Un ordin aprobat recent de ministrul Sanatatii da posibilitatea fiecarui cadru medical sa-si aleaga pacientii. Legea spune ca nu vor fi acceptate motivele arbitrare de refuz al unui pacient, ci doar cele care arata clar de ce cadrul medical nu-i poate acorda servicii medicale persoanei solicitante, fie ca persoana are o afectiune care depaseste competenta medicului sau aceasta persoana are un comportament necorespunzator fata de cadrele medicale in speta.

Mai mult, in Ordinul 482/2007, care a fost deja publicat in Monitorul Oficial, sint prevazute clar si sanctiunile in caz de eroare profesionala.

Pacienti selectati

In ordinul adoptat recent, pentru a te putea considera pacientul unui cadru medical, fie el medic, asistent sau moasa, va trebui sa completezi o cerere prin care soliciti sa devii pacientul cadrului medical respectiv, iar aceasta cerere va trebui neaparat sa fie si aprobata de cadrul medical in cauza.

Exceptie de la aceasta regula fac medicii si cadrele medicale medii care lucreaza in serviciile de urgenta, acolo unde, daca unei persoane nu i se acorda imediat asistenta medicala, atunci respectiva persoana poate suferi agravarea starii de sanatate sau poate chiar muri.

Conform legii, mai exista inca o situatie in care o persoana care solicita un serviciu medical nu trebuie sa completeze si sa i se aprobe cererea prin care doreste sa devina pacientul cadrelor in cauza, fiind vorba de persoanele lipsite de discernamint.

Fara discriminare

Pina luna trecuta, existau doar prevederile cuprinse in Legea Drepturilor Pacientului, prin care sibienii puteau sa-si aleaga medicul daca nu era vorba de un serviciu de urgenta medicala. Medicii spun ca noua lege este "cu dus si intors" si spera sa nu apara situatii in care pacientii sa se simta discriminati.

"Medicul va trebui sa precizeze clar motivul pentru care a refuzat un pacient si sa faca o notificare prin care sa-si justifice gestul.

Nu pot fi acceptate orice fel de motive, ci doar daca situatia respectivului pacient depaseste competenta medicului", spune un medic de familie din Sibiu. Conform legii, in cazul in care un medic doreste sa renunte la un pacient cu care are deja o relatie profesionala atunci va trebui sa notifice pacientul ca are la dispozitie 5 zile pentru a-si gasi un alt cadru medical.

Medici sanctionati

Noul ordin prevede si sanctiunile aplicate medicilor in caz de culpa medicala. Astfel, eroarea profesionala savirsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, care a produs prejudicii asupra pacientului, atrage raspunderea civila a personalului medical si/sau a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

Astfel, daca sint medici de familie pe care un caz ii depaseste, dar totusi prescriu reteta in locul specialistului, legea le vine de hac.

"Personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse in exercitarea profesiei si atunci cind isi depaseste competentele, cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara", se arata in lege.