In orice tara democratica, intr-o institutie exista si reprezentanti ai muncitorilor. Acestia garanteaza notiunea de spirit democratic. Sindicatul are un rol foarte important, dar, in multe cazuri, a fost impins intr-un con de umbra, sau s-a autodizolvat prin ineficienta.

Avem multe sindicate, unele dintre ele afiliate la carteluri mari din Romania care au o pozitie pasiva, ca multe alte institutii care si-au pierdut in realitate semnificatia si figureaza elegant doar pe acte.

Ei bine, iata ca la ASA CONS SA, firma turdeana cu capital majoritar maghiar, sindicalistii au luat initiativa. Acest lucru a avut consecinte in reactia conducerii, revoltata de cerintele angajatilor.

La ultima runda de negocieri, care s-a desfasurat in data de 15 mai, propunerea conducerii ca la sedinta sa participe Stefan Pap, director adjunct in societate, care nu era trecut in protocolul de negocieri, i-a surprins pe toti membrii sindicatului.

"Lichele” bune de dat afara

In timpul negocierilor, Stefan Pap a amenintat pe un ton dur ca ii va pedepsi pe toti dandu-i afara, aducand firme private in loc: „eu nu v-as da salarii, ci v-as da pe toti afara si as aduce firme private in locul vostru”.

Domnului Vasile Pamfilie, membru de sindicat, i-a adresat urmatoarele: „Tu esti un gunoi de om si o lichea cu care nu vrea sa lucreze nimeni, ar trebui sa fii primul pe care sa-l dau afara”.

Sindicatul considera aceasta iesire a d-lui Pap o amenintare si o intimidare a comisiei de negociere a sindicatului, o iesire ce nu poate fi trecuta cu vederea, mai mult ca a fost de fata si directorul societatii, Ovidiu Dragomirescu, Martin Kalo, director economic, Simina Stoica, sef personal, iar din partea sindicatului au fost prezenti liderul Francisc Kovacs, Alexandru Nagy, Vasile Pamfilie, Samoila Coroian.

Sindicatul cere sanctionarea acestui director care si-a iesit din fire, abuzand de functia pe care o detine.

Mi-am intrebat sursa daca au fost pana acum accidente de munca si imi spune despre un caz in care omul accidentat a fost platit (despagubit) cu 100 de lei ca sa taca, desi a suferit operatii la una dintre maini care l-au costat mai multe sute de lei.

Urmeaza in curand pe ecrane greva propriu-zisa, reactia directiunii si solutionarea juridica a conflictului, avand in vedere ca membrii comisiei cer efectuarea unor cercetari penale la adresa directorului nervos, pentru intimidarea sindicatului.

Intr-o tara in care pana si greva e ultra-birocratizata, nu e spontana si e de obicei infundata cu un pumn, lasandu-se cu concedieri in masa, ma intreb ce se va intampla mai departe.