Rosia Montana; 4 septembrie 2007 - Curtea de Apel Alba-Iulia a suspendat(1) certificatul de descarcare de sarcina arheologica Nr.5/2004 (2) emis de Ministerul Culturii si Cultelor pentru situl arheologic ‘Alburnus Maior - Rosia Montana’.

Suspendarea are efecte imediate si este valabila pana la solutionarea irevocabila a cauzei Alburnus Maior versus Ministerul Culturii si Cultelor. Gabriel Resources a fost intervenient in interesul Ministerului Culturii siCultelor.

Gabriel Resources (TSX: GBU), o companie miniera canadiana junior, intentioneaza sa realizeze la Rosia Montana cea mai mare exploatare de aur la suprafata din Europa, implicand, printre altele, stramutarea involuntara a peste 2000 de oameni, precum si distrugerea unor situri arheologice si naturale unice.

Peste 1000 de arheologi si institutii experte, inclusiv ICOMOS (3) au protestat impotriva distrugerii mostenirii culturale unice de la Rosia Montan.

In timp ce Masivul Carnic este propus de catre Gabriel Resources sa devina cariera deschisa Cirnic, arheologii francezi care cerceteaza masivul din anul 2000 au scos la lumina galerii miniere pre-romane si romane unice aflate intr-o stare de conservare remarcabila.

In februarie 2004 Ministerul Culturii si Cultelor reprezentat de catre Mircea Victor Angelescu si Emilian Gamureac a emis certificatul de descarcare de sarcina arheologica Nr.5/2004 pentru situl arheologic ‘Alburnus Maior - Rosia Montana’. Actul acopera zone din Rosia Montana partial cercetate in perioada 2001-2003. Datorita unei schimbari legislative de la sfarsitul anului 2003, Ministerul Culturii si Cultelor a emis certificatul Nr.5/2004 pentru a stabili ca zonele partial cercetate intre 2001-2003 sunt de asemenea descarcate conform noilor reglementari aplicabile.

Actul acopera asadar largi suprafete de teren in zona uzinei de procesare, Gura Cornei, zona conductei de alimentare cu apa, zona liniei de inalta tensiune, zona drumului de acces catre uzina, precum si largi suprafete in Carpinis, Gura Rosia, Iacobesti, Ignatesti, Seliste. Cu anumite exceptii, certificatul de descarcare de sarcina nr.5/2004 acopera de asemenea Valea Cornei si Satul Corna, Carnic, Jig-Vaidoia, Tarnia, Balmosesti-Gura Minei si Masivul Carnic (subteran).

In cauza privind suspendarea actului Asociatia Alburnus Maior a invocat imprejurari de drept si de fapt care au creat un suficient dubiu asupra legalitatii actului, ca si: emiterea actului fara consultarea obligatorie a Comisiei Nationale de Arheologie, emiterea actului cu incalcarea Art. 11 al Legii Minelor, etc. Asociatia a dovedit urgenta masurii suspendarii prin aceea ca titularul proiectului Rosia Montana intentioneaza sa desfasoare activitati miniere in zonele in discutie incepand cu toamna anului 2007 - insemnand inainte de solutionarea irevocabila a cauzei.

“Protectia vestigiilor arheologice este de interes public, in timp ce declasificarea lor urmeaza numai interese economice private. Din nefericire in cazul Rosia Montana autoritatile foarte rar vad acest interes public. Vestea buna este aceea ca instanta poate sanctiona aceasta lipsa de responsabilitate. In cazul de fata declararea recursului nu ar suspenda executarea hotararii instantei,” a declarat avocat Andreea Szabo, care reprezinta Alburnus Maior.

* * *

Pentru mai multe informatii va rugam contactati: Andreea Szabo la 0745617968 si Alburnus Maior la 0741588270 sau la alburnusmaior@ngo.ro.

NOTE:

(1)Nr dosar 449/57/2006

(2)http://www.rosiamontana.ro/doc/certificat5.pdf

(3)http://www.rosiamontana.org/documents/pdf/5020Tariceanu.pdf