Cindva, i se spunea „examenul de maturitate". Acum a ramas, simplu, „bac-ul". Aproape 3.500 de absolventi de liceu au intrat in „focurile" bacalaureatului. Ii asteapta trei probe orale si cinci scrise.

Daca pina ieri, absolventii de liceu rideau de colegii mai mici, care isi bateau capul cu testele nationale, a venit rindul lor sa demonstreze ce-au invatat in ultimii patru ani. A inceput bacalaureatul. Iar proba care a deschis seria de examene a fost cea de la limba si literatura romana, sustinuta oral.

Aceasta se va desfasura si astazi, datorita numarului mare de participanti, care sintexaminati in ordine alfabetica. „Liceenii care vor sustine bacalaureatul anul acesta sint in numar de aproximativ 3.460, din totalul de 3.700 care erau inscrisi anterior.

Multi au ramas corijenti, iar altii pur si simplu nu doresc sa se prezinte la examene", a precizat Roberto Dietrich, inspector scolar general adjunct. Elevii vor fi supravegheati in 11 centre de examinare, lucrarile lor fiind corectate in trei centre de evaluare din judet.

Calendar

Proba orala de la limba si literatura materna se va desfasura tot pe parcursul a doua zile, astazi si miine, iar proba orala de la limba moderna (engleza, franceza sau germana) va avea loc in zilele de 27 si 28 iunie. Imediat dupa aceea, vor urma probele scrise. Primele emotii vor fi tot la limba si literatura romana, proba programata pentru 29 iunie.

Pentru data de 2 iulie este stabilita examinarea la limba si literatura materna, in ziua urmatoare se va da proba obligatorie a profilui, pe 4 iulie este programata o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, iar pe 5 iulie, elevii vor sustine tot o proba la alegere, din celelalte arii curriculare, inclusiv sport.

Dupa tot acest periplu, elevii vor culege roadele muncii pe data de 7 iulie. Vor urma contestatiile, apoi rezulatatele finale vor fi afisate pe 10 iulie.

Cazuri speciale

Sesiunea de bacalaureat din aceasta toamna are si ghinionistii ei. Sanatatea precara obliga o eleva din Sibiu sa sustina examenul de acasa. „O eleva care este inscrisa in centrul de examinare de la Grupul Scolar Energetic din Sibiu are o fractura la bazin si va sustine examenul la domiciliu.

Noi am transmis cererea facuta de eleva, insotita de un certificat medical si astfel am reusit sa obtinem aprobarea celor de la minister", a aratat Dorel Baila, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean. In caz de insucces, elevilor li se mai ofera si o a doua sansa, in sesiunea din septembrie.

In schimb, aca exista cazuri speciale in care absolventii au terminat toate clasele liceale cu medii generale de minim 9,50, iar la examenul care se afla in desfasurare vor obtine nota maxima, se vor alege si cu o diploma de merit. Pot exista si cazuri in care liceenii au obtinut premii la olimpiade internationale, recunoscute de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

In cazul lor, se poate trece direct la echivalarea notei de examen cu cea de concurs, fara a mai fi necesara sustinerea examenului.

Fara bagaje

Pentru a preveni tentativele de frauda, elevii care sustin probele de bacalaureat nu vor putea patrunde in incinta centrelor de examinare, cu bagaje. Ele vor fi retinute la poarta unitatii de invatamint unde se sustine examenul, li se vor pune etichete cu numele, prenumele si scoala de provenienta a candidatului, iar la finalul probei, posesorul va putea sa le revendice.

De asemenea, pe parcursul evaluarilor, scolarilor le va fi interzis sa foloseasca telefoanele mobile sau alte mijloace de comunicare sau de inregistrare.