O firma de apartament infiintata in 2005 este favorita la o licitatie cu o valoare de 37,8 miliarde lei vechi organizata de Institutia Prefectului. Licitatia are drept scop modernizarea viitorului sediu al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Botosani, situat in imobilul in care a functionat pana anul trecut Administratia Financiara.

Societatea Dany Ema SRL este favorita in cursa pentru castigarea licitatiei, in ciuda faptului ca a fost infiintata in 2005 si ca nu are executate lucrari similare. La licitatie s-au prezentat patru firme, iar pretul oferit de Dany Ema SRL este de 22,6 miliarde lei vechi pentru executarea lucrarilor, cu 5,2 miliarde de lei vechi mai putin decat ofera firma clasata pe locul doi la acest capitol.

In ciuda lipsei de experienta, in oferta Dany Ema se arata ca termenul de executie al lucrarii este de cinci luni, cu o luna mai mult decat firma clasata pe locul doi la acest criteriu dar care are de trei ori mai multi angajati.

Asociatul unic al firmei Dany Ema este botosaneanul Daniel Buliga. Chiar daca ceilalti constructori prezenti la licitatie spun ca oferta acestuia nu aduce profit societatii, Buliga sustine contrariul. „Ei au crezut ca nu va mai fi alta firma prezenta la licitatie si au pus preturi mari, dar am venit eu.

Nici nu se pune problema ca oferta mea sa fie una sub pretul real al lucrarilor, ar insemna sa merg eu in pierdere. Nu-l cunosc pe domnul prefect Roman, nu am discutat decat o singura data cu el, nici pe domnul Albu sau Salgau”, a declarat, prin telefon, Daniel Buliga.

Acesta spune ca societatea sa are 100 de angajati si ca detine utilajele necesare pentru a face fata unei astfel de lucrari. Mai mult, Buliga sustine ca in acest an va finaliza o lucrarea cu o valoarea mult mai mare decat cea prevazuta la licitatia sustinuta de Prefectura.

Acesta nu precizeaza, insa, faptul ca lucrarea aflata in derulare este realizata din materiale usoare si ca firma nu are experienta in ceea ce priveste obiectivele importante.

Lipsa de profesionalism semnalata de concurenta

Firma Dany Ema este intens contestata de societatile concurente. Gheorghe Odae, patronul uneia dintre firmele concurente si care a fost prezenta la licitatie, spune ca oferta depusa de Dany Ema este neprofesionista si nereala.

"Aceasta firma nu a mai fost prezenta la licitatii de acest fel in ultimii ani, deci nu are experienta necesara si nici nu a executat lucrari asemanatoare, asa cum se prevede. Sunt si eu curios cine sunt patronii acestei firme, cu ce se ocupa, ca nu am mai auzit de ei. Oferta depusa de ei este una neprofesionista si nereala. Au pus cinci luni termen de finalizare.

Noi am pus mai mult, 13 luni, dar este o alta firma care a pus sase luni, insa are forta de munca necesara si puterea financiara pentru a efectua in acest timp lucrarea. Ori, de ei nu se stie nimic, nu se stie cati muncitori au, nimic”, a declarat Gheorghe Odae.

Prefectul avertizeaza firmele concurente sa nu conteste licitatia

Prefectul Cristian Roman a lansat acuzatii la adresa uneia dintre firmele prezente la licitatie ca a incercat sa mituiasca membrii comisiei de evaluare a licitatiei. „Sa nu imi forteze mana ca scot desfasuratorul convorbirilor telefonice de la Serviciile Secrete si demonstrez ca a i-a sunat pe membrii comisiei si a vrut sa le dea bani.

Pai el altceva mai bun nu are de facut?”, a declarat prefectul Roman. In ceea ce priveste posibilitatea ca firmele care concureaza societatea Dany Ema sa conteste rezultatul licitatiei, in cazul in care aceasta va fi desemnata castigatoare, prefectul a tinut sa-i avertizeze pe constructori sa nu faca astfel de demersuri deoarece vor regreta.

Membrii comisiei au ras de prefect

Comisia de evaluare a acestei licitatii a fost formata din subprefectul David Anitei Salgau - in calitate de presedinte, si de directorul Emil Moga, sefii de servicii Constantin Urigiuc si Cezar Albu, consilierul superior Daniela Volosciuc - in calitate de membri.

In afara faptului ca sunt membrii aceleiasi comisii, acestia mai au un lucru in comun: la auzul acuzatiilor toti au ras si au intrebat cine a putut sa spuna astfel de prostii. Le-a pierit zambetul de pe buze in momentul in care au aflat ca acuzatiile au fost facute de prefect.

Cezar Albu a refuzat sa spuna daca a fost sunat sau nu de vreun reprezentant al firmelor de constructii prezente la licitatie, dar a spus ca cine stie legislatia in vigoare isi da seama ca el nu poate interveni in cursul procedurii de adjudecare a licitatiei.

Daniela Volosciuc a afirmat ca nu a fost contactata de reprezentantii ofertantilor de la licitatie. Constantin Urigiuc a izbucnit in ras la auzul acuzatiilor aduse de prefect si a negat ca ar fi primit telefoane de la constructori pentru a favoriza pe unul sau altul.

Emil Moga l-a contrazis pe prefect si a spus ca el personal nu a fost sunat de nimeni sa-i propuna anumite sume de bani pentru a favoriza o anumita firma la licitatie.

"Cine a putut sa spuna o astfel de prostie? Prefectul?... Nu stiu ce stie el, dar eu nu am fost sunat de nimeni, de niciun constructor, de nicio firma. Mai multe nu pot sa spun despre aceasta licitatie deoarece procedura nu s-a finalizat, abia s-au deschis ofertele, acum se analizeaza fiecare oferta in parte.

In ceea ce priveste ofertele, nu pretul este criteriul cel mai important in desemnarea castigatorului”, a declarat subprefectul David Salgau. Acesta a precizat ca a semnat o declaratie de confidentialitate in momentul in care a fost desemnat presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor si ca din acest motiv nu poate sa faca publice date referitoare la licitatie.

Cine e Dany Ema?

SC Dany Ema SRL a fost infiintata in martie 2005, are sediul in municipiul Botosani, strada Adrian Adamiu, nr. 1, scara A, etaj 1, apartament 8. Capitalul social subscris in momentul infiintarii este de un miliard lei vechi, asociatul unic este Daniel Buliga, care indeplineste si calitatea de administrator.

In 2005, in doar noua luni, firma a inregistrat o cifra de afaceri de 6,7 miliarde lei vechi, iar in 2006 aceasta a fost de aproape 80 miliarde lei vechi.

In ciuda cresterii spectaculoase a cifrei de afaceri, deci este o firma care are activitate intensa, Dany Ema nu este cunoscuta de catre reprezentantii mediului de afaceri, iar contactul cu reprezentantii ei este unul foarte greoi.

La numarul de telefon al societatii, cel aflat in actele firmei, raspunde secretara unei alte firme din Roma, la care Daniel Buliga nu are nici o implicare oficiala, iar la Romtelecom societatea Dany Ema nu figureaza in lista clientilor. Cu toate acestea, de la Roma se ofera un numar de telefon de la o persoana fizica despre care se spune ca este contabila societatii Dany Ema.

"Societatea are si un punct de lucru la Calinesti, iar domnul Buliga nu prea sta in oras. Firma are sediul declarat la apartamentul domnului Buliga, dar functionam pe strada Stefan Luchian, unde avem un atelier”, spune contabila.

Principalul domeniu de activitate al societatii este comert cu amanuntul al mobilei, al articolelor de iluminat si al altor articole de uz casnic, potrivit site-ului Ministerului de Finante si Registrului Comertului.

Activitatile din constructii sunt domenii de activitate secundare, la fel ca si celelalte inscrise de Dany Ema, cum ar fi prelucrarea ceaiului si cafelei, fabricarea inghetatei, fabricarea de franghii, sfori si plase.