Mai multi localnici au protestat la groapa de gunoi din Calimanesti impotriva deciziei patronatului Sc Presacet SA de a depozita resturile menajere din Ramnic in locatia din oras • Primarul orasului Calimanesti, Ilie Amuzan a depus plangere penala impotriva SC Presacet SA la Brezoi • Sc Rosal Grup Sa ameninta cu plangeri penale persoanele care au iesit in strada.

Unul dintre actionarii Rosal il acuza pe primarul Amuzan ca are interese meschine, deoarece fiul acestuia lucreaza la Sc Urban SA.

Localnicii din Jiblea Veche au luat cu asalt, duminica, rampa de gunoi din orasul Calimanesti protestand impotriva deciziei luate de conducerea firmei de salubrizare din localitate de a permite ca gunoiul menajer din Ramnic sa fie depozitat aici.

Peste 150 de oameni s-au strans sa-si faca dreptate, dorind sa impiedice intrarea masinilor de gunoi pe rampa si cerand explicatii atat reprezentantilor firmei Presacet cat si autoritatilor locale.

Oamenii sunt suparati de faptul ca societatea de salubrizare a orasului Calimanesti a incheiat un contract cu Sc Rosal Grup Sa pentru depozitarea deseurilor adunate din Ramnic la rampa de gunoi din localitate. Daca pana acum, la groapa de gunoi din Calimanesti poposeau zilnic doua masini pline cu resturi menajere, la ora actuala descarca la aceasta rampa 40 de masini zilnic.

Pentru ca nu exista un sistem performant de reciclare, deseurile sunt arse. Insa, fumul gros si inecacios afecteaza deja vietile oamenilor, iar acestia au ales sa iasa in strada. Partile implicate isi aduc acuze reciproc. De o parte a baricadei se afla administratia locala, prin primarul Ilie Amuzan. Acesta s-a aratat foarte afectat de situatia creata si vrea sa se faca lumina in acest caz.

“Chiar in acest moment (n.r. luni, ora 13.00), ma indrept catre Brezoi pentru a depune o plangere penala impotriva firmei Presacet. Stiu ca domniile lor au spus oamenilor ca exista un litigiu intre primarie si firma lor. Litigiu este in viziunea lor.

Acestia oameni, care detin aceasta societate s-au erijat in proprietari si administratori ai gropii de gunoi din oras si au incheiat un contract nelegal cu Sc Rosal Grup Sa pentru depozitarea deseurilor la rampa de gunoi din Calimanesti. Dar nu se poate asa ceva. Eu voi cauta sa actionez pe cale legala.

Fac public faptul ca am anuntat atat Prefectura Valcea cat si Garda de Mediu cu privire la mai multe aspecte. Este infernal ce se intampla acolo. Sunt aduse materiale sanitare si caini morti. Este un focar de infectie. Merg pe cale legala si vreau sa iasa adevarul la lumina”, a declarat Ilie Amuzan, primarul orasului Calimanesti.

Reprezentantii Rosal sar la gatul primarului

Actionarul principal al Presacet Calimanesti, Mihai Tambura a cerut sprijinul politiei locale pentru a I se asigura paza si protectie in fata oamenilor furiosi. De asemenea, Narcis Daescu-Chirea, directorul saptamanalului Cozia Info a fost prezent la fata locului si ne-a relatat faptul ca Mihai Tambura a refuzat dialogul cu presa locala si I s-a adresat tendentios jurnalistului.

“Cu domnul Tambura nu se poate discuta. Oamenii sunt nemultumiti de ceea ce se intampla si au ajuns la conmcluzia ca numai iesind in strada vor reusi sa-si faca dreptate. Si astazi (n.r. luni) s-au strans in jur de 50 de persoane care au incercat sa impiedice accesul masinilor Rosalului pe rampa de gunoi, insa nu au reusit.

Domnul Tambura mi s-a adresat tendentios doar pentru faptul ca am avut curajul sa scriu in saptamanalul pe care il conduc despre actiunile firmei la care este actionar.”, a declarat Narcis Daescu-Chirea. De cealalta parte, reprezentantii Sc Rosal Grup Sa il acuza pe primarul Ilie Amuzan ca ar avea interese meschine in acest caz.

“Domnul primar Ilie Amuzan are tot interesul de a boicota actiunile Rosalului. Nu ma feresc sa spun faptul ca baiatul dansului este angajat la Sc Urban Sa. Deci se intelege de ce actioneaza in acest mod”, ne-a declarat Stelian Minea, actionar al Sc Rosal Grup SA. Reprezentantul local al Sc Rosal Grup Sa, Ion Visalon a explicat cum stau lucrurile din punctul sau de vedere.

“Doamne dar nu este nici un scandal. In primul rand ca ieri nu s-a lucrat, deci rampa a fost inchis. In al doilea rand, rampa este autorizata, iar contractul incheiat intre societatea pe care o reprezint si cea din Calimanesti este perfect legal. Daca nu este legal sa il conteste primaria in instanta. Este pacat ca alesi ai poporului instiga oamenii sa iasa in strada.

Este pacat ca se intampla asa ceva intr-o tara care se doreste a fi europeana. De asemenea vom actiona si noi pe cale legala si vom depune plangeri penale impotriva tuturor celor care au incercat sa impiedice accesul masinilor pe rampa. Le-am luat adresele si numele celor care s-au manifestat violent.

Dar ma intreb eu asa: este legal ca Urbanul sa aduca gunoiul de la Olanesti, Pausesti Maglasi, Budesti si Ramnic tot la groapa de gunoi Raureni? Sau groapa de la Raureni este inchisa doar pentru Rosal? Daca aveti curiozitatea mergeti si fotografiati cum arunca cei de la Urban resturile menajere pe albia raului.

Din punctul nostru de vedere noi ne vom face treaba in continuare”, a mentionat Ion Visalon, directorul sucursalei valcene a Sc Rosal Grup SA. Am incercat sa il contactam si pe Mihai Tambura, pentru a-I da si domniei sale posibilitatea de asi spune punctul de vedere, insa acesta nu a raspuns la telefonul mobil.

Momentan situatia la Calimanesti nu este nici pe departe a fi incheiata. Dar politia comunitara a reusit sa restabileasca cat de cat ordinea. Urmeaza sa vedem cui ii va da instanta castig de cauza si pe cine va scoate vinovat in acest caz.