Vin vremuri grele pentru personalul medical. Asistentii, medicii si directorii de spitale vor plati pentru fiecare greseala pe care o vor comite si care va afecta starea de sanatate a bolnavilor. Acestia vor fi sanctionati cu amenda sau chiar inchisoare daca vor incalca drepturile pacientilor. Asa prevede un proiect de lege pregatit de PLD.

Conducerea Colegiului Medicilor Prahova sustine ca pacientul trebuie informat asupra riscurilor care pot aparea in timpul unor interventii chirurgicale si ca nu doar medicul este vinovat pentru insuccesul unei operatii. „Pacientul trebuie sa fie responsabil de sanatatea lui si sa stie ca poate sa-si aleaga doctorul.

Daca vine prea tarziu la spital nu e vina personalului medical ca nu mai poate fi salvat. Este inutil sa facem tot felul de comitete si comisii. Legislatia trebuie schimbata. Doctorul nu stie mereu care e finalul la inceputul unui tratament”, ne-a declarat doctorul Sanda Bosovei, presedintele Colegiului Medicilor Prahova.

In acelasi timp, medicii spun ca, pacientul poate sa actioneze in instanta un medic daca demonstreaza ca i s-a facut un tratament gresit. „Se deschide in urma plangerii actiune civila sau penala. Daca medicul a gresit in timpul operatiei, este clar ca trebuie sa plateasca”, a mai precizat Sanda Bosovei.