Esential

Cluj - Robert Rekkers si-a deschis un restaurant exclusivist in Bucuresti Directorul general al Bancii Transilvania Cluj, Robert Rekkers, a inagurat la sfarsitul acestei saptamani un restaurant exclusivist la Bucuresti, in care a investit impreuna cu alte personalitati din lumea afacerilor 1,5 milioane de euro.

Cel mai scump meniu special la Heritage costa 3.700 de euro. Restaurantul bancherilor, asa cum este el cunoscut, are sediul intr-o cladire care a apartinut liberalului Gheorghe Tatarescu, fost premier al Romaniei.

Aspectul original a fost pastrat la exterior, dar redecorarea a dus la un stil modern. Ziua de Cluj

Salaj - Locatarii blocului E 24, loviti de explozie dupa doua luni de reclamatii privind scurgerile de gaze O explozie puternica a distrus, ieri dimineata, la ora 8.20, o scara a blocului E 24 (patru etaje) din cartierul Dumbrava Nord,

municipiul Zalau, imobil aflat la 150 de metri de o benzinarie Mol, cauza evenimentului fiind o acumulare de gaze in subsol.Potrivit colonelului Gheorghe Labo, seful ISU Salaj, deflagratia s-a produs in momentul cand un barbat care locuia intr-un apartament de la parter a aprins focul ca sa-si fiarba o cafea. Cele 19 familii care locuiau in imobil vor fi cazate in cateva garsoniere si la hotel.

Municipalitatea intentioneaza sa ceara de la Guvern bani pentru construirea unui bloc destinat lor.

Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, sosit ieri dupa-amiaza la Zalau, a afirmat ca aceasta varianta este foarte probabila, dupa demolarea blocului si trecerea terenului in proprietatea orasului.Parchetul Zalau a declansat o ancheta pentru stabilirea circumstantelor exploziei si a unei eventuale vinovatii a E.ON.

Gandul

Cluj - Noul val pentru infiintarea Universitatii Bolyai Europarlamentarul Kelemen Attila, unul dintre cei 3 membri UDMR care au depus in iunie la Parlamentul European proiectul care vizeaza reinfiintarea Universitatii Bolyai,

cu predare in limba maghiara, a declarat ca este convins ca Frunda Gyorgy si Sogor Csaba (foto), primii pe lista UDMR pentru PE, vor continua acest proiect.

“Cred ca vor continua proiectul cu Universitatea Bolyai, noi avem acest lucru in programul nostru, al UDMR-ului de 17 ani, ca vrem o universitate. Daca guvernele Romaniei erau putin mai destepte, ne dadeau Universitatea si vedeam daca are rost sau nu are rost.

Noi zicem ca da. Trebuie continuat acest proiect”, a spus Kelemen. Ziua de Cluj

Sibiu - Exploratorii spatiului apara Pamantul de la Sibiu Singurul roman care a zburat in spatiul cosmic, Dumitru Prunariu, se implica acum in problema asteroizilor de mari dimensiuni care ar putea provoca un dezastru daca s-ar ciocni cu Pamantul.

Prunariu a organizat la Sibiu cea de-a doua intalnire a exploratorilor care lucreaza pentru ONU la elaborarea unui studiu pentru protejarea Pamantului. EvZ

Alba - Amenda de 100.000 de lei pe luna pentru Kronospan Kronospan Sebes nu are nici o sansa sa primeasca acordul de mediu, asa ca fabrica de producere a formaldehidei, ridicata fara autorizatii pe platforma industriala, va fi demolata pe cheltuiala companiei.

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Marius Popa, a declarat ieri, la Alba Iulia, dupa ce a vizitat

instalatia, ca pentru a intra in legalitate, fabrica are nevoie de acordul de mediu, care nu mai poate fi eliberat in aceasta faza. Daca nu demoleaza ce a construit ilegal, firma va plati cate o amenda de 100.000 de lei in fiecare luna, a avertizat Popa.

Compania Kronospan este obligata sa demonteze instalatia de formaldehida, construita in prezent in proportie de 90 %. Termenul dat de autoritatile de mediu este de 30 de zile. Daca Kronospan nu va demola instalatia la sfarsitul "perioadei de gratie" firma va primi un nou termen de 30 de zile si, apoi, o noua amenda.

Romania Libera

Bihor - Protest spontan la Imprimeria de Vest - Tipografii oradeni au ajuns la capatul rabdarii Muncitorii de la Imprimeria de Vest au decis ieri sa intrerupa activitatea de productie, nemultumiti de indiferenta conducerii fata de solicitarile repetate de marire a salariilor.

Toti muncitorii tipografi cer un singur lucru: salarii din care sa poata trai si sustin ca le-au fost taiate pana si sporurile pentru conditiile specifice de lucru. Majoritatea se plang ca banii nu sunt suficienti, mai ales ca au copii, iar inceperea anului scolar presupune noi cheltuieli.

Tipografii intrati ieri in greva par hotarati sa continue protestul pana la solutionarea solicitarilor. Crisana

Gorj- Functionari trimisi in judecata pentru fraude cu bani europeni Primarul comunei Sacelu din judetul Gorj si alte sapte persoane, oameni de afaceri si functionari, vor fi judecate pentru fraudarea bugetului Comunitatii Europene cu aproximativ 175.000 de euro

a anuntat ieri Directia Nationala Anticoruptie. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Serviciul Teritorial Craiova - Biroul Teritorial Targu Jiu i-au trimis in judecata pe Danut Rentea, primarul comunei Sacelu din judetul Gorj,

care se afla in stare de arest preventiv, si pe alte sapte persoane pentru fraudarea bugetului general al Comunitatilor Europene cu suma de 589.505,97 lei, echivalentul a aproximativ 175.000 de euro.

In acelasi dosar, Cornel Cimpoieru, inspector-sef adjunct in cadrul Inspectoratului Judetean de Constructii Gorj, este cercetat de procurori pentru savarsirea infractiunilor de primire de foloase necuvenite, trafic de influenta,

fals intelectual in forma continuata, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au drept rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2004, Primaria comunei Sacelu din judetul Gorj a beneficiat de fonduri SAPARD in valoare de 2.942.153,7 lei pentru realizarea lucrarii “Extindere si modernizare, alimentare cu apa comuna Sacelu, judetul Gorj”.

Bussines Standard

Hunedoara - Milioane de euro pentru Cetatea Devei Edilii Devei sunt aproape de finalizarea negocierilor cu societatea Castrum TIM pentru executia proiectului de reabilitare a Cetatii Devei.

Proiectul, intocmit de ASAR Deva a primit toate avizele necesare punerii sale in practica, dupa cum declara primarul orasului Mircia Muntean.

Planul de reabilitare a cetatii medievale va viza, intr-o prima faza, securizarea zidurilor existente si utilarea incintei centrale a cetatii, printre altele, cu un spatiu pentru spectacole, o cafenea, un mic muzeu precum si reabilitarea unei mici bisericute care a existat cu secole in urma aici.

Pentru prima faza a proiectului, care va dura pana la inceputul lui ianuarie 2009, Primaria Deva va cheltui 22 de milioane de lei. Evz Vest

Braila - A inceput croaziera “Joint Danube Survey” In perioada 12 - 27 septembrie, experti din toate tarile dunarene vor monitoriza atent calitatea apelor fluviului pe teritoriul Romaniei, cu informarea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

“Joint Danube Survey” - 2007/JDS-2/ include 18 cercetatori din tarile riverane si are ca obiectiv identificarea surselor de poluare, producerea unui set cat mai omogen de date (informatii) referitoare la Dunare, precum si informarea - constientizarea publicului cu rezultatele si constatarile facute.

Expeditia a intrat, deja, pe teritoriul Romaniei, iar pe 27 septembrie, la Tulcea, se vor organiza, la final, o serie de evenimente publice, cu participarea autoritatilor centrale

si locale, a unor cercetatori si profesori universitari de prestigiu, de la institutiile de profil. Arcasu`

Economie

Eveniment

Cluj-60 de milioane de euro pentru noua pista a aeroportului Consiliul Judetean (CJ) se pregateste sa demareze proiectul noii piste de aterizare-decolare, de 3.500 de metri, cu acostamente, cale de rulare si bretele de legatura.

In circa 12 luni se va finaliza procedura exproprierii celor peste 198 de hectare de teren, de care CJ are nevoie pentru realizarea acestui proiect. Investitia a fost estimata la 60 de milioane de euro. integral in Ziua de Cluj

Companii

Cluj - Recrutare de sefi pentru proiectele de infrastructura din Transilvania si Banat CNADNR a demarat o campanie agresiva de angajari, care aduce pentru prima data Statul Roman in pozitia de concurent al firmelor private de profil.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat ca este interesata sa angajeze personal calificat in domeniul constructiei de drumuri,

pentru mai multe dintre proiectele de infrastructura din Transilvania si Banat. Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj - Capital suplimentar pentru Cercon Producatorul de materiale de constructii din ceramica Cercon Ariesul din Campia Turzii intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu cinci milioane de lei, la 6,46 milioane, prin aport in numerar al actionarilor. Operatiunea va fi discutata in adunarea generala programata pentru 19 octombrie.

Veniturile societatii s-au diminuat anul trecut cu 30,8%, la 8,9 milioane de lei, iar pierderile au crescut de peste patru ori, la 4,6 milioane.

Potrivit ultimelor raportari, principalul actionar este Cemacon Zalau, care detine 15,02% din capitalul social al Cercon Ariesul. Ziua de Cluj

Media/Pub/Creatie

Iasi - „4, 3, 2“ i-a adus lui Mungiu titlul de Cetatean de Onoare al Iasului Cristian Mungiu a avut parte de o primire grandioasa din partea publicului iesean, filmul sau ridicind sala in picioare si stirnind o furtuna de aplauze.

Imediat dupa premiera, regizorul iesean, impreuna cu echipa de actori, a pornit spre Palatul Roznovanu,

unde primarul Gheorghe Nichita i-a inminat diploma de „Cetatean de Onoare al Iasului“.Jurnalul de Est

Asigurari

Cluj - Bani mai multi la BTA Adunarea Generala a Actionarilor societatii BT Asigurari (BTA) a aprobat majorarea capitalului social cu 31 de milioane de lei, de la 36,5 la 67,5 milioane. Surplusul de capital social va fi plasat in active lichide si asimilate, cu un potential de crestere ridicat.

Prin majorarea de capital, actionarii BT Asigurari doresc sustinerea dezvoltarii accelerate a societatii si respectarea prevederilor legale, conform normelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Primul semestru al acestui an a adus BTA subscrieri de 132,3 milioane de lei, in crestere cu 44% comparativ cu aceeasi perioada din 2006. Ziua de Cluj

Showbiz&Fun

Cluj - Expozitie de mobila stil si... alte intimplari artisticeFundatia Culturala Carpatica ne invita la Galeria Casa Artelor din Cluj-Napoca (B-dul Eroilor nr. 16, in curte), luni, 17 septembrie a.c., ora 18, la un eveniment unic in spatiul cultural clujean:

este vorba despre vernisajul unei expozitii de mobila in stil renascentist, sosita tocmai de la Florenta, prin grija Casei Antik din Gherla; apoi despre lansarea volumului al doilea al cartii “Clujul meu” de Petru Poanta,

moment urmat de un recital de muzica preclasica italiana in interpretarea duetului cameral Lavinia Bocu - mezzosoprana, Antonia Cioaca - pian. Faclia

Sibiu - "RO", spectacolul dansatoarelor voluntare O romanca si o japoneza, care s-au imprietenit fiind voluntare la Programul "Sibiu Capitala Culturala 2007", danseaza astazi in holul primariei.

Ana-Lucretia Nedelcu si Chihaya Kanamori sunt dansatoare si s-au cunoscut lucrand ca voluntare la Sibiu, la Festivalul International de Dans.

Tinerele au petrecut mult timp impreuna la atelierele de dans si sunt si colege de camera intr-un camin studentesc, astfel ca si-au descoperit tot mai multe pasiuni comune, dar au observat totodata si diferentele dintre culturi. Evz Transilvania

Iasi - Iesenii, invitati sa vada acrobatii cu ursii care au jucat in filmele regizate de Emir Kusturica Parintii din Iasi isi pot duce copiii sa admire numere de magie si animale exotice pe terenul de la statia Pod Nicolina, langa OMV, in cadrul spectacolelor organizate de Circul Praga, care a ajuns, zilele trecute, la Iasi.

Curiosii vor avea ocazia sa vada, timp de trei saptamani, numere de dresaj cu lei, ursi, camile, lame, cai pur sange arabi sau porci spinosi si maimute. Prima reprezentatie va avea loc in aceasta dupa amiaza. Evz Moldova