Dupa ce au fost pusi pe jar de modificarile legislatiei de transport public local, acum taximetristii sibieni sint pusi pe drumuri. Consilierii locali au trecut activitatea defunctului Serviciu Public de Administrare Parcari la Administrarea Domeniului Public si Privat.

Din aceasta luna, taximetristii sibieni vor umbla pentru un loc de parcare la Serviciul pentru Administrarea Domeniului Public si Privat. Aceasta masura a fost luata de autoritatile locale in incercarea de a calma spiritele intre taximetristi si ceilalti soferi, legate de numarul redus al locurilor de parcare, dar si de tarifele diferentiate pentru acestea.

„Divergentele privind utilizarea locurilor de parcare si cresterea numarului de sanctiuni contraventionale, cauzate de taximetristii care ocupa, pe linga locurile de asteptare, si pe cele de parcare, in general, au determinat luarea acestei decizii de stabilire a autorizatiei de parcare taxi", se arata in raportul semnat de Ilie Cretu, directorul Serviciului de Administrare a Domeniului Public si Privat

Costuri

Autorizatia de parcare taxi se elibereaza pe cel putin o luna de zile, pentru o taxa de 20 de lei pe luna sau 240 de lei pe un an intreg. Permisul este valabil pentru locurile de asteptare amenajate special pentru taxiuri, dar si pentru toate parcarile gestionate de serviciul condus de Ilie Cretu.

Dupa ce au aprobat marirea tarifelor de transport a taxiurilor, de la 1,2 la 1,5 lei, consilierii locali au majorat si taxa de parcare a taximetristilor independenti, de la 50 la 240 de lei pe an. Insa pedepsele pentru cei care nu se supun legii nu reprezinta un pericol pentru buzunarele acestora. Doar alte probleme ar mai putea cei care incearca sa eludeze legislatia, fie ea si locala.

„Autorizatia de parcare taxi poate fi retrasa in cazul in care aceasta este utilizata pentru un alt autovehicul decit cel pentru care a fost eliberata", se mai arata in documentul SPADPP.

Riscuri mari

Deocamdata, operatorii de taxi si taximetristii independenti din Sibiu isi vad de treaba. Desi, de la anul, e posibil sa ramina cu autorizatiile de functionare in buzunare. Consilierii locali continua sa aprobe autorizatii de parcare si astfel sa aduca bani la buget, dar soarta taximetristilor este amenintata de lege.

Potrivit legii 92/2007, incepind cu 30 decembrie, taximetristii independenti nu mai au voie sa mai participe la licitatii, cu toate ca cei mai multi si-au platit autorizatiile pina in 2009 sau 2010. In plus, taximetristii sint nemultumiti de faptul ca autoritatile locale vor atribui, fara licitatie, gestiunea activitatii de taximetrie unor firme in care poate fi actionar si Consiliul Local.

Practic, vom avea intoarcerea la taximetria de stat. Mai mult, prin felul in care este construita, legea inlesneste obtinerea de contracte pe bani publici, fara licitatie, acuza asociatiile profesionale ale taximetristilor, care au organizat deja mai multe proteste pe acest subiect.

Autorizatii multe

In judetul Sibiu au fost eliberate, pina acum, aproximativ 1.100 de autorizatii permanente de taximetrie. In jur de 750 de autorizatii au primit operatorii de taxi, in timp ce numai 300 de taximetristi independenti sint luati in evidenta Primariei. De asemenea, au fost emise si 50 de autorizatii pentru autovehiculele de trasport bunuri.