La sfarsitul anului trecut, fostul ministru de Externe, Razvan Ungureanu, prezenta o lista cu aproape 15 nume printi, regi, premieri sau presedinti care urmau sa vina la Sibiu in 2007. De lista respectiva, insa, s-a cam ales praful. Ministerul de Externe paseaza responsabilitatea la Ministerul Culturii. De aici, inapoi la Ministerul de Externe.

Cancelarul Angela Merkel, Printul Charles, Printul Albert de Monaco, Printul Frederick al Danemarcei sau Principele Felipe de Bourbon (foto) sunt cateva din numele care ale caror vizite ar fi trebuit pregatite la Sibiu. Dar nu mai e de cine.

Pe 14 noiembrie 2006, fostul ministru de Externe, Razvan Ungureanu, semna un raspuns catre deputatul FDGR, Ovidiu Gant, in care prezenta lista personalitatilor diplomatiei si politicii europene care urmau sa fie aduse la Sibiu, in cursul anului cultural 2007.

Numele de pe lista lui Ungureanu sunt de-a dreptul impresionante, printre cele care isi dadusera deja acordul de principiu fiind Printul Albert de Monaco, Printul Charles al Marii Britanii, Principele Felibe de Bourbon (Spania), Printul Frederick al Danemarcei si seful statului Luxemburghez, ASR Marele Duce Henri.

De asemenea, pe aceiasi lista, mai figureaza in dreptul celor care si-au exprimat interesul de principiu de a participa la evenimentele din Sibiu in 2007 si primul ministru Jean-Claude Juncker al Marelui Ducat al Luxemburgului, alaturi de o delegatie guvernamentala, presedintele Horst Hohler si cancelarul Angela Merkel (Germania), dar si presedintii Portugaliei, Anibal Antonio Cavacco Silva, si Greciei, Karolos Papoulias.

Dupa cum a inceput sa obisnuiasca reprezentantii Guvernului, nici de aceasta lista cu invitati la Sibiu nu prea sa se mai fi ocupat nimeni.

Pentru verificarea stadiului in care se afla planificarea acestor vizite, am apelat la Ministerul de Externe. Relativ prompt, in aceiasi zi, biroul de presa al Ministerului a raspuns telefonic. „Odata cu intrarea in anul cultural 2007, de aceste vizite si detalii ale programului Sibiu - Capitala culturala europeana 2007 se ocupa reprezentantii Ministerului Culturii.

De fapt, exista acolo un domn, comisar guvernamental, domnul Sergiu Nistor, care se ocupa de toate aceste lucruri. Noi am intrebat aici in minister la mai multe departamente si ni s-a spus ca la domnul Nistor trebuie sa va interesati”, a fost raspunsul telefonic din partea Biroului de presa al Ministerului Afacerilor Externe.

Prin urmare, ata la Sergiu Nistor, care, in mod aproape evident, nu stia nimic. „Eu nu am primit nimic scris de la Ministerul de Externe ca ar trebui sa ne ocupam si de organizarea acestor vizite.

Mi se pare si un pic nelalocul lui ca un comisar guvernamental din cadrul Ministerului culturii sa gestioneze astfel de vizite, care ar trebui sa fie apanajul Ministerului de Externe”, a declarat Sergiu Nistor. El lasa de inteles ca reprezentantii Biroului de presa al Ministerului de Externe, probabil, nu si-au facut tocmai bine treaba.

„Tind sa cred ca a fost un raspuns dat asa, mai lejer, si cred ca ar trebui sa va adresati la un nivel ierarhic superior pentru a afla cum stau lucrurile in legatura cu acea lista. Sincer, nu cred ca lucrurile sunt scapate de sub control.

Din cate stim noi acum, vizite la nivel inalt la Sibiu o sa mai fie cea a lui Jan Figel, comisarul european pentru cultura, si cea a lui Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene din cadrul Parlamentului de la Bruxelles. Ambii vor veni la Sibiu in septembrie, cu ocazia celei de-a treia Adunari Ecumenice”, a mai declarat Sergiu Nistor.

Inapoi la Ministerul de Externe, accesam un „nivel ierarhic superior”. Valentin Naumescu este secretar de stat, seful departamentului de Diplomatie publica. Insa, la fel ca la Biroul de presa, si el arunca pisica vizitelor oficiale inapoi, la Sergiu Nistor. „Nu va pot raspunde acum, va dati seama, aici este vorba de multa munca.

Ar trebui sa va adresati Departamentului de comunicare, acolo se pot strange datele din toate partile. Cum, ati vorbit deja? Deci, nu pot sa va raspund, dar, daca exista un comisar guvernamental care se ocupa de programul Sibiu 2007, cred ca si acolo ar trebui sa intrebati”, reinoada Naumescu sirul pasarii responsabilitatilor.

Pica promisiunile Bucurestiului

Incepand cu primavara acestui an, promisiunile si proiectele pentru Sibiu facute de diferite ministere sau institutii din cadrul Guvernului au inceput sa pice una cate una.

De la centura ocolitoare si pana la sprijinul financiar pentru Aeroportul Sibiu, de la o promovare intensa pe banii Ministerului Culturii si pana la aceste vizite de rang inalt, rand pe rand, reprezentantii Guvernului nu si-au mai onorat promisiunile sau au lasat balta proiectele.