Capriciile vremii din ultimele doua saptamini au alarmat o tara intreaga, dar marile nenorociri par sa ocoleasca Sibiul.

Totusi, masuri impotriva secetei si a caniculei au fost discutate ieri, in cadrul unei videoconferinte la care a participat prefectul Ion Ariton.Doar o mica parte din suprafata agricola a judetului este afectat de seceta din ultima perioada. Cel putin asa sustine Nicolae Troanca, seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu.

Din cele peste 115.000 de hectare agricole din judet, 19 au fost cuprinse de efectele secetei si acestea doar partial. „Din fericire, noi avem terenuri care suporta bine canicula. Doar 10 hectare din Miercurea Sibiului si noua din Avrig au fost afectate de seceta, insa doar in proportie de 30 la suta", a spus Troanca.

Potrivit acestuia, cele doua societati comerciale care detin terenurile lovite de seceta vor cere ministerului Agriculturii acordarea de subventii pentru irigatii si pentru prevenirea problemelor care mai pot aparea. „Nu se stie o cifra exacta a subventiilor, insa cu siguranta va fi una mica, pentru ca si dezastrul este unul mic, in comparatie cu alte terenuri din tara", a mai spus Troanca.

Desi Sibiul este ferit de pagubele produse de seceta, in alte judete situatia este dezastruoasa. Pentru a remedia situatia produsa de canicula si de seceta prelungita, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a organizat, ieri, o videoconferinta cu prefectii din intreaga tara. Sedinta video a fost condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Primul ministru a anuntat ca intentioneaza sa puna pe picioare un plan national anti seceta. „In prezent, nu ne aflam intr-o situatie alarmanta, pentru ca niciun bazin hidrografic nu impune luarea unor masuri de restrictii in consumul de apa potabila, pe urmatoarele doua luni. Dorim sa analizam toate aspectele legate de canicula si de seceta iesita din comun.

Va rog sa-i lamuriti pe toti cei care lucreza in agricultura sa apeleze la subventii si sa luati legatura cu organismele internationale pentru combatrea desertificarii", le-a spus prefectilor seful Executivului.

Colaborarea buna trece primejdia rea

Dincolo de aspectele legate de agricultura, seful Guvernului a cerut Ministerului Sanatatii sa demareze actiuni de informare a populatiei si sa ia masurile necesare pentru ca spitalele de urgenta sa aiba asigurate stocurile minime de medicamente la dispozitia sefilor de sectie.

Totodata, Tariceanu a cerut o colaborare strinsa intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, respectiv inspectoratele teritoriale de munca, pentru a verifica daca salariatilor le sint respectate drepturile specifice aceastei perioade caniculare. Nici relatia dintre Prefectura si deconcentrate nu a fost ignorata.

Premierul le-a recomandat prefectilor si sefilor de institutii sa discute din timp, pentru a putea solutiona eventualele pagube produse de seceta.

Dotare slaba

Potrivit conducerii Serviciului Judetean de Ambulanta, in prezent, exista doar 40 de masini si sase specialisti in medicina de urgenta. Ministerul Sanatatii a promis ca va mai aloca o ambulanta de tip C pentru serviciul de ambulanta din Sibiu, insa, pina acum directorul spune ca nu s-a primit nimic. „Nu s-a facut nici macar licitatia pentru ele.

Ne descurcam cu cele pe care le avem", spune medicul Dorin Draghici. Pentru a avea o linie garda completa, serviciul ar mai avea nevoie de un medic pediatru.