Desi traim in secolul XXI, intr-o tara in care parlamentarii vorbesc despre dezvoltare si modernizare, persoanele evacuate dintr-un bloc din Medias traiesc in conditii ca-n Evul Mediu. Nu au apa, dorm pe cimp si risca sa se imbolnaveasca din cauza frigului si a mizeriei. Desi autoritatile locale au promis ca vor lua masuri imediate si ca mediesenii vor fi fi mutati in locuinte asistate, pina acum nu s-a facut nimic. Desi noaptea e frig, cele circa 70 de suflete aruncate pe un cimp de linga Ighisul Nou, printre care copii mici si femei gravide, dorm in continuare in corturi.

Situatie grava

14 dintre familiile care au locuit, pina saptamina trecuta, pe strada Luncii, au fost duse pe un cimp, la iesirea din satul apartinator Ighisul Nou. In zona au fost montate citeva corturi.

Desi edilul sef al Mediasului, Daniel Thellmann, sustine ca s-au gasit solutii pentru o parte dintre familii, iar restul s-au mutat pe la rude, situatia este mult mai grava. Zeci de persoane se incalzesc noaptea la focuri pe care si-au pus mobila.

Nu au bani, nu au alimente, iar de utilitati, nici nu mai vorbim. Ieri, ar fi trebuit sa fie gasita o solutie pentru cele aproape 70 de suflete. Cel putin asa suna o promisiune lansata dinspre municipalitate.

Nicio veste

Din pacate, pina la orele serii, nu s-a intimplat nimic deosebit in zona. N-a venit nimeni sa-i ridice pe oameni. Ca si ieri, ca si alaltaieri, imaginea taberei evacuatilor socheaza si astazi privirea.

Zeci de copii alearga haotic printre corturi. Nu inteleg prea bine ce li se intimpla. Adultii, cu privirea ratacita, infometati, nespalati, injura autoritatile, in gura mare. Ei cred ca municipalitatea si-a batut joc de ei, mai ales ca nimeni nu le-ar fi spus unde vor fi adusi.

Sursa de apa

Seful Inspectiei Sanitare din Medias, medicul Ioachim Fodor, spune ca a fost, zilnic, in tabara de linga Inghisul Nou si a verificat starea de sanatate a sinistratilor. „Trebuie neaparat sa gasim o sursa de apa de unde sa se alimenteze pentru a se spala.

Printre cei care locuiesc in corturi sint copii si gravide, care sint mai sensibili si predispusi la imbolnaviri, mai ales din cauza frigului. Din cite am inteles, Primaria le-a oferit posibilitatea gravidelor si copiilor sa doarma intr-un adapost de noapte, insa au refuzat. Pina acum nimeni nu a necesitat spitalizare si speram sa nu fie cazul pina cind se vor gasi solutii pentru acesti oameni", arata medicul Ioachim Fodor.

Promisiuni de la primar

Blocul in care au locuit pina acum cele 69 de suflete va fi reabilitat. Acolo vor fi mutate persoanele care stau acum in locuinte asistate. Aceasta este promisiunea primarului Thellmann. Pentru reabilitarea celor 24 de apartamente din bloc se vor investi 800.000 de lei, iar primarul promite ca va grabi lucrarile pentru ca cei in drept sa se poata muta cit mai curind.