Autoritatile nationale au inceput sa bata in retragere in ce priveste obligatia montarii repartitoarelor de costuri. Firmele de profil insa continua sa profite de nebuloasa creata de un act normative care a creat panica printre locatarii blocurilor ploiestene si impun clientilor scumpiri de tarife.

Scandalul mediatic creat de obligativitatea proprietarilor de apartamente ploiesteni de a-si monta repartitoare de costuri pe calorifere pana pe 1 august tinde sa fie aplanat.

Potrivit informatiilor primite de la Uniunea Asociatiilor de Proprietari, prevederea legislativa prin care era stabilita aceasta obligativitate ar urma sa fie amendata cu o ordonanta de urgenta care sa elimine termenul de 1 august 2007 si ca persoanele cu venituri modeste ar putea fi sprijinite de autoritati, pentru ca in termen de trei ani sa-si poata permite investitia in aparatele de masura.

Presedintele UAP, Ion Stan spune insa ca la originea tuturor problemelor s-ar afla faptul ca, profitand de actul normativ emis initial fara o consultare prealabila a reprezentantilor asociatiilor de proprietar, unele firme care monteaza repartitoare in Ploiesti au inaintat catre clientii lor acte aditionale la contracte prin care se prevedea posibilitatea majorarii anuale a tarifelor pentru citirea aparaturii de masurat.

“Nu este deloc in regula asa ceva, pentru ca se poate ajunge in situatia in care, pe lunile mai calde sa platim mai mult citirea repartitoarelor de cat energia termica”, a declarat Stan.

Investitia pentru montarea repartitoarelor se ridica la circa 150 lei noi pentru fiecare calorifer. Pentru a va monta repartitoare trebuie sa indepliniti mai multe conditii:

- minimum 80% din proprietarii apartamentelor unei scari de bloc trebuie sa solicite acest lucru, pentru a se putea face o aproximare a consumului pentru apartamentele care nu isi monteaza repartitoare.

- blocul sa fie contorizat individual la nivel de scara

- toate aparatele de masura individuale montate in imobil sa fie fabricate de aceeasi firma si sa fie amplasate pe aceeasi schema de montaj. Firma care a comercializat si a montat aparatele de masura are obligatia de a asigura garantie pentru lucrare si pentru aparatele de masura montate.

Pentru montaj nu sunt necesare nici un fel de lucrari de modificare a instalatiei existente, cu exceptia faptului ca robinetul dublu de reglaj al caloriferului se inlocuieste cu un robinet termostatic. Repartitoarele se fixeaza pe corpul radiatorului intr-un loc in care temperatura suprafetei respective e considerata echivalenta temperaturii medii a acestuia.

Pentru a putea face economii, corpul de incalzire trebuie sa fie dotat, pe langa repartitor, si cu un robinet termostat, care permite obtinerea temperaturii dorite in fiecare camera, prin reglaj.

Citirea repartitoarelor si stabilirea cotei de incalzire se realizeaza cu acordul scris al locatarilor si al asociatiei de proprietari, de regula, de firma care a montat repartitoarele, aceasta avand personal instruit special in acest sens precum si program de calcul pentru prelucrarea datelor. Pentru aceasta operatiune se plateste un abonament lunar de circa 0, 5 euro.