Canicula nu i-a imbogatit doar pe comerciantii de sucuri si apa minerala, ci si pe cei care instaleaza aparatele de aer conditionat. Firmele specializate profita de cererea mare de pe piata si fac programari clientilor, care in mod normal ar trebui sa beneficieze de montaj gratuit, pe o perioada chiar si de 2 luni.

Exista insa posibilitatea sa nu stai la rand daca achiti o taxa de urgenta, care poate costa pana la 100 de lei.

Daca la inceputul verii, comerciantii de aparate de aer conditionat si ventilatoare nu se puteau lauda cu vanzari peste cele normale, acum, acestia abia mai fac fata cererii. „Se cumpara orice aparat de aer conditionat, indiferent de marca, numai sa raceasca”, ne-a declarat unul dintre vanzatorii de raft de la Carrefour.

Ventilatoarele, indiferent de tip si pret, se vand si ele ca painea calda. Vanzatorii nici nu apuca sa le puna pe rafturi. Desi orice aparat de aer conditionat are in momentul vanzarii, montajul gratuit, in cel mult 5 zile de la data achizitionarii, acum, nici un client nu eneficiaza de montaj mai devreme de o luna.

Magazinele de profil apeleaza la firme specializate in montarea aparatelor de aer conditionat, deci nu sunt raspunzatoare de intarzierea cu care se face instalarea. Pe de alta parte, aceste firme spun ca vin sa instaleze gratuit un chit de aer conditionat, dar dupa ce rezolva toate comenzile in ordinea sosirii acestora, iar lista e lunga.

Dar cum romanul e foarte inventiv si grabit, s-a gasit si solutia de a nu mai suferi de canicula, cu aparatul de aer conditionat in casa. Asa ca e dispus sa faca un efort si sa lucreze in plus, in afara listei de asteptare, contra unei taxe de urgenta, care in general este de 50 de lei, dar in anumite cazuri ajunge si pana la 100 de lei. Montajul in aceste cazuri se face dupa ora 19.00.

„Am platit o astfel de taxa de urgenta. Locuiesc la ultimul etaj, iar la mine in casa este iad.Si mai am si un copil de 4 luni. Mi-am cumparat un aparat de aer conditionat si mi s-a spus ca abia peste 2 luni poate sa vina sa mi-l monteze, ca lista de asteptare e lunga. Am dat 50 de lei, taxa de urgenta sa mi-l instaleze”, ne-a declarat o ploiesteanca.