Daca ar fi sa comparam numarul bebelusilor care ar fi trebuit sa se nasca la Turda si cel al avorturilor din prima jumatate a acestui an, atunci aproape ca putem spune ca din doi bebelusi, unul a fost avortat.

Ce este mai ingrijorator este faptul ca numarul avorturilor spontane a crescut simtitor, in special din cauza afectiunilor de care sufera mamele si imposibilitatea de a duce la bun sfarsit sarcina. Aproape 80% din intreruperile de sarcina inregistrate la Spitalul Municipal Turda au fost efectiv pierderi de sarcina.

Datele statistice ale Spitalului Municipal Turda indica un numar de 175 bebelusi nascuti in primele 6 luni ale acestui an, fata de 234 nascuti anul trecut. Cam 60% dintre noii nascuti provin din mediul urban, iar restul din zonele rurale. Anul trecut, in Turda au venit pe lume 489 de bebelusi, cea mai mare parte a acestora, cam doua treimi, alegand a doua jumatate a anului pentru a se naste.

Varsta mamelor se mentine in intervalul 15-35 de ani, din pacate cele peste aceasta varsta, chiar daca s-ar fi putut incadra la proaspete mamici, au trecut in categoria intreruperilor de sarcina, datorita diverselor afectiuni.

Avorturi spontane multe

De la inceputul acestui an pana in luna iulie, la spitalul din Turda s-au inregistrat 155 de avorturi, din care doar 21% au fost la cerere. Mamele care au suferit intreruperi de sarcina au varste intre 15 si 45 de ani. Reprezentantele sexului frumos raman insarcinate din lipsa de informare cu privire la controlul reproducerii si al contraceptivelor.

Renunta la sarcina pentru ca, fie nu au varsta corespunzatoare, fie nu au situatia materiala necesara pentru a creste un copil. Problema mai ingrijoratoare o reprezinta avorturile spontane care apar la persoanele care isi doresc un copil, dar nu pot sa il aiba pentru ca pierd sarcina. Din 155 de avorturi, in acest an, 122 au fost avorturi spontane. Mamele au pierdut bebelusii pentru ca sufereau de diverse afectiuni.

Afectiunile si avorturile anterioare, „dusmanii” viitoarelor mamici

Cele mai multe mame care au avut intreruperi de sarcina in acest an la spitalul turdean au varste cuprinse intre 25 si 34 de ani (84 de persoane), alte 20% au intre 20 si 24 de ani, iar doar 10% din posibilele mamici aveau intre 15 si 19 ani.

In cazul avorturilor spontane, medicii ginecologi arata ca multe dintre viitoarele posibile mamici sufera de diverse afectiuni, boli infectioase sau endocrine, care pot duce la avorturi spontane. Cauze des intalnite ale acestora sunt racelile netratate sau avorturile la cerere repetate.

Moda taliei joase si a bluzelor scurte pot aduce neplaceri reprezentantelor sexului frumos, in anii urmatori, in special atunci cand racelile sunt tratate cu indiferenta. Statisticile arata ca riscul pierderii de sarcina se dubleaza intre 20 si 40 de ani cand aproximativ un sfert din sarcini se pierd.