Blocurile cu risc seismic ridicat din Ploiesti au inceput sa primeasca de ieri buline rosii, cu diametrul de 60 de centimetri pe care va sta scris “cladire expertizata ethnic incadrata in clasa I de risc seismic”.

Anuntul a fost facut ieri de catre primarul Emil Calota in cadrul unei conferinte de presa care a declarat ca avand in vedere obligativitatea proprietarilor de apartamente de a-si pune in siguranta locuintele, municipalitatea va incerca sa gaseasca solutii pentru cazarea ploiestenilor ale caror blocuri vor intra in programul de consolidare.

Pentru ca la acest moment alta solutie nu exista, administratia ploiesteana studiaza posibilitatea inchirierii de pe piata imobiliara a unor garsoniere si apartamente cu doua camere. Pentru acestea chiria va fi platita din bugetul local pe perioada desfasurarii lucrarilor de consolidare dar, pentru ca acestea sa poata demara este nevoie de acordul tuturor membrilor asociatiilor de proprietari.

Din cele 46 de blocuri expertizate la nivelul municipiului Ploiesti, 25 au fost incadrate de expertii constructori si proiectanti in prima clasa de risc seismic. Acestea vor fi marcate cu bulina rosie astfel: blocul 1 strada Arinului, blocul 2 strada Brebenei, bl. 8 strada Crizantemei, bl.3 strada Brebenei, bl.4 Soseaua Nordului, bl.5 strada Brebenei, bl.9 strada Crizantemei, bl.10 strada Crizantemei, blocurile 11, 12 Soseaua Nordului, blocurile 13, 15 strada Scorusului, blocurile 24, 33, 42, 43, 45 strada Cameliei, bl. A2 strada Tarnavei, bl. A7 strada Cibinului, blocul din strada Erou Calin Catalin nr. 35, blocurile 1, 2, 4 strada Eminescu, bl. C strada Jianu, Centru Civic Vest Tronson I, II, III, IV Piata Victoriei nr.4. Potrivit prevederilor legislatiei in vigoare, proprietarii din aceste blocuri sunt obligati sa realizeze documentatia de proiectare in termen de doi ani, urmand ca executia lucrarii de consolidare sa fie realizata in urmatorii doi ani de la data proiectarii.

In ceea ce priveste executia lucrarilor de consolidare, aceasta va fi gratuita pentru proprietarii de apartamente care au venituri sub cel mediu pe economie. Ceilalti proprietari, care au venituri ce depasesc acest barem impus de legislatie vor plati costul lucrarilor fara dobanda in termen de 25 de ani.

Conform estimarilor, costurile care vor trebui suportate de ploiestenii care nu beneficiaza de gratuitate s-ar ridica la aproximativ 1000 de euro pentru fiecare apartament, valorile fiind in functie de complexitatea lucrarilor care urmeaza sa fie realizate.