Liberalii isi vor alege, la sfarsitul acestei saptamani, presedintele pe judet. Pana acum, doar Eugen Mitea si-a anuntat candidatura. Situatia nu este una tocmai pe placul unora dintre liberali. Intr-un interviu acordat ZIARULUI de Sibiu, Mircea Cazan, vazut ca un potential contracandidat, neaga orice intentie de a candida.

Dar si lasa sa se intrevada starea de tensiune din filiala partidului de guvernamant. PNL Sibiu a ramas fara presedinte de la plecarea lui Cornel Stirbet in PLD.

In interviul acordat ZIARULUI de Sibiu, Mircea Cazan admite faptul ca intre el si presedintele interimar al PNL Sibiu, Eugen Mitea, relatiile nu sunt dintre cele mai cordiale. „La initiativa lui Eugen Mitea, am incetat sa mai avem orice fel de relatii”, a declarat Mircea Cazan, care pune aceasta stare de fapt pe banuielile lui Mitea.

Liberalii sibieni par sa fie pusi in a alege dintr-un singur candidat, fapt ce nu convine unora. De altfel, chiar si Mircea Cazan comenteaza aceasta situatie. „Din punctul meu de vedere nu este o idee tocmai fericita alegerile la care se prezinta un singur candidat. Alegatorii vor fi pusi in situatia lui Adam cand a trebuit sa-si aleaga nevasta.

Sa nu uitam ca si Cornel Stirbet a fost singurul candidat, atunci cand a fost ales si lucrurile nu au mers tocmai bine”, a declarat Mircea Cazan.

In interviu, el vorbeste si despre situatia din organizatie, despre eroziuni si zvonuri. Cititorii ZIARULUI de Sibiu isi dau si ei cu parerea despre situatia liberalilor sibieni.

Rep.: Ati declarat pentru ziarul nostru ca nu veti candida la alegerile din 30 iunie, pentru functia de presedinte al filialei Sibiu a PNL. De ce ati luat aceasta hotarare?

M.C.: In primul rand, am vrut sa infirm unele zvonuri care circula in interiorul partidului. Apoi, am dorit sa aduc o clarificare: eu nu am hotarat, acum, sa nu mai candidez, pentru ca de fapt nu am anuntat niciodata ca voi candida pentru aceasta functie.

Este adevarat ca au existat multi colegi de partid care mi-au cerut, uneori cu multa insistenta, sa candidez, dar eu, repet, nu am declarat niciodata ca am aceasta intentie, am spus "daca va fi cazul si voi candida, imi voi anunta oficial candidatura". Nu este cazul acum sa candidez la functia de presedinte.

Rep.: Dar de ce nu candidati? Gestul ar putea fi interpretat si ca unul de lasitate politica.

M.C.: Nu este vorba in niciun caz de lasitate politica. Pe mine pur si simplu nu ma intereseaza o anumita functie in partid. Tot ceea ce ma intereseaza cu adevarat, este ca organizatia PNL Sibiu sa iasa intarita in urma acestor alegeri si sa fie cat mai bine pregatita pentru marile batalii electorale care ne asteapta in acest an, si, mai ales, anul viitor.

Rep.: Se pare ca relatiile dumneavoastra cu Eugen Mitea, presedintele interimar al PNL, nu sunt tocmai cordiale.

M.C.: Relatiile mele cu Eugen Mitea au fost, pana la un anumit moment, normale, iar in prezent nu sunt nici cordiale, nici altfel, pentru ca, la initiativa lui Eugen Mitea, am incetat sa mai avem orice fel de relatii. De cate ori domnul Eugen Mitea a avut nevoie de ceva de la mine, m-a cautat, fie pentru partid, fie pentru el personal, probabil acum nu mai are nevoie nimic de la mine.

Rep.: Dar ce s-a intamplat de fapt? Circula tot felul de zvonuri.

M.C.: Zvonurile circula totdeauna, dar trebuie sa admitem faptul ca pornesc sau sunt voit declansate, doar atunci cand exista macar o farama de adevar.

Personal, banuiesc ca Eugen Mitea crede sau, cel putin, ma suspecteaza pentru faptul ca as fi cel care a dat presei scrisoarea inaintata conducerii centrale a PNL, prin care se cerea sanctionarea pe linie de partid a domnului ministru Varujan Vosganian, pentru ca a refuzat numirea lui Eugen Mitea in functia de director general al Transgaz.

Ziarul dumneavoastra a publicat acea scrisoare, dar si un alt ziar din Bucuresti. Eu nu cunosc sursele de informare ale presei, dar poate ca imi spuneti dumneavoastra care a fost acea sursa, pentru ca stiti foarte bine ca nu am fost eu.

Rep.: Sursele si-au pastrat anonimatul si asa vor ramane. Dar de ce va suspecteaza pe dumneavoastra?

M.C.: Am spus ca doar banuiesc faptul ca aceasta ar fi cauza incetarii bruste a oricaror relatii dintre mine si Eugen Mitea. El nu m-a sunat sa imi reproseze in mod explicit ceva anume, a refuzat orice dialog, orice discutie barbateasca sau, daca vreti, orice discutie fireasca intre doi colegi de partid, chiar mai mult, intre doi prieteni.

Banuiesc, repet, doar banuiesc, faptul ca ma suspecteaza pe mine, doar pentru ca eu am fost cel care a depus scrisoarea la partid. In acel moment, eu nu am fost de acord cu memorandul si i-am sugerat sa uitam momentul cu Transgazul, mai ales ca in plina sedinta de delegatie permanenta domnul presedinte C.P.Tariceanu l-a certat pe Eugen Mitea, chiar spunandu-i ca il demite pe el, nu pe Vosganian.

Eu cred, la fel cum am spus-o si atunci, acest subiect este inchis, desi Eugen Mitea trebuie sa recunoasca faptul ca am luptat mult, impreuna cu el pentru acest post.

Rep.: Credeti ca astfel de dispute ajuta partidul?

M.C.: Nu numai ca nu il ajuta, dar sunt extrem de distructive si de daunatoare. Eu declar public ca sunt gata sa ii sustin candidatura lui Eugen Mitea, dar numai dupa ce vom avea, la solicitarea lui, o discutie clarificatoare, nu numai asupra acestui episod minor, total lipsit de importanta, cat mai ales a problemelor serioase cu care se confrunta partidul nostru. Fara echipa, colegialitate si prietenie nu avem viitor.

Rep.: Are astfel de probleme PNL?

M.C.: Toate partidele, fara nicio exceptie, au astfel de probleme, dar ele sunt mai acute in PNL care si-a asumat imensa responsabilitate a guvernarii. Oricare partid aflat la guvernare se erodeaza, iar in circumstantele actuale, in care Alianta D.A.

a incetat sa mai existe, PNL va plati singur toate costurile guvernarii, asa ca lupta politica va fi extrem de dificila si plina de neprevazut, trebuie sa fim mai uniti ca oricand.

Rep.: Veti candida, totusi, pentru vreo functie?

M.C.: Desigur! Voi candida, cel mai probabil, pentru un post de vicepresedinte. Vreau sa precizez ca functia de vicepresedinte am avut-o inainte de acest mandat, nu cand a candidat Cornel Stirbet singur cu o lista facuta de el si apoi stiti acum ce a urmat.

Pentru mine nu functia pe care o voi ocupa in partid conteaza in primul rand, ci posibilitatea de a lucra intr-o echipa puternica, disciplinata si eficienta. Detest ideea ca cineva sa lupte doar pentru o anumita functie sau numai anumite interese personale. Astfel de atitudini sunt profund daunatoare si pot duce, asa cum s-a mai vazut, chiar la scindarea partidelor.

Cred ca Eugen Mitea nu asta doreste, sper ca interesul de partid sa primeze fata de cel personal.

Rep.: Sa inteleg ca Eugen Mitea va fi singurul candidat la alegerile din 30 iunie?

M.C.: Nu stiu, dar este posibil. Din punctul meu de vedere nu este o idee tocmai fericita alegerile la care se prezinta un singur candidat. Alegatorii vor fi pusi in situatia lui Adam cand a trebuit sa-si aleaga nevasta. Sa nu uitam ca si Cornel Stirbet a fost singurul candidat atunci cand a fost ales si lucrurile nu au mers tocmai bine. Poate ca istoria nu ar mai trebui sa se repete.

Ramane de vazut, poate ca vor mai fi depuse si alte candidaturi pentru funtia de presedinte, caci perioada depunerii acestora nu a expirat inca. Important este ca alegerile sa se desfasoare corect, iar in urma lor organizatia PNL Sibiu sa devina mai puternica si apta sa poarte si sa castige marile batalii politice care vor urma.

Inchei prin a va reaminti ca nu ma intereseaza functia lui Eugen Mitea, nici cea de la primarie si nici cea de presedinte interimar al organizatiei judetene PNL Sibiu, poate in viitor, nu se stie, cred ca echipa si munca in colectiv este mult mai importanta.

Director Radiocom

Liderul liberal este unul din cei care a ramas in randurile partidului, in ciuda plecarilor de la varful organizatiei inspre formatiunea condusa de Theodor Stolojan. Mircea Cazan, fost lider ApR, a obtinut la alegerile din 2000 indeajuns de multe voturi pentru un post de senator, insa, atunci, partidul nu a strans indeajuns de multe voturi pentru a intra in Parlament.

Acu, Cazan este presedinte al Radiocom, unul dintre principalii furnizori de retele si servicii de comunicatii electronice din Romania si, in acelasi timp, lider de piata in domeniul broadcasting-ului.

Cititorii despre situatia din PNL

ZIARUL de Sibiu a publicat stirea conform careia Mircea Cazan nu candideaza inca de vineri. De atunci, mai multi cititori si-au dat cu parerea despre acest lucru. „Cea mai mare greseala, sa candideze Mitea singur. Pacat, Cazan putea fi o varianta. Oricum, mult mai buna decat clanul Dicu-Mitea”, este un astfel de comentariu.

„Este trist faptul ca nu exista un contracandidat al lui Mitea pentru functia de presedinte al organizatiei Sibiu a PNL. Cazan ar fi fost unul dintre posibilii candidati si, cu siguranta, mai exista si altii. Au disparut toti liberalii adevarati din judetul nostru?”, se intreaba un alt cititor al www.ziaruldesibiu.ro.