, presedinta Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti, peste 100 de vrinceni indurau oboseala, imbulzeala si durerea pentru a li se recunoaste niste drepturi garantate de legislatie. Drepturi prin care le sint acordati citiva bani in fiecare luna pentru a-si mai muta un pic saracia si boala.

Multi insa, pe linga pensii, depind si de ajutorul de handicap pentru medicamente. Din pacate insa, cei care ar trebui sa-i ajute le inchid usile in nas. Pe usa medicului Eugenia Pavelescu era postat un afis mare care atentiona ca relatiile cu publicul si audientele se acorda doar martea si vinerea. Tudor Toader din comuna Vizantea a venit la Focsani de alaltaieri seara pentru a prinde un bon de ordine. S-aufacut liste de asteptare si a prins bonul cu numarul 16.

A reusit sa- si ia parafa abia ieri dupa amiaza, dupa ce a asistat cum oamenii s-au calcat in picioare in fata usii. "Am venit de la 2.00 noaptea si stam la coada sa prindem sa intram la expertiza. Cei care au masini au dormit in ele, altii au stat aici pe scari. Unora li s-a facut rau, noroc ca avem Spitalul aproape ... ", ne-a spus barbatul.

"Am fost peste 100 de oameni si ei si-au batut efectiv joc de noi. Ne trateaza ca pe ultimii oameni si ne-au inchis usile. Cind i-am amenintat ca vom chema presa au trimis o femeie de serviciu care a dat drumul la o usa. Si, pe linga faptul ca stam de atit timp, bolnavi asa cum sintem, medicul cica si-a luat concediu.

Iar asistenta, desi programul incepe la ora 8.00, a venit la 11.30. Se intra cu bonuri de ordine, dar multi nu au si stau, poate reusesc sa intre, pentru a primi vizul. Sint veniti de prin toate localitatile. Noi din Focsani ne descurcam cum putem, dar ce fac cei batrini, veniti de la munte? Nu rezista in ingramadeala", ne-au spus revoltati alticitiva oameni care stateau ieri la coada.

Printre cei care asteptau ieri pe holul de la Comisia de expertiza se numarau si citeva batrine, cu virste de peste 80 de ani, care isi puneau speranta in a reusi sa intre in aceeasi zi. Desi sprijinite in bat si ingramadite in multime, acestea rezistau cu stoicism. Totul pentru aproape 200 de lei lunar.

"Nu-ti creste piciorul inapoi in 6 luni"

De la 1 ianuarie 2007, conform Legii nr.448/2006, adultul cu handicap beneficiaza de urmatoarele prestatii sociale: a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri: in cuantum de 179 lei entru adultul cu handicap grav si in cuantum de 147 lei pentru handicap accentuat; b) de buget personal complementar lunar, indiferent de venituri: in cuantum de 80 lei pentru adultul cu handicap grav, 60 lei pentru handicap accentuat si 30 lei pentru handicap mediu.

Beneficiaza de buget personal complementar lunar si familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu pe perioada in care il are in ingrijire, supraveghere si intretinere", scrie in lege, lege care era lipita pe holul institutiei de expertiza, dar care nu era de respectat pentru toti. "Nu avem ce face, trebuie sa stam pentru ca avem nevoie de bani.

Nu intelegem totusi de ce ii cheama la expertiza pe cei care, de exemplu, nu mai au un picior. Ca doar nu le trece si le creste altul in 6 luni. Pe cei cu diabet intelegem de ce ne cheama, dar stau atitia pe linga usi. E bataie de joc, stam pina ni se face rau! Daca ajungem sa le dam in cap sau sa le punem foc, este de inteles", au mai spus oamenii.

"Cozi se fac de fiecare data!"

Cu toate ca bolnavii isi strigau drepturile cu voce ridicata, cei din conducere spun cu nonsalanta ca "nu a fost nici un scandal! Cozi se fac de fiecare data!", dupa cum a binevoit sa ne spuna Toader Ghetu, directorul Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Vrancea, dupa care ne-a inchis telefonul.

Potrivit legii, comisiile de expertiza medicala pentru persoanele cu handicap pentru adulti se organizeaza in subordinea consiliilor judetene si au activitati decizionale in materia incadrarii persoanelor in grad de handicap.

Activitatea Comisiilor este coordonata metodologic de Comisia Superioara de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti, la care oamenii doreau sa se plinga ieri. Aceasta are activitate decizionala in solutionarea contestatiilor la certificatele de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap, emise de comisiile judetene si nu poate lua masuri ce tin de umilireabolnavilor.

Medicul Eugenia Pavelescu, pesedinta Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti, de a carei bunavointa depind mii de oameni in judet, nu a fost ieri de gasit pentru a ne explica de ce oamenii se calca in picioare la usa sa. suparati de atita asteptare, bolnavii au facut rost si de numarul lui Marian Oprisan, insa nici asa nu au fost bagati in seama decit foarte tirziu.