Neglijenta costisitoare

Aproape 700 de buletine de vot au fost anulate la Alba Iulia, dupa ce membrii comisiei electorale numarul 46 din cartierul Oarda de Jos au aplicat stampila de control pe partea din fata a acestora. In mod normal, insemnele biroului electoral se aplica pe spate, astfel ca neglijenta de la Oarda a fost iremediabila. Membrii sectiei au anuntat imediat Biroul Electoral de Cisrcumscriptie Nr.

1, care a luat hotarirea de a rezolva situatia prin refacerea numarului de buletine necesar cu sprijinul celorlalte sectii din apropiere. In scurt timp, au fost colectate buletinele de rezerva, iar scrutinul a putut incepe in mod normal.

“Din neglijenta mea si a comisiei am gresit si am pus stampila de control pe fata buletinelor de vot, motiv pentru care am anuntat Biroul Electoral Central. Ne-au spus ca se vor anula acele buletine si ne-au dat altele in loc, pe care le-am stampilat corespunzator. Au fost anulate in total 680 de buletine”, a declarat Ciprian Pera, presedintele Comisiei de la Cirmuscriptia 46.

Nimeni nu a hotarit deocamdata cine va plati paguba, care va fi suportata probabil din buzunarul comun al romanilor, la fel ca si intregile costuri ale referendumului.

Stampile “plimbarete”

Cinci stampile cu mentiunea votat au fost date disparute, in judetul Alba, fiind regasite dimineata intr-o alta comuna decit cea in care ar fi trebuit sa ajunga. Problema a fost semnalata de primarul comunei Ocolis, care vineri, la ora 20.30, a sesizat ca cinci stampile destinate sectiei de votare cu numarul 301 lipseau.

Incidentul a fost semnalat Ministerului de Interne si Inspectoratului Judetean de Politie Alba, cu solicitarea de a fi verificate toate sectiile de votare din judet.

Pina simbata dimineata, la ora opt, stampilele nu au fost gasite, asa ca pentru sectia de votare in cauza au fost preluate cite doua stampile de la alte sectii de votare din localitate, unde erau inscrisi pe liste un numar mai mic de alegatori. Dupa deschiderea sectiilor de votare, stampilele au fost gasite intr-o sectie din localitatea Pianu.

Buletine insuficiente

O alta problema semnalata in judetul Alba a fost insuficienta buletinelor de vot in citeva sectii. Reprezentantii Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 1 Alba au precizat ca este vorba in general de localitati in care lumea merge la picnic sau unde sint multi sezonieri.

Din acest punct de vedere, o situatie mai deosebita s-a inregistrat in satul Tauni, comuna Valea Lunga, unde inca de la ora 11.30 s-a constatat ca buletinele sint insuficiente. Explicatia consta in faptul ca aici sint foarte multi muncitori sezonieri adusi pentru realizarea unei plantatii de vita de vie.

Reprezentantii BEJ au inceput imediat demersurile pentru suplimentarea numarului de buletine de vot la aceasta sectie, mai ales ca au primit si o sesizare in care se spunea ca presedintele sectiei de votare ar dori sa xerocopieze buletinele de vot. Situatia nu s-a confirmat, dar a fost sesizarea care a stirnit cea mai mare agitatie la BEJ.

Totusi a fost necesara suplimentarea numarului de buletine de vot la sectia de la Valea Manastirii, unde au fost transferate o suta de buletine de la una din sectiile de vot din Rimet, ca urmare a solicitarilor venite din partea turistilor aflati in localitate.

A fost singura suplimentare facuta, in restul localitatilor unde numarul de buletine de rezerva era insuficient, turistii si sezonierii fiind de acord sa se deplaseze la alte sectii din zonele limitrofe.