Prin indiferenta cu care a tratat problemele cu care se confrunta romanii din Ungaria, in dese randuri subliniate in paginile saptamanalului „Necenzurat” din Baia Mare, poveste preluata si de europarlamentarul Dan Sorin Mihalache, Ministrul de Externe al Romaniei, Adrian Cioroianu dovedeste ca este un adevarat tradator de tara.

Cioroianu este un adevarat tradator de tara

Despre adevaratele probleme cu care se confrunta romanii din Ungaria europeana, saptamanalul "Necenzurat" din Baia Mare a scris in repetate randuri. Articolele n-au ramas deloc fara efect, mai multe institutii media din judetul Maramures dezvoltand subiectul.

Europarlamentarul PSD Dan Sorin Mihalache a preluat tema si a pus-o in discutie in Camera Deputatilor, cerandu-i Ministrului de Externe Adrian Cioroianu sa intervina. Acesta, in deja consacratul spirit balcanic, a intors spatele minoritatii romanesti din Ungaria.

Interpelare cat o pledoarie pentru suflet

Europarlamentarul Dan Mihalache i-a adresat, de curand, in scris, o intrebare Ministrului Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu. Intrebarea, simpla de altfel, a fost pusa in contextul problemei cu care se confrunta romanii din Ungaria, problematica pe larg dezbatuta de publicatia noastra. Aceasta a fost inregistrata cu nr. 2835A/17,04.2007.

In data de 2 mai, Cioroianu i-a trimis raspuns lui Mihalache. Pana aici, totul frumos. In schimb, din raspunsul ministrului nu reiese altceva decat ca, ori a inteles gresit intrebarea, ori nu a inteles nimic...

Prin hartia trimisa, deputatul Mihalache l-a anuntat pe ministrul Cioroianu ca a fost sesizat cu privire la un Memoriu-protest semnat de conducatorii alesi ai mai multor asociatii ale comunitatilor romanilor din Ungaria.

Aceste asociatii sunt Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta, Autoguvernarea Romaneasca din Bichis - Ungaria, Autoguvernarea Romaneasca din Micherechi - Ungaria, Autoguvernarea Romaneasca din Jula - Ungaria si Autoguvernarea Romaneasca din Macau - Ungaria.

Prin acest memoriu semnatarii protesteaza impotriva conducerii Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria care, la 22 martie 2007, cu ocazia depunerii juramantului de catre deputatii alesi, 25 de persoane ca numar in ATRU, a hotarat purtarea discutiilor in limba maghiara.

Asta desi unul dintre scopurile asociatiei vizeaza tocmai conservarea limbii romane, a traditiilor romanesti si cunoasterea valorilor culturii romane.

Intrebare simpla despre o colaborare (ne)fireasca

Dupa ce mai intai i-a prezentat in scris ministrului Cioroianu problema, Dan Mihalache a continuat cu o intrebare normala: “Daca apare ca fireasca colaborarea UDMR cu autoritatile statale ungare, se pune intrebarea de ce nu ar fi la fel de fireasca si colaborarea dintre autoritatile statale romanesti si Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria.

Dincolo de sprijin material se impune, credem, consultanta si sustinere morala, altfel exista riscul invalidarii scopurilor organizatiilor civice ale comunitatilor romanilor din Ungaria in ciuda faptului ca in Constitutia Republicii Ungare la paragraful 68, punctul 2 prevede

"Asigura participarea lor colectiva in viata publica, protectia culturii lor, folosirea limbii materne, invatamantul in limba materna si dreptul la folosirea numelor in limba proprie".

Presa locala din Maramures a tras un semnal privitor la frustrarile si asteptarile romanilor din Ungaria sperand in reactii oficiale guvernamentale adecvate" se arata in documentul trimis ministrului Cioroianu de deputatul Mihalache.

Cioroianu se pricepe la... comentat

Dupa documentarea de rigoare, de peste doua saptamani, ca e greu sa raspunzi la asa o intrebare "grea" ca a lui Mihalache, ministrul Cioroianu a raspuns. Prin adresa nr.

B1-1/6628, inregistrata cu nr.3214/05.05.2007, ministrul Cioroianu spune: "Urmare adresei nr.2756 din 20 aprilie 2007, primite din partea Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul, va transmitem, alaturat, raspunsul Ministerului Afacerilor Externe la intrebarea privind utilizarea limbii maghiare de catre reprezentantii Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU), adresata de domnul deputat Dan Mihalache”.

Pana aici, nimic suspect, totul frumos si ca la carte. Urmeaza, insa, raspunsul atasat, care ne-a lasat gura casca! Va redam o parte din raspunsul lui Cioroianu. “ATRU este forul cel mai inalt al comunitatii romanesti din Republica Ungara (au descoperit si cei de la MAE acest lucru, felicitari n.n.).

Conform Legii ungare nr.LXXVII din 1993 privind Drepturile Minoritatilor Nationale si Etnice, rolul autoguvernarii minoritate este de a asigura pastrarea identitatii culturale, lingvistice si religioase a comunitatii respective.

Statutul ATRU, adoptat la 29 decembrie 2006, prevede ca scopul asociatiei il reprezinta pastrarea identitatii, culturii si traditiilor nationale, in colaborare stransa cu asociatiile, scolile, biserica, institutiile culturale ale romanilor din tara, precum si orice persoana particulara.

Nu se face nici o referire in text la necesitatea pastrarii limbii romane, spre deosebire de juramantul pe care reprezentantii autoguvernarilor locale ale comunitatilor minoritare trebuie sa il depuna: "Jur ca in decursul mandatului meu voi depune toate eforturile pentru pastrarea si promovarea limbii, a traditiilor si a culturii romanesti”.

Prin aceasta parte a raspunsului, Cioroianu a demonstrat ca se pricepe doar sa comenteze un text, nicidecum sa raspunda concret la o intrebare.

Explicatia motivarii sau motivarea explicatiei

Motivul pe care il invoca Cioroianu este ca reprezentantii majoritatii autoguvernarilor locale ale comunitatilor romanesti din Ungaria confirma faptul ca sedintele de lucru se desfasoara in limba maghiara, situatie motivata tehnic prin prezenta unui reprezentant al consiliului local care trebuie sa intocmeasca, in limba maghiara, un proces verbal al respectivei intalniri.

De asemenea, mai spune Cioroianu, reprezentantii autoguvernarilor minoritare romanesti justifica utilizarea limbii maghiare si prin dorinta de a nu ingreuna cursul discutiilor, prin asigurarea traducerii din limba romana in limba maghiara.

Cioroianu este ferm convins si de faptul ca: "din cate cunoastem, in interiorul ATRU, limba folosita este limba maghiara, limba romana fiind utilizata numai in dialogul cu reprezentantii diplomatici ai Romaniei in Ungaria si cu prilejul unor evenimente culturale, precum "Ziua Romanilor din Ungaria", "Balul Romanilor din Ungaria" si "Ziua Romanilor din Ungaria”.

Asa o fi, insa, domnul Cioroianu nu intelege ca romanii din Ungaria sunt nemultumiti si vor ca nemultumirea lor sa fie solutionata.

Cioroianu: "S-a interzis folosirea limbii romane"

Iata si cea mai revoltatoare parte a raspunsului lui Cioroianu: "La sedinta de constituire a ATRU din 22 martie 2007, la propunerea vicepresedintelui Gheorghe Gros, sustinuta prin votul a 16 deputati, inclusiv al presedintelui Traian Cresta, s-a interzis folosirea limbii romane.

Doar noua voturi au fost exprimate impotriva acestor propuneri de catre reprezentantii Asociatiei Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta (AFORB) si ai Asociatiei Romane din Budapesta (ARB). In semn de protest, reprezentantii AFORB au refuzat sa participe la alegerea presedintelui si vicepresedintelui ATRU, pe care ii considera nelegitimi”.

Deputatul Dan Mihalache poate fi "fericit" ca a aflat mai multe despre acest conflict, insa ramane probabil foarte nedumerit in ceea ce priveste raspunsul lui Cioroianu.

Cioroianu isi ridica singur... statuie

Ne place sfarsitul acestui raspuns, care este mai degraba un fel de "hai sa scapam cu fata curata": "MAE, prin Ambasada de la Budapesta, Consulatele Generale de la Szeged si Gyula si prin Departamentul pentru Romanii din Vecinatate si Balcani din cadrul MAE, a dezvoltat si intretine relatii deosebite cu romanii din Ungaria.

Acestea se fondeaza pe dialogul activ si sincer, menit sa abordeze, fara reticente, problemele comunitatii romanesti din aceasta tara si sa incurajeze folosirea limbii romane la nivelul autoguvernarilor locale, judetene si pe tara”.

Foarte frumos din partea d-lui Cioroianu ca abordeaza fara reticente problemele comunitatii romanesti, dar ar fi si mai frumos daca ar incerca sa sprijine, spre exemplu, solutionarea acestora.

Ca ne-am saturat ca teoretic toti sa ii sprijine, practic insa nu! In ceea ce-l priveste pe deputatul Mihalache, credem ca el chiar incearca sa vina in ajutorul romanilor din Ungaria, dar daca nici macar MAE nu il sprijina!...

Ioan Romeo Rosiianu, Annamaria Somay