De astazi, Sibiul se afla din nou in atentia specialistilor meteorologi. Din „meniul" meteo nu vor lipsi temperaturile de peste 35 de grade, dar nici aversele insotite de descarcari electrice si de vint puternic. Desi a fost etichetat cu cod galben, Administratia Nationala de Meteorologie pune Sibiul pe lista judetelor care au scapat de amenintarea secetei.

Codul galben este o atentionare meteorologica mai „blinda" in comparatie cu cel rosu sau portocaliu, care sint considerate avertismente in toata regula. Potrivit Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cursul zilei de astazi avem mari sanse sa gustam din capriciile vremii.

De la temperaturi care pot depasi pragul de 35 de grade Celsius, pina la averse cu tunete, trasnete si fulgere, fara a fi exclusa chiar si racirea brusca a vremii. Aceste fenomene nu sint asteptate numai in Sibiu, ci si in majoritatea judetelor din sudul Transilvaniei, din Banat, Oltenia, dar si din cea mai mare parte a Dobrogei si Moldovei.

„Fenomenele meteorologice sint obisnuite pentru aceste zone, dar, temporar, pot deveni periculoase. Exista riscul unor cresteri ale debitelor si nivelurilor apelor. Tot in aceste regiuni, pe arii extinse, indicele temperatura-umezeala va depasi pregul critic de 80", se arata intr-un comunicat de presa emis de minister.

Nu ducem lipsa de apa

Desi multe judete din tara au primit deja amenintarea secetei, Sibiul va fi ocolit de dezastrul din sudul si sud-estul tarii. „Numai in sase judete, situate in partea centrala si central-vestica, nivelul de umiditate din sol se situeaza la valori satisfacatoare.

Astfel, aprovizionarea solului cu apa este cotata la nivel satisfacator in judetul Sibiu, in partea de nord a Argesului, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin si partial in Mehedinti", a spus Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.

Pe de alta parte, existenta rezervelor de apa a fost confirmata si de Daniela Stoica, seful Serviciului de Gospadarire a Apelor din Sibiu, dar si de prefectul Ion Ariton. „In judetul Sibiu nu sint probleme cu bazinul hidrografic, alimentarea populatiei cu apa si nici nu s-au inregistrat situatii deosebite datorate caniculei.

Din fericire, Sibiul este ferit de dezastrele provocate de temperaturile ridicate", a dat asigurari Ariton.

Cort anticanicula

Temperaturile ridicate care se anunta pentru perioada viitoare au determinat Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu sa ia din nou masura montarii „cortului caniculei", unde se va distribui apa si se va acorda primul ajutor.

Dupa ce furtuna de simbata a doborit cortul montat de Primarie in fata magazinului Dumbrava, reprezentantii Primariei spun ca acesta a fost reparat si ca va fi repus in functiune de astazi. In cort vor fi dozatoare cu apa rece pentru trecatorii care vor sa se racoreasca, iar voluntarii din cadrul Crucii Rosii Sibiu vor verifica tensiunea arteriala doritorilor.

Mai mult, Serviciul Judetean de Ambulanta Sibiu va trimite o ambulanta care va sta permanent in preajma cortului si care va prelua cazurile care au nevoie de ingrijiri medicale specializate.