Un apartament in Piata Mare. De aici se dirijeaza toate concertele din Piata Mare. MTV DJ Awards ieri seara in Piata Mare. Franco Nero si TIFF in acesta seara. Lor li se adauga Stefan Banica Junior si Vama lui Tudor Chirila. Urmeaza Artmania. Toate organizate de aceiasi 26 de barbati. Tipii de la Omnitech, pentru care evenimentele de mai sus sunt floare la ureche. Au in spate 10 ani de experienta si concerte cu Michael Bolton sau Metallica

Sediul central al baietilor de la Omnitech, pe langa locatia evenimentul pe care o au in grija, este situat chiar in Piata Mare a Sibiului, la intrarea de pe bulevardul Nicolae Balcescu. De aici au o perspectiva asupra intregii Piete si a evenimentelor aflate in desfasurare.

Si tot aici se gaseste o parte din aparatura, Omnitech fiind raspunzatori inclusiv spoturile luminoase din Piata, proiectiile pe cladiri sau o parte din iluminatul stradal. Partenerul tehnic oficial al Capitalei Culturale este Omnitech, firma sibiana care se ocupa sutele de concerte si evenimente desfasurate in Capitala Culturala.

O echipa de 26 de barbati, pentru care nu exista zi, nu exista noapte, ci doar evenimente mari care trebuie sa mearga struna. Ei sunt responsabili de cele mai mari concerte si evenimente din Capitala Culturala. In medie cam trei, patru pe saptamana. De curand si-au mai improspatat echipamentul, o investitie de vreo 400.000 de euro.

Si ar mai fii ceva...cand vreti sa injurati pe cineva pentru galagia din Piata Mare, tot pe ei trebuie sa ii injurati.

A organiza tehnic o Capitala Culturala este o slujba full time. Nu exista odihna daca nu merge un microfon sau artistii sunt nemultumiti. “Noi suntem 24 de ora din 24 la munca. Lucram zi si noapte, ne impartim pe locatii, ne odihnim cu randul, dar daca e nevoie de ceva intotdeauna e cineva acolo care sa faca treaba”, spune Marian Schuster, directorul managerial al companiei.

Printre momentele critice recente s-au numarat proaspat incheiatul Festival International de Teatru, cu o medie de 20 de evenimente pe zi si alte 20 de locatii diferite.

Sau editia Galei Premiilor MTV Romania, desfasurata in acelasi timp cu Festivalul International de Jazz, cand in Piata Mare 20.000 de spectatori urmareau vedetele muzicii romanesti iar in Pavilionul 2007 alti o mie de oameni se aflau la jazz. Este o munca foarte grea si se mai intampla ca unii dintre oameni sa cedeze in fata stresului cumulate.

Cu toate acestea lucreaza doar cu specialisti, doi dintre ei veniti din strainatate, altii din toata tara. Unul dintre cei mai noi membrii ai echipei tocmai s-a intors dupa un turneu in lume cu Sing si The Police.

72.000 de watti

Echipamentul e tot al lor. Au castigat licitatia de organizare a Capitalei Culturale si au pus la bataie, printre altele, peste 72.000 de watii. Au impartiti cam 8.000 de watii in cort si alti 64.000 de watti in Piata Mare. Lor li se adauga sculele Primariei Sibiu, achizitionate special pentru Capitala Culturala si pe care tot ei le au in gestiune.

Echipamentul tehnic este de ultima generatie, valoreaza in total peste 700.000 de euro, dintre care numai anul acesta au investit 400.000 euro. Lucreaza de zece ani in domeniu insa Capitala Culturala este cel mai mare proiect al lor. “Niciodata in Romania nu a existat un eveniment mai complex cum este Capitala Culturala.

Si este important ca atat oamenii cat si artistii pleaca multumiti”, mai spune Marian Schuster.

Spritul de dupa

Cand lucrezi peste 230 de zile pe an numai la amplasarea, asamblarea si dezasamblarea scenelor si echipamentului, si cand intalnesti odata la cateva zile oameni pe care majoritatea dintre noi ii considera vedete, e imposibil sa nu se infiripe si unele realtii. Baietii de la Omnitech sunt prieteni cu majoritatea vedetelor de pe la noi, dar si cu multi artisti internationali.

Frank Gambale se numara printre prietenii buni. „Cu baietii de la Cargo, cu Iris, Parlament, cu toti suntem prieteni buni”, spune si Arthur Fleischer, patronul Omnitech. Nu lipsesc insa nici situatiile amuzante. La concertul Frank Gambale organizat de ei, artistul a cerut apa in timpul concertului.

Doar doua secunde au fost necesare pentru ca pe scena sa apara din public cativa oameni cu apa, apa minerala si chiar pahare. Unul dintre voluntari Constantin Schmidt, directorul Festivalului de Jazz. „Jumatate cu bule, jumatate fara” a glumit artistul de situatie.

Generatoare de curent „de import”

In meseria asta tot timpul apare ceva neprevazut. Sunt artisti care vin cu cerinte speciale, sau artisti care isi schimba planurile din mers. „Nu avem programul batut in cuie. Lucruri neprevazute apar tot timpul. Ba vor concertul afara, ba ploua si mutam totul inauntru. Ei specifica doar indoor sau outdoor si noi mutam tot echipamentul”, mai completeaza Marian Fleischer.

In Sibiu Pavilionul 2007 este unde dintre locatiile grele. O alta problema in Sibiu sunt generatoarele de curent, care trebuie aduse din alte orase.