Potrivit conducerii Directiei Agricole Prahova, majoritatea culturilor agricole este compromisa. „Avem 100.000 de hectare cultivate cu porumb si floarea soarelui afectate de seceta, productia fiind compromisa cu 30% pana la 100%”, sustine Aurel Anghel, seful Directiei Agricole.

Acesta recunoaste ca nici statul nu ii ajuta foarte mult pe tarani, avand in vedere ca nici acum nu au ajuns la oameni despagubirile de 1,7 milioane de lei aferente culturilor de cereale compromise de seceta. In comuna Blejoi, arsita din ultima luna a transformat culturile de floarea soarelui in nutret pentru animale.

„Altadata nici nu ma vedeam din lan, atat de inalta si frumoasa era floarea-soarelui. Acum, abia imi trece de genunchi. Nu putem vorbi de o recolta de seminte anul asta”, se plange Gheorghe Nicolae, unul dintre producatorii care si-au pierdut orice speranta.

Animale sacrificate

In alte comune, satenii au ajuns sa-si vanda animalele pentru ca nu mai au ce sa le dea de mancare. Islazul comunal arata ca un desert, iar fantanile au secat. „Oamenii sunt disperati. Ar vrea sa-si vanda animalele ca sa nu le moara de sete si de foame, dar nu au cui”, se plange primarul comunei Berceni, Constantin Bucur.

Prin urmare, multi dintre crescatori si-au sacrificat animalele, lucru care nu s-a mai intamplat de cateva decenii bune. Nici legumicultorilor nu le-a mers foarte bine anul acesta. Cu exceptia proprietarilor de sere, unde tomatele au fost irigate, cei care au cultivat rosii, ardei sau vinete la camp nu si-au recuperat nici macar investitiile. „Seceta ne-a pus capac.

Au avut de castigat doar cei cu sere, din cauza preturilor mai bune decat anii trecuti”, spune Aurelian Ene, presedintele Asociatiei Legumicultorilor din Balta Doamnei, localitate recunoscuta pentru harnicia oamenilor.