De la inceputul anului 2007, sibienii au trecut prin 12 focuri de artificii. In mai putin de sase luni de zile,

Spectacolele de artificii golesc sume consistente din bugetul local

Capitala Culturala Europeana a cheltuit 350.000 de euro pentru aceste spectacole. Iar majoritatea banilor i-a incasat o firma din Orastie.

Capitala Culturala Europeana le-a adus sibienilor mai multe focuri de artificii decit au visat vreodata. Daca, in noaptea de Revelion si in cea de inaugurare a programului Sibiu 2007, zeci de mii de sibieni au stat cu privirea atintita spre cer mai bine de 20 de minute, focurile de artificii care au urmat nu au mai impresionat atit de tare.

O spun mai ales locuitorii centrului istoric al orasului. Pentru exploziile care au luminat cerul in noaptea care marcheaza trecerea dintre ani, Primaria si Asociatia Sibiu 2007 au scos din „pusculita" 30.000 de euro. Mult mai costisitor a fost, insa, spectacolul din seara de 1 ianuarie, in care cadrul general a fost asigurat de o reprezentatia Groupe F.

Spectacolul francezilor a durat 140 de minute si a costat aproximativ 300.000 de euro.

Peste 200 de minute

Nici Gala Premiilor UNITER nu s-a incheiat fara focuri de artificii. Pentru evenimentul aflat la premiera sa sibiana, autoritatile locale au apelat la Artificii Orastie, aceeasi firma care a asigurat si spectacolul din noaptea de Revelion. Un sfert de ora de lumina, culoare si zgomot a costat 15.000 de lei.

Pentru deschiderea Programului de Vara, in primele doua seri ale evenimentului, au fost focuri de artificii care s-au intins pe durata a aproximativ 20 de minute. Costurile artificiilor din cele doua seri se ridica la 40.000 de lei. Din nou, autoritatile locale au apelat la firma specializata.

Artificii pe cont propriu

Festival International de Teatru de la Sibiu a respectat si el traditia si a oferit un spectacol de artificii care a durat in jur de 20 de minute. De data aceasta, insa, costurile nu au mai fost suportate de Primarie si nici de Asociatia Sibiu 2007.

Sarcina a picat pe umerii lui Constantin Chiriac, directorul Teatrului National „Radu Stanca", si cu fondurile puse la dispozitie de sponsorii Festivalului. „Pina in prezent, Serviciul Protectie Civila din cadrul Primariei a eliberat 14 avize prin care autoriza focurile de artificii.

Din acestea, doua au fost solicitate de persoane fizice, patru au fost suportate de municipalitate, iar restul de opt au fost organizate si suportate de operatorii culturali", a precizat Daniela Costa, din cadrul Biroului de Presa al Primariei.

Deranjati de zgomote

Desi o seara animata de un foc de artificii nu este una de ratat, sibienii s-au cam saturat de atitea efecte care brazdeaza cerul. Mai ales ca unii dintre ei, mai ghinionisti, au avut si de suferit de pe urma acestor spectacole. „Din cauza zgomotului ni s-au mai crapat peretii, nu este prima data. Nu vrem sa ne dea bani de reparatii, vrem doar liniste.

Cind stateam in cada sa fac baie, parca faceam vibromasaj. Am facut nenumarate sesizatii, dar autoritatile competente dau vina unele pe altele", se plinge Mircea Oancea, vicepresedintele comitetului locatarilor din pietele istorice.

Hunedoara ne ia banii

In Sibiu, Artificii Orastie este firma preferata pentru aceste evenimente, datorita experientei vaste pe care o are. Firma hunedoreana a fost contractata si pentru spectacole de artificii prilejuite de Ziua NATO, Ziua Europei, Ziua Marinei si Sarbatoarea Unirii.