Vasile Puscas, Ioan Rus, Emil Boc, Mihail Hardau sau Daniel Buda sunt doar cativa dintre clujenii care au putea ocupa functii in guvern dupa probabila cadere a cabinetului Tariceanu II. Desi referendumul parea sa simplifice traseul politic al tarii, declaratiile succesive de prietenie si imediat de prudenta, ale democratilor fata de PSD, a pus analistii pe facut guverne de centru stanga. Acest lucru ar putea intari polul transpartinic de putere de la Cluj.

In actualul guvern, ardelenii se gasesc greu, iar clujenii deloc. Grupul liberal de la Cluj nu a reusit (sau nu a vrut) sa isi impuna oameni in primul guvern exclusiv PNL de dupa Revolutie. In schimb, grupul liberal de la Iasi s-a infipt adanc in administratia de la Bucuresti indeosebi prin persoana ministrului justitiei, Tudor Chiuariu.

Aceasta stare de fapt nu va dura prea mult avand in vedere cat de subreda este majoritatea din Parlament.

Guverne din umbra

Ideea unui guvern din umbra a incoltit la PSD imediat dupa alegerile parlamentare si prezidentiale din 2004, cand presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Calin Tariceanu pentru functia de premier. Seful acelui guvern, scos in public in iunie 2005, era chiar Adrian Nastase, care nu se putea imagina in alta postura, dupa ratarea pozitiei de presedinte.

Structurat pe echipa consacrata, guvernul PSD aducea si putine noutati: Mihai Tanasescu- Departamentul de politici economice si financiare, Ecaterina Andronescu- Educatie, Tineret si Sport, Marian Sarbu - Munca si Solidaritate sociala, Marian Saniuta - Administratie si Afaceri Interne, Mircea Pascu - Aparare, Dan Nica - Transporturi si Comunicatii, Vasile Dancu - Cultura si Culte, Alin Teodorescu

- Strategii guvernamentale, Adrian Severin - Relatii externe, Ion Neagu - Justitia, Sorin Oprescu - Sanatate, Liviu Dragnea - Dezvoltare regionala - Rovana Plumb - Mediu. Analistii au apreciat ca prezenta lui Tanasescu, Dancu si Dragnea sunt argumente pentru influenta grupului de la Cluj. Surpriza, lipsesc Rus si Puscas din echipa.

Dupa ce Nastase a fost nevoit sa-si prezinte demisia din functia de lider al Camerei Deputatilor, fiind incoltit de DNA si Alianta DA, s-a conturat varianta Ioan Rus premier. Pentru ca acum se discuta de un posibil guvern de tehnocrati, numele fostului negociator sef in relatia cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, este tot mai vehiculat la concurenta cu Rus.

Ca de obicei, cei implicati sunt rezervati, nu spun nici ca da, nici ca ba, sa vedem, sa asteptam. Incoltit de ziaristi, Puscas a afirmat ca numele membrilor unui viitor executiv ar fi o formalitate, avand in vedere numarul mare de tineri manageri de succes, afirmati in ultimii ani. Doar consensul politic este o problema, a spus Puscas.

Fostul negociator a fost recunoscut pentru tanara echipa de specialisti cu care s-a afirmat in relatia cu Uniunea Europeana. Se mai vorbeste de Geoana, Isarescu sau Stolojan. Ultimii doi au mai fost artizanii unui asemenea guvern de tehnocrati, iar istoria a dovedit ca nu este chiar asa repetabila.

Ramane de vazut daca grupul de la Cluj, care l-a produs pe Geoana, va accepta doar rolul secundar in guvernul pe care si-l doreste ca reparatie pentru castigarea alegerilor din 2004. Un guvern de uniune ar urma sa pregateasca alegerile europarlamentare din toamna si generale anticipate la anul, care s-ar suprapune peste cele locale, afirma si Geoana.

Democratii se jura ca nu vin la guvernare

Desi sustin ca o apropiere cu PSD este imposibila inainte de alegerile din 2008, democratii au si ei guvern din umbra, aruncat pe piata imediat dupa ce au fost exclusi de la guvernare, in aprilie 2007. Primarul Clujului ar deveni premier, iar cel al Capitalei, Adriean Videanu, vicepremier. In rest, democratii isi pastreaza posturile detinute in cabinet: Ministerul Muncii - Gh.

Barbu, Interne - Vasile Blaga, Transporturi - Radu Berceanu, Educatie - Mihail Hardau, Mediu - Sulfina Barbu, Aparare - Sorin Frunzaverde. Noutatile ar fi la Justitie, cu Daniel Buda in rolul Monicai Macovei, la Agricultura - Valeriu Tabara, iar la Economie si Finante - Gh. Pogea si Videanu.

Daca Emil Boc e sincer, ca nu doreste sa revina la guvernare inainte de alegeri, ramane tot mai probabila varianta unui guvern minoritar de tehnocrati ai PSD. Acesta ar putea fi sustinut de PD, PLD, UDMR si PC. Atitudinea de fronda a senatorului Peter Eckstein Kovacs l-a apropiat de grupul de reformatori transpartinici de la Cluj.

Un atac fara precedent al clujeanului asupra liderilor Uniunii lansat saptamana trecuta, in special asupra presedintelui Marko Bela, a determinat decizia celui din urma de a-si asuma esecul implicarii in campania contra lui Basescu la referendum si a demisiona din functia de vicepremier.

Consultari la Cotroceni si Palatul Victoria

Cu exceptia PRM, toate partidele parlamentare s-au prezentat luni la Cotroceni, pentru a discuta temele propuse de presedintele reinstalat. Cu medalia Steaua Romaniei retrasa, CV Tudor a afirmat ca temele de discutie ale presedintelui sunt false. O mascarada, lustratia este o minciuna, a spus liderul PRM.

Discutiile nu sunt simple, pentru ca liberalii vin hotarati sa nu cedeze guvernarea, consensul nu este nici la votul uninominal, nici la modificarea Constitutiei nici la legea lustratiei, nici la legile sigurantei nationale, poate doar la alegerile europaramentare, teme dragi presedintelui, iar PC il someaza pe Basescu sa-si schimbe atitudinea fata de adversarii politici.

Dificil de anticipat, dar la declaratiile belicoase la care s-au raliat PSD, PD, PLD si PC, e greu de crezut ca va rezista Tariceanu, supus la presiuni tot mai mari, interne si internationale, dupa aventura nereusita a referendumului. Se mai discuta doar forma prin care va fi demis Guvernul, Emil Boc anuntand initierea de negocieri parlamentare, pentru motiunea de cenzura.

Chiar daca PSD ar putea juca la doua capete, cerand, in schimbul sustinerii guvernului liberal, epurarea democratilor din serviciile publice deconcentrate si sustinerea sporita cu fonduri a primarilor PSD.

Dupa semnarea condicii la presedintie, inainte de o decizie definitiva, care pare deja luata, partidele politice vor mai face un pelerinaj si pe la Guvern, Tariceanu anuntand si el consultari in aceasta saptamana. Care devin tot mai formale.