Inspectorii de la ASP au verificat apa potabila furnizata de RAJAC dupa ce sute de ieseni au reclamat mirosul si gustul insuportabil.

Initial, sefii RAJAC au linistit populatia: apa ar fi buna de baut, in ciuda gustului si mirosului puternic de clor.

Dupa verificari, inspectorii sanitari i-au prins cu minciuna. "Dupa efectuarea analizelor la apa de la RAJAC, in ceea ce priveste culoarea, mirosul si gustul, s-a constatat ca, la orele diminetii, aceasta nu era potabila. Ca urmare, regia de apa a fost sanctionata cu 5.000 de lei, tinind cont si de faptul ca nu ne-au informat de aseara", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, seful ASP Iasi.

Singurul vinovat pentru apa imposibil de baut se face RAJAC, sustin reprezentantii ASP.

Medicii recomanda iesenilor sa nu consume apa de la robinet, pina la normalizarea nivelului de clor. In jurul prinzului parametrii apei au ajuns la cote apropiate de normal, iar pina miine apa va deveni potabila.

Spitalele au ramas fara apa potabila, din cauza RAJAC-ului. Sefii unitatilor medicale au cerut ajutor tot de la regia de apa, care i-a aprovizionat cu cisterne de apa din alte surse, neinfestate.

A fost o eroare umana

Apa din Iasi a ajuns nepotabila din cauza unor angajati de la RAJAC. Acestia au facut aseara o manevra gresita si au introdus in circuitul public apa care zacuse pe conducte 4-5 zile.

"Apa nu a fost periculoasa niciun moment. Desigur, medicii de la ASP au zis ca nu era potabila, din cauza mirosului si gustului. Dar nu era periculoasa", ne-a declarat Ioan Toma, directorul RAJAC.

Greseala apartine celor de la dispecerat, care au activat rezerva de apa de la Chirita. Aceste conducte nu mai fusesera golite de 4-5 zile. "Avem in desfasurare o ancheta interna, iar personalul vinovat va fi pedepsit. Se poate ajunge si pina la demitere, depinde si de discutiile din Comisia de Disciplina", a mai spus Toma.