Limba romani nu are nicio sansa sa devina vreodata limba oficiala in Uniunea Europeana. A spus-o la Sibiu comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban. Asta dupa ce in ultima vreme tot mai multi reprezentanti ai romilor au facut presiuni pentru recunoasterea limbii romani ca limba oficiala.

Luminita Cioaba declara la sfarsitul saptamanii trecute ca romii nu au decat de pierdut pe urma faptului ca limba romani nu este recunoscuta ca limba oficiala. „Nu sunt organizate cursurile de limba romani, motiv pentru care copiii nu studiaza in limba pe care o vorbesc in casa si nici nu se recunosc drept romi”, a declarat aceasta.

Mai departe a fost sustinuta ideea ca din moment ce tara noastra este membru al Uniunii Europene si limba romani ar trebui recunoscuta ca limba oficiala in comunitatea europeana, ceea ce ar conferi etnicilor romi avantaje incontestabile.

Comisatul European pentru multiligvism insa a declarat vineri la Sibiu ca, desi Uniunea Europeana promoveaza diversitatea si multilingvismul, limba romani nu are nicio sansa in a deveni limba oficiala.

“Sunt cateva conditii foarte importante care trebuie indeplinite pentru ca limba romani sa devina limba oficiala a Uniunii Europene. Numai uitandu-ma la aceste conditii posibilitatea ca limba romani sa devina limba oficiala nu exista”, a declarat Leonard Orban, comisarul European pentru multilingvism.

Astfel, pentru o recunoastere oficiala o limba trebuie ca mai intai sa fie recunoscuta ca limba oficiala intr-o tara, iar Guvernul acelui stat trebuie sa faca o cerere oficiala Comisiei Europene pentru acceptarea acestei limbi. Abia dupa ce statele member ale U. E. accepta in unanimitate acea limba devine oficiala.

Leonard Orban a oferit in acest sens exmplul limbii irandeze, in anul 2005 Guvernul Irlandei inaintand o cerere oficiala iar la inceputul acestui an irlandeza a devenit limba oficiala in UE.

Isi neaga originile

Multi dintre etnicii romi isi neaga originile, iar acest lucru este deseori in defavoarea lor, spun si autoritatile judetene. Pierd din aceasta cauza drepturile care li se cuvin. Copiii, de exemplu, nu pot primi unul dintre locurile speciale pentru romi in licee sau scoli de arte si meserii.

„Important de retinut este faptul ca cine nu a luat testele nationale nu va putea merge la liceu, ci doar la scolile de arte si meserii”, precizeaza Dorel Baila, inspector pentru romi in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu.

„Exista familii in care membrii nu se declara romi si copiii nu pot beneficia de acest drept”, a spus Virgil Cornea, membru al grupului judetean mixt de lucru pentru romi.

Sprijin de la ONG-uri

Pentru a constientiza ca au o serie de drepturi, organizatiile non-guvernamentale promit sprijin etnicilor romi. Marina Bogdan, presedintele Fundatiei Comunitatii Sibiu, a subliniat ca fundatia va face tot posibilul ca informatiile legate de invatamant sa ajunga in mod corect la romii din orasul Copsa Mica.

„Comunitatile trebuie sa stie ca, din toamna, Centrul de resurse pentru romi (CRCR), din Cluj -Napoca, va acorda burse elevilor romi din licee si scoli de arte si meserii, dar si profesorilor mentori ai acestor copii.

In acest sens, avem rugamintea de a ne informa cu cat mai multe date pentru identificarea cazurilor in care se poate solicita acest sprijin”, a cerut Iulian Preda, consilier in cadrul Biroului Judetean pentru Romi (BJR) al Institutiei Prefectului Sibiu, membrilor grupului mixt de lucru.