Agentia Imobiliara Cristal a fost ieri amendata de OJPC cu 300 de milioane de lei vechi si obligata sa restituie comisioanele celor 17 persoane care au cumparat, prin intermediul ei, apartamente "fictive“ pe strada Pasteur, nr. 10.

Comisioanele inapoi!

OJPC Cluj a obligat agentia imobiliara sa restituie banii luati pe nedrept

"Blocul-fantoma“ de pe strada Pasteur, nr. 10 nu se arata nici acum. monitorul a scris saptamina trecuta despre mai multe cazuri de clujeni care, in cautare disperata de locuinta, au cumparat apartamente la aceasta adresa. Cladirea nu a fost inca ridicata, desi trebuia sa fie aproape gata.

Constructorul, o firma din judetul Timis, SC Europlan SRL, nu a primit nici acum autorizatia de constructie, insa a luat avans mii de euro de la zeci de clujeni care au platit pentru viitoarele apartamente "de lux“.

Pentru blocul ce trebuia sa fie ridicat pe strada Pasteur, nr. 10 firma constructoare si-a atras cumparatorii prin intermediul unei agentii imobiliare din Cluj, Cristal, cu sediul in Piata Mihai Viteazul.

Potrivit datelor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Cluj, Cristal a intermediat 17 contracte de vinzare-cumparare, percepind un comision de 2% din valoarea fiecarui apartament, adica in jur de 1.000 de euro pentru un apartament cu o camera. Ieri, OJPC Cluj a amendat agentia cu 300 de milioane de lei vechi pentru lezarea intereselor economice ale consumatorului.

"Agentia imobiliara a mai fost obligata sa restituie intreaga valoare a comisioanelor in termen de 30 de zile“, a declarat directorul OJPC Cluj, Mircea Avram.

Urmeaza Europlan

In cursul zilei de ieri, OJPC a convocat o intilnire atit cu reprezentantii Europlan, care sint si proiectantii blocului, cit si cu cei ai agentiei imobiliare. Potrivit lui Avram, OJPC va face o adresa oficiala la Garda Financiara pentru a verifica firma din Timis. „Vom vorbi si cu cei de la Primarie, sa vedem in ce stadiu sint actele (n.r., autorizatiile de constructie).

Vom face public acest lucru, pentru ca oamenii sa nu mai fie trasi in piept, deoarece a trecut 1 an de cind nu s-a facut nimic“, sustine Mircea Avram.

Europlan intentioneaza sa construiasca la Cluj trei proiecte la numerele 10, 12 si 14 de pe strada Pasteur, printre care si o cladire de birouri. Conform planului santierului, in momentul de fata, pe Pasteur 10-14B se executa lucrarile de escavare si montare a jgheaburilor, urmind ca pina in septembrie sa fie finalizata structura de rezistenta a cladirii cu 10 etaje.

Imobilul ar trebui sa fie dat in folosinta, conform planului mentionat, pe 8 februarie anul viitor. Potrivit directorului firmei Europlan, Marius Leontiuc, o parte din oamenii care au dat avans pentru apartamente si-au primit deja banii inapoi.

Preturile apartamentelor variaza, in functie de suprafata, intre 29.000 de euro, cit costa o garsoniera de 30 de metri patrati, si 72.000 de euro, un apartament cu patru camere, cu suprafata de 80 de metri patrati.