Esential

Bucuresti - Tudor Chiuariu o acuza pe Monica Macovei pentru auditul privind Strategia anticoruptie Ministrul Justitiei a lansat ieri acuzatii foarte grave la adresa predecesorului sau si a unor membri ai societatii civile

in legatura cu modul in care a fost realizat auditul privind Strategia anticoruptie de catre Freedom House.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a acuzat ieri Freedom House si pe predecesorul sau, Monica Macovei, ca ar fi trucat o licitatie prin care evaluarea luptei anticoruptie din 2005 ar fi avut ca scop eliminarea conducerii fostului Parchet National Anticoruptie

si aducerea in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a unor persoane care au putut fi controlate in acest fel. Jurnalul de Est

Bucuresti - Momentul adevarului pentru Cabinetul Tariceanu II Motiunea de cenzura ar urma sa fie depusa astazi in Parlament, in conditiile in care PRM si PC au precizat ca nu o vor vota, iar conducerile PLD si PD au anuntat ca sprijina darimarea Guvernului.

In PSD exista pareri diferite despre oportunitatea depunerii motiunii de cenzura, presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, afirmind ca spera ca motiunea sa nu treaca.

Jurnalul de Est

Cluj - "Procurorii vor plati pentru ce mi se intimpla acum!" Clujeanul Nagy Zsolt este din nou in centrul atentiei, de cind s-a anuntat oficial ca DNA il cerceteaza, alaturi de ministrul Chiuariu, pentru cum au atribuit Postei un teren printr-o hotarire de guvern in aprilie 2007.

Nagy spune ca este victima unui conflict politic dintre cele doua institutii ale statului: DNA si Ministerul de Justitie. Retras din competitiile politice, dar fara a fi renuntat la cariera sa,

Nagy Zsolt afirma ca va veni vremea cind procurorii vor plati pentru abuzurile lor. Foaia Transilvana

Sibiu - Ungaria si Romania, se „logodesc” la Sibiu Guvernele Romaniei si Ungariei vor discuta in sedinta comuna, programata in 14 noiembrie, la Sibiu,

probleme ce tin de colaborarea transfrontaliera dintre cele doua tari, a anuntat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Borbely Laszlo.

Borbely a spus ca pe ordinea de zi a sedintei va figura un set de proiecte strategice mai mari, care leaga cele doua state si intra in categoria programelor care vor fi accesate anul viitor in programul de cooperare transfrontaliera. Ziarul de Sibiu

Cluj - Transilvania de Nord da tonul regionalizarii Ministrul Laszlo Borbely estimeaza ca Regiunea Nord-Vest va contracta 75 de milioane de euro pentru dezvoltare regionala in 2007.

Regiunea Nord-Vest ar putea obtine pana in 2013 o autonomie suficienta pentru a trece la un nou nivel al procesului de regionalizare din Romania, a anuntat Claudiu Cosier, director al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

Ziua de Cluj

Cluj - Romania, blocata la poarta Devierea circulatiei de pe coridorul lV va aglomera foarte tare Drumul National 1, care trece prin Alba Iulia, Cluj-Napoca si Oradea.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) intentioneaza sa inchida o sectiune de 244 de kilometri dintre Nadlac si Sebes (judetul Alba), pentru reparatii capitale.

Sectiunea de drum face parte din coridorul lV European, care tranziteaza Romania de la Nadlac la Constanta, si este cel mai circulat drum din tara, cu un rulaj de circa 30.000 de masini pe zi.

Modernizarea drumului a fost facuta in urma cu zece ani. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat ca, in zilele urmatoare, se va lua o decizie in vederea inchiderii circulatiei, dar ca pentru acest fapt este necesar acordul Politiei. Evz Transilvania

Cluj - Partidul "Babes-Bolyai" Universitatea "Babes-Bolyai" ar fi putut fi o marca pentru orasul Cluj.

Insa, ceea ce parea o oportunitate extraordinara la un moment dat, s-a transformat intr-un balon imens, gata sa plezneasca in orice moment. Universitatea gigant, construita dupa proiectii cantitative, a fost folosita ca instrument in luptele politice in functie de orientarea si interesele conducatorilor.

Armata de angajati si puhoaiele de studenti din spatele lui Andrei Marga au reprezentat un potential enorm de influenta politica. Universitatea a jucat aceasta carte, ori de cite ori interesele politice ale lui Andrei Marga au dictat-o.

Asa s-a ajuns ca UBB sa lanseze Apeluri sau sa sustina un candidat politic sau altul. Dar mai ales, asa s-a ajuns ca acum asupra UBB sa se duca batalii pentru influenta politica. Foaia Transilvana

Alba - Referendum invalidat Si asta deoarece la urne s-au prezentat mai putin de 7 mii de alegatori, reprezentand doar 27% din totalul populatiei cu drept de vot. Pentru organizarea referendumului, solicitat in repetate randuri de catre Grupul de Initiativa, primaria a cheltuit aproximativ 50.000 lei.

De asemenea, la sectii si la Biroul Electoral de Circumscriptie au muncit peste 100 de persoane, paza fiind asigurata de 40 de jandarmi si politisti. Cei peste 25.000 de cetateni au fost chemati sa se pronunte daca sunt sau nu de acord cu producerea substantelor chimice cancerigene pe raza municipiului Sebes.

Compania internationala 'Kronospan', cu fabrici de formaldehida in tari din Uniunea Europeana, Rusia si China, acopera 2% din capacitatea de productie la nivel mondial. Radio Cluj

Economie

Eveniment

Cluj - Cazier fiscal de la Registrul Comertului Administratiile financiare nu vor mai elibera de la 1 octombrie cazierul fiscal solicitat la infiintarea societatilor si cooperativelor agricole.

Solicitantii vor obtine cazierul fiscal direct de la oficiile Registrului Comertului, acestea colectand fiecare solicitare si taxa prevazuta, de 20 de lei. Ziua de Cluj

Bucuresti - Pretul curentului nu se schimba in acest an Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei nu are in vedere o crestere a preturilor la energia electrica in acest an.

"In clipa de fata, nu avem in vedere cresteri de preturi la energia electrica. Este posibil ca in structura de costuri a unor producatori sa apara modificari avand in vedere unele investitii, dar fara repercusiuni suplimentare.

Aceasta este concluzia dupa discutiile pe care le-am avut cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", a spus Vosganian, citat de NewsIn. Ziarul de Sibiu

Banci/Finante

Bucuresti - BNR ar putea urca dobanda cheie Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lua in considerare posibilitatea de a majora dobanda de politica monetara doar daca deprecierea leului incepe sa ameninte tinta de inflatie a insitutiei, a declarat vineri pentru Reuters Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Cu toate acestea, in prezent nu pare a fi nevoie de o majorare a dobanzii cheie. Evenimentul de Botosani

Bucuresti - Pina la finele anului euro va ajunge la 3,55-3,58 lei Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Traian Decebal Remes, a declarat ca moneda euro ar putea ajunge la 3,55-3,58 lei pina la sfirsitul anului in curs.

"Euro nu creste, scade leul. Sint multi euro pe piata care intra in consum, fara a se face investitii. Parerea mea este ca, deocamdata, nu este niciun pericol pentru Romania, iar exportatorii sint cei care se bucura de cresterea euro.

Daca va creste mai mult, atunci va fi un pericol, fiindca datoria externa a Romaniei este in euro, si ne va costa mai mult sa o platim. Eu cred ca euro va ajunge la 3,55-3,58 pina la finele lui 2007", a spus Remes. Faclia de Cluj

Bucuresti - BCR va renunta la 2.400 de angajati Banca Comerciala Romana (BCR) va avea 8.200 de angajati la sfarsitul anului 2008, cu 22,6% mai putin fata de luna iunie 2007, dupa cum a anuntat presedintele Erste Bank, Andreas Treichl.

In ce priveste Programul de Integrare si Dezvoltare (IDP) si perspectivele evolutiei BCR, majoritatea functiilor de back-office si suport vor fi centralizate sau externalizate pentru a creste eficienta operatiunilor si calitatea serviciilor. Programul IDP vizeaza investitii semnificative pentru consolidarea relatiei cu clientii, precum si pentru extinderea retelei.

Grupul Erste Bank estimeaza un avans al profitului net cu 25% in 2007 fata de anul trecut si o crestere medie anuala de 20% in urmatorii doi ani. Ziarul de Sibiu

Imobiliare

Sibiu - 1.000 de proprietati listate MagazinulDeCASE.ro MagazinulDeCASE.ro, un sistem alternativ de intermediere imobiliara, s-a lansat pe piata din Sibiu. Pana in prezent, pe site, au fost listate peste 1000 de proprietati imobiliare, dintre care s-au vandut peste 520 de cladiri, cu preturi cuprinse intre 15.000 si 3,5 mil. de euro.

Valoarea de piata a imobilelor tranzactionate pe MagazinulDeCASE.ro, din momentul lansarii site-ului, in octombrie anul trecut, pana azi, a depasit 70 milioane de euro. Ziarul de Sibiu

Cluj - Clujenii de la Target vor sa fie primiit Primul fond de investitii imobiliare a inceput numaratoarea inversa pina la lansare, potrivit informatiilor funizate de catre oficialii companiei. Astfel, pina in mai 2008, primul fond de acest tip din Romania va “porni la drum”.

“Nu pot face o estimare a investitiei in realizarea acestui fond, pot spune, insa, cu certitudine ca piata este suficient de matura pentru aparitia acestui tip de afacere si la noi”, a precizat Mircea Ignat, director de dezvoltare al Target Capital cu ocazia unui seminar organizat de catre companie la sfirsitul saptaminii trecute, seminar destinat oferirii de informatii avizate despre piata de capital.

Astfel, crede Mircea Ignat, viitorul fond de investitii imobiliare va atrage investitori puternici, chiar si fonduri care vor viza strict acest domeniu. Monitorul de Cluj

Bacau - Investitii spaniole pe piata imobiliara din Bacau O suprafata de teren de aproximativ trei sute de hectare aflata in vecinatatea municipiului Bacau se afla in atentia companiei spaniole "Fadesa", care intentioneaza sa construiasca aici mai multe cartiere rezidentiale, precum si spatii comerciale.

Un prim set de discutii pe aceasta tema a fost purtat cu autoritatile judetene de cativa reprezentanti ai acestei companii imobiliare care au efectuat o scurta vizita in Bacau. Romania libera editia de Moldova

Companii

Cluj - Farmecul profitului Producatorul de cosmetice Farmec Cluj-Napoca a inregistrat in primele sapte luni un profit net de 1,5 milioane de euro, in crestere cu 22% fata de perioada similara din 2006, in timp ce afacerile au avansat cu 15%, la 13 milioane.

Portofoliul cuprinde 400 de produse, iar o cincime este exportata in 60 tari, acest segment contribuind cu 8% la cifra de afaceri.

Farmec a finalizat la inceputul lunii o unitate de productie a cremelor, emulsiilor, sampoanelor si fondurilor de ten, pentru care a investit trei milioane de euro. Ziua de Cluj

Sibiu - Caucho Metal din Sibiu, afaceri de 16 milioane de euro Reprezentantii subsidiarei din Romania a producatorului spaniol de componente auto Caucho Metal Productos (CMP) estimeaza o cifra de afaceri de de 15,6 mil. euro in acest an, ridicand targetul initial cu peste 3 mil. euro.

"Punctul de lucru din Sibiu se dezvolta cu rapiditate, astfel ca anul acesta am contractat cu 50% mai multe proiecte decat era planificat pentru primul an de productie.

In aceste conditii, transferul de tehnologie de la fabricile din Spania s-a facut mai rapid", a declarat pentru ZF Transilvania Marius Bologa, director general Caucho Metal Productos Romania. Ziarul Financiar Transilvania

Sibiu - CNVM a aprobat oferta publica initiala pentru 10% din Transgaz Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute oferta publica initiala de vanzare de actiuni a «Transgaz» Medias, in vederea listarii transportatorului de gaze la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Oferta publica initiala de vanzare de actiuni «Transgaz» vizeaza 10% din capitalul majorat al companiei. Intermediarului listarii este firma «Reiffesen Capital & Investment Bucuresti» .

Tribuna Sibiu

Bistrita Nasaud - Motoarele hibrid au majorat veniturile Raal Bistrita cu 68%, la peste 18 mil. euro Producatorul de echipamente si sisteme de racire pentru industria auto Raal Bistrita a inregistrat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 18,5 mil. euro,

in crestere cu 68% fata de perioada similara a anului 2006, in timp ce profitul net al companiei s-a majorat de peste sase ori, la 1,12 mil. euro. Ziarul Financiar Transilvania

Media/Pub/Creatie

Sibiu - Premiera Florin Iepan la Astra Film Fest Cunoscutul realizator de filme documentare, Florin Iepan, isi va lansa cel mai nou film al sau, despre Bela Lugosi, la Festivalul Astra Film Fest de la Sibiu.

“Lugosi: The Fallen Vampire”, cum se numeste documentarul, va avea premiera la Sibiu, in perioada 22 - 28 octombrie, in cadrul Astra Film Fest. Si tot in luna octombrie, “Lugosi: The Fallen Vampire” va fi difuzat pe canalul franco-german Arte, in cadrul unei seri tematice despre sarbatoarea de Halloween.

Anul trecut, Florin Iepan a pornit pe urmele celebrului personaj, actorul originar din Lugoj identificandu-se cu personajul Dracula. Ziarul de Sibiu

AutoRoom

Vrancea - Focsaneanul Mihai Panaitescu, printre campionii auto ai lumii Prototipul Flux realizat de studentul focsanean a fost expus la Salonul Auto de la Frankfurt u cu toate ca masina nu va fi vazuta pe sosele, tinarul designer, de numai 21 de ani, a atras atentia marilor producatori de autoturisme u absolvent al Liceului de Arte din Focsani,

Mihai Panaitescu este student la design auto la Torino si a cistigat cu conceptul Flux concursul organizat de firma Peugeot, care a realizat apoi prototipul u studentul focsanean vrea sa lucreze in California si Japonia pentru a capata experienta.

Ziarul de Vrancea

Iasi - ATV-urile din Iasi vor putea intra in competitii saptaminale Pentru amatorii de senzatii tari si pentru cei care isi dedica majoritatea timpului plimbarilor cu ATV-ul,

Turbozone va organiza saptaminal concursuri in cadrul carora partcipantii vor avea ocazia de a cistiga diferite premii in bani si produse oferite de catre organizatori.

Simbata, 22 septembrie, a avut loc deschiderea oficiala a concursului destinat ATV-urilor (All Terrain Vechicle - vehicul pentru toate tipurile de teren - n.r), competitie organizata de Turbozone. Acest gen de concurs este o manifestare care se organizeaza in premiera in Romania si care se doreste a fi un exemplu pentru toate orasele din tara.

Chiar daca deschiderea oficiala a acestui eveniment a avut loc simbata, concursul propriu-zis va incepe pe 30 septembrie. Aceasta manifestare este o noua provocare pentru iubitorii acestui sport“, a declarat Lucian Fenechiu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Scopul concursului consta in promovarea acestui sport, ce a devenit deja un hobby pentru amatorii de senzati tari, care se pare ca au impinzit Iasul. Jurnalul de Est

EuROfonduri

Bucuresti - Noi norme pentru stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD destinate infrastructurii Dintr-un comunicat al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit reiese ca beneficiarii submasurilor de infrastructura rurala din cadrul Programului SAPARD

vor putea solicita bani de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru realizarea lucrarilor de modernizare a infrastructurii rurale, derulate in cadrul proiectelor SAPARD. Dupa efectuarea ultimei plati de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, beneficiarii vor restitui MADR, integral, sumele primite.

In acest scop, incepand din aceasta saptamana, institutiile implicate vor aplica prevederile Ordonantei Guvernului nr. 31/2007 privind reglementarea unui set de masuri financiare, pentru stimularea absorbtiei fondurilor alocate prin

Programul SAPARD pentru submasurile de infrastructura rurala incluse in Masura 2.1 “Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale” si Masura 3.5 “Silvicultura”. Arcasu`

Neamt - 1,5 milioane de euro pentru Regiunea Nord-Est Capitala regiunii de Dezvoltare Nord-Est, Piatra Neamt, va gazdui o actiune de promovare a finantarilor de la Uniunea Europeana.

Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse (MMFES) organizeaza sesiunea de informare cu privire la apelul pentru propuneri de proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale din cadrul Programului Phare 2004-2006 "Coeziune economica si sociala".

Aceasta schema de finantare nerambursabila dispune de fonduri de 7 milioane de euro. Suma indicativa repartizata Regiunii Nord-Est (judetele Neamt, Iasi, Bacau, Botosani, Vaslui, Suceava) este de 1.510.000 euro, ceea ce reprezinta 21,57 la suta din total.

Romania libera editia de Moldova

Vrancea - "Banii europeni sint cei mai cinstiti pe care-i puteti face" Ministrul Agriculturii a spus simbata, la Focsani, ca vor veni foarte multi bani pentru dezvoltarea rurala si a facut o pledoarie pentru a fi depuse cit mai multe proiecte u

Decebal Traian Remes a participat la lansarea Programului National pentru Dezvoltare Rurala u la intilnire, viticultorii s-au plins de vinurile falsificate u Remes a avertizat ca doar agricultorii care se vor asocia vor rezista u ministrul a fost si la Panciu, unde a inaugurat sediul PNL. Ziarul de Vrancea

Showbiz&Fun

Cluj - SEXagenarii Ultimele statistici dezvaluie tendinta persoanelor in virsta de a renunta la crosetat si la uitatul pe vizor in favoarea unei activitati mai placute

In lumea buna, pensionarii merg in vacante exotice si par cu 10-15 ani mai tineri. Poate pentru ca au acces la interventii de chirurgie plastica sau poate pentru ca unii.... fac sex!

Sint realitati care nu mira si nu deranjeaza pe nimeni, pentru ca, acolo, dreptul la fericire este garantat de Constitutie si cursa pentru tineretea vesnica a inceput de mult. Foaia Transilvana