Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Verestoy Attila, Dan Ioan Popescu si Viorel Hrebenciuc sunt cei calificati de Basescu drept oligarhi

Pentru prima oara de cand vorbeste despre oligarhi, Traiann Basescu i-a si nominalizat, ieri, la Cluj, in fata unei multimi estimate de Politia Cluj la circa 25.000 de oameni, venita sa-l sustina pe presedintele suspendat.

Lista oligarhilor pe care i-a nominalizat Basescu a fost deschisa de Dinu Patriciu si Calin Popescu-Tariceanu, incluzandu-i si pe Dan Voiculescu, Dan Ioan Popescu, Attila Verestoy si Viorel Hrebenciuc.

“Problema pe care o are Romania acum este ca institutiile democratice ale statului sunt controlate de un grup restrans de oameni, care, de cele mai multe ori, indreapta decizia politica spre interesele lor, si nu spre interesul general”, a afirmat Basescu. Presedintele suspendat a precizat ca a fost intrebat de ziaristi cine sunt acei oligarhi, “ca si cum ei nu i-ar sti”.

Cine sunt oligarhii

“O sa enumar astazi cativa din oligarhi: Dinu Patriciu alaturi de Calin Popescu-Tariceanu, dar Dinu Patriciu in calitate de adevarat conducator al PNL si al Guvernului”, a spus presedintele suspendat.

“Dan Voiculescu, un alt om care de 17 ani influenteaza decizii politice in favoarea lui, Dan Ioan Popescu, omul care a pus bazele sistemului ticalosit din vanzarea de energie”, a continuat Basescu. El si-a indreptat apoi atentia catre udemeristul Attila Verestoy, huiduit copios de multime.

“Domnul Verestoy Attila, omul care are pretentia ca da de mancare romanilor, el a reusit sa faca si sa controleze bonurile care se dau salariatilor prin diverse intreprinderi si institutii, credeti ca le-a luat prin licitatie? Nu, le-a luat la schimb de sustinere politica”, a afirmat el, in timp ce multimea urla “Hotii, hotii”.

Nu a scapat din lista nici PSD-istul Viorel Hrebenciuc, pe care Basescu il considera adevaratul artizan al suspendarii sale.

“Viorel Hrebenciuc, sforarul si artizanul acestei actiuni de suspendare a presedintelui Romaniei, alaturi de, din pacate, un fost presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, inspaimantat ca refuz sa fac interventii pentru ca dosarul revolutiei si dosarul mineriadei din 1990 sa fie stopate”, a declarat Basescu.

El a apreciat ca “alaturi de acesti oligarhi, exista o retea intreaga la nivel central, care are ramificatiile ei la baronii din teritoriu”.

In opinia presedintelui suspendat, “acesti oameni controleaza deciziile la nivelul judetelor si deciziile la nivel central”. “Asa a fost posibil sa se dea legi si ordonante in favoarea unor persoane, si nu in interes general. Aceasta oligarhie nu suporta dreptatea si functionarea corecta a institutiilor statului, nici a Justitiei.

Ei stiu ca in momentul in care Justitia nu mai e controlata politic raspund in fata legii”, a afirmat Basescu.

Demisia ministrului Justitiei

Basescu a cerut demisia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, dupa ce acesta a solicitat marti revocarea procurorului Doru Tulus.

“Faptul ca obiectivul schimbarii ministrului Justitiei si a presedintelui Romaniei e accesul la controlul politic al justitiei e probat de ceea ce ministrul actual al Justitiei a facut zilele trecute, atacand procurorul care instrumenteaza dosare ale oligarhilor pe care i-am mentionat inainte. Cer public demisia imediata a actualului ministru al Justitiei.

Nu o fac politic, nu o fac pentru ca vreau sa fac un joc politic. O fac pentru ca am obligatia sa o fac in calitate de presedinte ales al romanilor”, a declarat presedintele suspendat. El a precizat ca o demisie a ministrului ar fi un lucru firesc intr-o democratie.

“Orice incercare de a subordona justitia va primi din partea mea, din partea poporului roman, din partea societatii civile, o reactie extrem de dura impotriva celor care vor mai incerca sa controleze procurorii si judecatorii.

Acest ministru al Justitiei care doreste sa duca la indeplinire obiectivul acestei mascarade, readucerea sub control a justitiei, trebuie sa plece imediat”, a afirmat presedintele suspendat.

“Baieti destepti” la medicamente

Basescu a afirmat ca, dupa revenirea la Palatul Cotroceni, se va ocupa de sistemul achizitiilor de medicamente. “Dupa revenire, vom incepe sa dezbatem serios sistemul de achizitie a medicamentelor. Va asigur ca acolo, oligarhii, ticalosii, au o profitabilitate care o depaseste cu mult pe cea a celor din energie”, a apreciat presedintele suspendat.

”Numai ca hotia din achizitiile de medicamente inseamna pierderea multor vieti de oameni. Gresesc daca le cer sa apara in fata procurorilor si judecatorilor aceia care de ani de zile nu vor sa organizeze licitatii? Cu siguranta, nu”, a spus Basescu.

Atac la Marko

In acelasi registru, Basescu l-a atacat si pe liderul UDMR, Marko Bela.

“Marko Bela crede ca daca anchetezi un membru de frunte al UDMR este atac la minoritati. I-as aduce aminte domnului Marko Bela ca orice roman si orice etnic maghiar, daca greseste, plateste in fata legii, la fel cum platesc si etnicii rromi, si etnicii albanezi, si etnicii turci. Dar domnia sa crede ca daca e in varful UDMR nu trebuie sa plateasca.

Sau ministrul Nagy nu trebuie sa plateasca”, sustine Basescu. in opinia sa, PSD, PNL, UDMR, PRM si PC “au o singura religie si un singur crez: furtul”.

“Adevarul ii supara, dreptatea ii supara. Si ii uneste formidabil coruptia. Numai asa se explica cum este posibil ca marele patriot Vadim Tudor sa se pupe cu marele patriot Marko Bela, sa-si dea mana peste urna de vot. Cum o fi posibil ca urmasii Bratienilor, Patriciu si Tariceanu, sa se pupe cu Vadim deasupra urnei”, a afirmat Basescu.

Din culisele mitingului

Emil Boc, primarul Clujului, a ajuns la mitingul de ieri la cinci minunte dupa sosirea presedintelui suspendat.

Dupa venirea presedintelui, Ana Timis, de 70 de ani, din Baia Mare, negocia cu jandarmii un loc cat mai in fata. “Am venit sa votez cu presedintele Basescu. La referendum o sa votez... nu sunt prea sigura daca e bine asa”.

In asteptarea presedintelui suspendat, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, s-a intretinut cu consilierul judetean Steluta Cataniciu. “Acum ma ocup de organizatia de femei a PD. Avem un proiect legat de cancerul genital si de cel de col uterin”.

Elena Udrea a insotit suita presedintelui Basescu, dar a fost eclipsata de o alta blonda pedista.

Primarul Emil Boc a avut mici probleme cu imnul PD

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a ales pentru mitingul de la Cluj sa imbrace un tricou galben Hugo Boss.

Un tanar de 20 de ani a lesinat tocmai cand Basescu si-a inceput discursul. La finalul discursului, cand Basescu scanda “322 apel de urgenta”, jandarmii au scos din multime un alt tanar, de 16 ani, pe jumatate lesinat.

In timp ce Basescu se bucura de baia de multime colorata de sustinatori veniti din Maramures, Alba, Timisoara sau Brasov, Monica Macovei a fost solicitata pentru autografe. “Doamna ministru, un autograf pentru fiica mea. E studenta la Drept”.

Fostul ministru al Justitiei a primit o bratara albastra de la unul dintre sustinatori. “E de la Muntele Athos. Sa va fereasca de rau”. (A.B.)

Participantii la miting

Conform primelor estimari, realizate la cateva ore de la desfasurarea mitingului, in Piata Lucian Blaga au fost aproximativ 25.000 de sustinatori ai presedintelui. Dintre acestia, conform estimarilor Politiei Cluj, 17.000 de pesoane au venit din afara Clujului, din alte zece judete ale tarii.

Tot conform reprezentantilor PD, aproximativ 8000 de persoane din Dej, Huedin, Turda si Campia Turzii au fost prezenti ieri in centrul Clujului pentru a-l sustine pe presedintele suspendat, iar acestia s-au deplasat majoritatea cu trenul. Pentru manifestarea de ieri au fost folosite 250 de autocare.

Democratii mai spun ca ieri au fost in piata din fata Casei de Cultura a Studentilor locuitori din 10 judete: Mures, Maramures, Covasna, Harghita, Brasov, Oradea, Alba, Bistrita, Salaj si Timisoara. PSD Cluj a acuzat PD ca a adus cu forta elevi de la Huedin, informatie infirmata de organizatori. (M.M.)