Pe fumatori ii asteapta vremuri grele. De la 1 iulie 2008 fumatul va fi interzis in spatiile publice, in localuri si chiar si la locul de munca. Fumatorii blameaza aceasta noua prevedere legala si putini sunt cei care cred ca este un lucru bun.

Azi e „Ziua fara fumat”, ziua in care mai multe organizatii se implica in actiuni pentru a face cunoscute efectele negative pe care fumatul le poate avea asupra sanatatii. Anul trecut erau inregistrati 130 de sibieni care s-au imbolnavit de cancer bronhopulmonar

In ultimele luni, Oficiul pentru Protectia Conumatorului a fost una dintre institutiile care s-a ocupat foarte atent de acest subiect. In localurile publice, legea 349 din 2002 prevede ca este obligatoriu sa fie amenajate spatii delimitate pentru fumatori si nefumatori. Cele in care se fumeaza trebuie sa fie foarte bine aerisite si ventilate.

Pentru a ajunge cat de cat in legalitate inspectorii OPC au fost nevoiti sa faca nenumarate mustrari, sa amendeze sau chiar sa inchida temporar unele localuri ale caror patroni refuzau constant sa se supuna legii. In final, acestia au inteles si s-au conformat, dar nu sunt deloc multumiti de acest lucru.

Spatiile alocate clientilor nefumatori sunt vesnic libere, iar la fumatori lumea se inghesuie. Poftele fumatorile vor fi potolite de catre inspectorii OPC, care vor apela si ei la ajutorul jandarmilor. Numarul romanilor de peste 35 de ani care mor in fiecare an din cauza fumatului este in crestere.

Potrivit unui studiu facut de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti un sfert dintre barbati si 5 la suta dintre femeile de peste 35 de ani la noi din tara de mor in fiecare an din cauza tutunului.

Noua prevedere legala, cea care interzice fumatul in spatiile publice din iulie 2008 ii nemultumeste pe fumatori. La polul opus sunt cei care nu fumeaza si care deja se bucura de aceasta initiativa a Ministerului Sanatatii. "Este o propunere sanatoasa, pentru ca si fumatul pasiv are efecte nocive asupra noastra.

In sediul Crucii Rosii din Sibiu nu se fumeaza de ani de zile, desi o parte din angajati si voluntari sunt fumatori. Toata lumea apreciaza aerul curat din sediu. Eu nu pot decat sa ma bucur de aceasta initiativa pentru ca sunt nefumatoare”, spune Claudia Popa, directoarea Crucii Rosii Sibiu.

Multi fumatori insa considera ca va fi foarte greu de aplicat aceasta lege si cei mai multi cred ca sunt slabe sanse sa se lase de fumat. „Sunt fumatoare de 11 ani si nu stiu daca o sa ma las de fumat in aceste conditii, dar este posibil. Cred ca nu voi mai iesi in oras daca intra in vigoare aceasta lege si probabil ca voi fuma mai putin.

Trecand peste toate acestea totusi eu cred ca este uh lucru bun. Multi se vor lasa probabil de fumat, iar altii macar le vor reduce”, spune Adriana Berghia, o fumatoare.

Ziua anti-fumat

Probleme vor aparea si la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, cei care si in prezent controleaza localurile publice pentru a vedea daca exista spatii delimitate pentru fumatori si nefumatori. „Nici patronii localurilor si nici clientii lor nu o sa accepte usor aceasta noua prevedere legala. O sa fie jale.

Noi insa vom colabora cu jandarmii si vom face actiuni pentru a se respecta legea. Vom da amenzi evident nu doar patronilor, ci si clientilor care fumeaza in aceste spatii”, spune Ilie Mitea, director executiv al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului. Pana la intrarea in vigoare a acestei legi insa, astazi este ziua anti fumat.

In 1988 Organizatia Mondiala pentru Ocrotirea Sanatatii a declarat ultima zi din luna mai ca fiind Ziua fara Fumat. Mai multe organizatii desfasoara actiuni cu ocazia acestei zile. Crucea Rosie Sibiu este una dintre institutiile care s-a implicat an de an in astfel de actiuni.

Anul acesta impreuna cu Centru de Evaluare, Prevenire si Consiliere Antidrog Sibiu vor petrece in Parcul Sub Arini o zi fara fumat, in aer liber.

Toti cei care vor trece prin zona vor avea parte de un program interactiv, special pregatit pentru aceasta ocazie. Actiunea este in spacial destinata copiilor si adolescentilor, ei fiind cei asupra carora fumatul are efecte dintre cele mai nocive, influentand in mod negativ dezvoltarea sanatoasa si armonioasa.

„Din pacate in ultimii ani, varsta de la care tinerii din Sibiu incep sa fumeze a coborat extrem de mult: copii de 8-9 ani au experimentat deja consumul de tutun si risca sa devina dependenti de el la varsta la care vor fi adolescenti”, spune Claudia Popa, directorul Crucii Rosii Sibiu.

Numarul romanilor de peste 35 de ani care mor in fiecare an din cauza fumatului este in crestere. Potrivit unui studiu facut de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti un sfert dintre barbati si 5 la suta dintre femeile de peste 35 de ani la noi din tara de mor in fiecare an din cauza tutunului.

Astfel, specialistii au ajuns la concluzia ca in fiecare an mor din cauza fumatului aproximativ 33 de mii de barbati si 6 mii de femei din Romania. In plus, anual se inregistreaza si aproximativ 8 mii de noi cazuri de cancer bronhopulmonar, iar dintre acestea, in jur de 7500 se datoreaza fumatului. Totodata este in crestere si numarul tinerilor care fumeaza.

Potrivit studiului, 30 la suta dintre romanii de peste 15 ani sunt fumatori. Cei mai multi fumatori sunt barbati. Aproape jumatate dintre persoanele de sex masculin de la noi din tara fumeaza, in timp ce femeile sunt mai rezervate in privinta tutunului. 18 la suta dintre persoanele de sex feminin au acest viciu.

Studiul mai arata si ca in medie romanii traiesc cu 8 ani mai putin decat restul europenilor. Anul trecut, in evidentele Autoritatii de Sanatate Publica au fost inregistrati 130 de sibieni care s-au imbolnavit de cancer bronhopulmonar.