Un elvetian vrea sa intre in Cartea Recordurilor ca fiind prima persoana care face inconjurul lumii cu o masina care merge pe propulsie solara.

Louis Palmer si echipa sa au plecat din Elvetia in 3 iulie, iar ieri au ajuns in curtea Primariei Timisoara.Palmer, de profesie invatator, va strabate cinci continente in circa 16 luni, timp in care si-a propus sa faca minimum 40.000 de km cu revolutionara masina. Expeditia costa intre 12.000 si 50.000 de euro, in functie de parteneriatele care le va avea pe drum.

Prototipul creat cu ajutorul universitatilor si al unor firme din Tara Cantoanelor a costat 250.000 de euro, dar el poate fi produs in China cu 6.000 de euro, fara remorca fotovoltanica. Practic, masina functioneaza si cu energie solara, dar si pe baza de curent, putand fi alimentata la o priza obisnuita. "Masina nu emite dioxid de carbon.

Bateria e facuta din sare de bucatarie, nichel si material ceramic si are o autonomie de 200 km. Cu remorca poate merge 400 km. Viteza pe care o poate atinge este de 60 km/h cu remorca si de 90 km/h fara remorca", a precizat Palmer. Acesta spune ca pregateste aceasta inedita expeditie de peste trei ani, timp in care a conceput vehiculul si l-a testat.

"Am visat de la 14 ani sa vad lumea cu masini nepoluante si credeam ca pana voi avea 30 de ani toata lumea va circula cu asa ceva. Acum am 35 si ele tot nu exista", a povestit Palmer.

Interesant este ca soferul "culege" autostopisti, gratuit, de pe internet, acestia afland despre proiect de pe www.solartaxi.com. Satmareanul Botond Boe a venit cu masina solara de la Budapesta si va merge pana la Portile de Fier. Pe soselele Europei, echipa a fost salutata si laudata de toti soferii intalniti.