Rechizitoriul, care se intinde pe aproximativ 50 de pagini, a fost intocmit dupa ce omului de afaceri i-au fost prezentate concluziile cercetarilor, Franti Itul prezentindu-se la a treia citare in acest scop.

Procurorii nu au dezvaluit deocamdata care sint acuzatiile aduse omului de afaceri, deoarece dosarul mai trebuie avizat de structura centrala a DIICOT. Dosarul in care omul de afaceri este cercetat a fost “rupt” in doua parti, partea referitoare la contrabanda cu tigari fiind cercetata la Bucuresti, iar cea referitoare la contrabanda cu cafea, la Alba Iulia.

In mod normal, conducerea DIICOT Alba Iulia ar fi putut sa dea avizul final asupra cercetarilor si rechizitoriului, dar actuala sefa a serviciului, Emilia Dima, a efectuat cercetari in dosar si nu isi poate aviza singura munca, lucru care trebuie facut de structura imediat superioara.

14 luni de cercetari

Dosarul in care este cercetat Franti Itul a fost declinat spre competenta structurii centrale a DIICOT la data de 29 martie 2006. Acolo, a fost disjunsa cauza referitoare la cafea si trimisa spre solutionare structurii din Alba Iulia, la data de 8 ianuarie 2007.

In aceasta luna, materialul rezultat in urma cercetarii a fost prezentat invinuitului, care s-a prezentat la sesiul DIICOT Alba Iulia, dupa la a treia citare.

Rechizitoriul intocmit si documentele care sustin cele scrise in acesta a fost trimis ieri la structura centrala a DIICOT, care poate considera ca invinuirile aduse omului de afaceri sint corecte sau, dimpotriva, ca acestea nu se sustin.

Franti Itul, unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din judetul Alba, a fost arestat in data de 11 martie 2006. Tribunalul Alba a emis atnci mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Franti Itul. Mandatul i-a fost prelungit cu inca 29 de zile, dupa care omul de afaceri a fost pus in libertate.

In sarcina celor cercetati - Franti Itul si alte sapte persoane- s-au retinut infractiunile de: evaziune fiscala, spalare de bani, contrafaceri de marfuri (tutun si cafea), fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune.

Operatiunea “Metropol”, cum s-a numit actiunea in urma careia a fost arestat omul de afaceri, s-a derulat pe raza a patru judete si a implicat mai mult de 100 de politisti. Numai in judetul Alba au fost facute 12 perchezitii, acasa la unii dintre suspecti, dar si la sediile unor societati comerciale. Investigarea fraudelor s-a facut pe durata a 6 luni.

In esenta, cercetarile au stabilit ca omul de afaceri si complicii sai ar fi cumparat cafea ieftina din Olanda, pe care au vindut-o ulterior sub marca “Amaroy”, trecind-o prin mai multe firme, cu un profit de aproximativ 600%. Cafeaua contrafacuta distribuita en-gros ar ajuns la patru societati comerciale din Alba Iulia, Sebes, Tirgu Mures si Hunedoara.