John Guerry a dezvaluit pentru ZIUA de Cluj amanunte legate de investitia concernului de la Jucu. Nokia se va concentra pe piata de munca locala, pe care o va “testa” in luna iulie. Constructia fabricii va incepe la sfarsitul lunii iulie, urmand sa fie gata in ianuarie anul viitor.

Ce inseamna pentru dumneavoastra Romania, venirea in Romania si de ce ati ales sa investiti aici?

John Guerry: Am venit aici dupa ce am efectuat o cercetare exhaustiva in multe tari din Europa de Est. Am ales aceasta parte a Europei pentru ca aici este o piata in continua crestere, industria telefoanelor mobile creste foarte repede. Estimam o crestere cu cel putin 10% anul acesta.

Romania am ales-o datorita logisticii favorabile, scoaterea si introducerea materialelor in tara se poate face foarte usor, dar si datorita accesului relativ usor la forta de munca. Clujul a fost ales nu numai pentru ca are toate aceste elemente, dar si pentru ca Guvernul a facut Clujul foarte accesibil industriei: se modernizeaza aeroportul, se refac drumurile.

inca un element foarte important sunt universitatile, cu precadere Universitatea Tehnica, ce ofera un flux constant de ingineri. Studentii sunt, de asemenea, o sursa foarte buna de munca part-time.

Concret, ce va face Nokia aici?

Mai exact, se va face asamblarea finala a telefoanelor. Placa din telefon care contine cipurile, rezistoarele si condensoarele va fi produsa in alta parte, iar aici se vor pune carcasele si se va face software-ul, deci vom avea chiar si un anumit nivel de software programming. Dupa asamblare, vom expedia telefoanele la consumatorii finali.

Sunteti familiarizat cu Komarom? Va fi investitia din Romania identica cu cea de acolo?

Exista diferente. De exemplu, la Komarom se produc altfel de placi, ceea ce nu vom face aici in Romania. Pe de alta parte, in Ungaria, fabrica Nokia este invecinata cu toate fabricile furnizoare. Ceea ce am anuntat aici este ca vom construi un parc si vom vedea cum functioneaza.

Noi vom construi fabrica pentru asamblare finala, dupa aceea vom vedea cum functioneaza infrastructura, evolutia fortei de munca si a pietei. De aceste elemente depinde venirea furnizorilor nostri si in functie de asta vom extinde investitia. Daca vom avea nevoie de o divizie de “Engine operations” aici o vom face, dar nu avem nevoie in momentul de fata.

Poate ca la un moment dat o sa devenim la fel de mari ca si Komarom, dar asta depinde de cresterea pietei si de modul in care Clujul, din punctul de vedere al infrastructurii si al fortei de munca, va putea sustine o asemenea investitie.

Cu ce va ajuta autoritatile locale in aceasta investitie?

Parcul nostru va avea o infrastructura completa. Tetaromul e un camp in momentul de fata, acum se construieste infrastructura. Guvernul a fost foarte cooperant, a asigurat extinderea aeroportului si imbunatatirea drumurilor, iar asta a facut investitia atractiva pentru noi. Autoritatile au fost cooperante in ceea ce priveste venirea noastra aici, au facut procesul de selectie foarte usor.

Cate firme, cu care colaborati in mod direct, vor veni in parcul Nokia Village?

Nu stim. Pentru moment va fi doar Nokia, vom construi infrastructura pentru venirea furnizorilor, dar venirea lor depinde de evolutia pietei. Ar fi un beneficiu pentru noi sa avem furnizorii in parc, dar, repet, asta tine foarte mult de evolutia pietei.

Cati angajati estimati ca sunt necesari in prima faza a proiectului?

Planuim cateva evenimente mari spre sfarsitul lunii iunie, inceputul lui iulie. Atunci vom avea o ceremonie, cand vom incepe constructia, vom chema presa. Si aproape de aceasta data vom tine o sesiune publica de informari, le vom explica oamenilor ce inseamna sa lucrezi pentru Nokia, ce beneficii sunt, de ce avem nevoie.

Va fi ca un fel de targ al fortei de munca, dar si o sesiune de informare. Despre primele angajari efective este greu sa ma pronunt. Acum am anuntat ca avem nevoie de 500 de angajati pana la sfarsitul anului.

Cum vor fi repartizate cele 500 de locuri de munca disponibile, pe specializari?

Nu am stabilit cati dintre ei vor fi operatori de productie, cati specialisti, cati manageri. Pana la sfarsitul lui iunie ar trebui sa stim de cati avem nevoie in fiecare categorie, si apoi vom aduna nume. Vom incepe sa angajam oameni intre iulie si decembrie, sa le facem training-uri pentru ca atunci cand fabrica porneste sa fie si ei pregatiti.

in ianuarie, februarie vom incepe sa asamblam telefoane, deci procesul de angajare se va accelera.

Toti angajatii vor fi romani?

Probabil ca va exista o combinatie de romani cu straini. Am construit fabrica in Cluj pentru ca aici am considerat ca avem o piata a fortei de munca suficient de dezvoltata, asa ca ne vom concentra pe clujeni. Daca fabrica se va dezvolta la un moment dat sau daca vor veni furnizorii, daca piata de munca nu va mai putea face fata cererii noastre, va trebui sa extindem cercul mai mult. Dar pentru moment ne concentram asupra Clujului.

Cati oameni estimati ca veti angaja in total?

E foarte greu de spus, pentru ca in momentul de fata nu stim care va fi volumul de munca in fabrica, probabil ca vom ajunge la cateva mii. Tot ce va pot spune e ca spre sfarsitul anului ne vom cunoaste necesitatile mai bine.

Ce veti construi in prima faza?

Fabrica va fi construita toata odata, nu in etape. Asta se va intampla intre iunie si ianuarie. Vom incepe constructia la sfarsitul lunii iunie.

Caror piete le vor fi destinate telefoanele asamblate la Cluj?

Vor servi in principal piata de telefoane mobile din Europa de Est, dar si anumite tari GSM non-europene, s-ar putea sa fie cateva tari din nordul Africii, dar in principal Europa de Est este destinatarul.

Ce fel de modele veti asambla? Veti produce toate modelele?

Politica Nokia este producerea anumitor modele in anumite locuri. Unele modele vor fi asamblate aici, iar altele vor fi asamblate in alte fabrici-sora. Nu stim inca exact ce modele vom avea in lucru, dar nu vom asambla tot portofoliul.

Ce alte companii se vor alatura Nokia?

Nu stiu. Ar fi o speculatie si o iresponsabilitate sa spun ceva acum, pentru ca nu s-a luat inca nici o decizie.

Exista negocieri in curs, in acest context?

De fiecare data cand Nokia deschide o fabrica, furnizorii incep sa devina interesati. Daca va uitati la toate investitiile noastre, peste tot avem un parc. Daca anuntam ca avem un parc, furnizorii spun ca vor sa vina, apoi se poarta discutii. Acum vom vedea cum va fi sustinuta fabrica, cum se prezinta infrastructura, forta de munca, iar abia dupa aceea vom purta negocieri.

Din cei 500 de angajati, cati vor fi romani si cati straini?

Ceea ce vrea Nokia sa faca este sa angajeze cat mai multi localnici. Evident ca vor exista si straini in echipa de conducere, dar, dupa cum am spus, ne concentram eforturile de recrutare pe Cluj-Napoca, deci din cei 500, un foarte mare procentaj, majoritatea va fi formata din romani. Apreciez faptul ca toti cei cu care m-am intalnit sunt foarte incantati de investitia noastra.

Din aceasta incantare cred ca provin si toate zvonurile, ca si cel ca vom angaja 15.000 de oameni sau ca vom investi 260 de milioane de dolari. Nokia incearca sa se inradacineze, peste tot unde merge, in cultura locului, ca atunci cand se vorbeste despre fabrica, sa nu se vorbeasca de Nokia Finlanda, ci de fabrica Nokia din Cluj.

Politica dumneavoastra include si recrutarea de specialisti de la companii concurente?

Nu recrutam oameni activi in companiile concurente, incercam sa fim cat se poate de etici. Daca avem locuri de munca disponibile, le facem publice. Dar daca oameni din companiile concurente aplica la noi si sunt potriviti pentru job, noi ii luam. Eu, de exemplu, am lucrat la Motorola inainte de a lucra la Nokia, dar nu ei au venit sa ma ia, ci eu am aplicat pentru job.

Cum ati structurat programul de lucru al angajatilor?

Va depinde de volumul de munca. Daca va fi o fabrica cu un volum mare, se va lucra pe schimburi, zi si noapte. Nu va fi un program de lucru tip business.

Aveti un plan general de dezvoltare, sau veti proceda cu pasi marunti?

Avem planul general, cel de 60 de milioane, iar daca piata creste sau scade vom adapta planul.

Cine e John Guerry

A fost instalat oficial in calitate de director general al Nokia Cluj.

Va superviza tot ceea ce inseamna investitia din comuna Jucu si ulterior va conduce fabrica Nokia Cluj.

De profesie inginer chimist, a absolvit un master in administrarea afacerilor (MBA)

A devenit director executiv pe domeniul operativ pentru Nokia, ulterior fiind numit director general in una din fabricile din Europa ale concernului.

Texan la origine, are 36 de ani, trei copii, un baiat de 8 ani si doua fete de 4, respectiv un an.

Salarii competitive

“Cand ne stabilim politicile salariale, studiem economia zonei in care facem investitia si ne asiguram ca oferim un pachet salarial competitiv pentru zona. Trebuie sa te asiguri ca salariile indeplinesc doua conditii: sa nu ne faca neprofitabili si sa determine oamenii sa lucreze la noi”. - John Guerry